Иво Христов, евродепутат: Проблемът с Африканската чума по свинете в Европа трябва да бъде решен в дългосрочен план

Проблемът с Африканската чума по свинете в Европа трябва да бъде решен в дългосрочен план. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Иво Христов. Той обясни, че целта е да се предвидят 70 млн. евро допълнително към бюджета по Обща стопанска политика, заради кризисната ситуация в България, Румъния и други региони. По негови думи сумата от 50 млн. евро ще се използва за обезщетение на пострадалите фермери, а останалите 20 млн. евро ще бъдат отделени за разработката на ваксина. Христов изрази надежда предложението да бъде прието от Бюджетната комисия на ЕП.
„Ние наблюдаваме драмата на българските стопани и драмата на българските животни. По телевизията виждаме как се закопават хиляди от българските стопанства. Някои от тях са единствените, на тях разчитат отделни семейства за своята прехрана. Разбира се, за някои европейци проблемът е по-абстрактен, но Европа преживя кризата с Луда крава преди двайсетина години и знае какво е това да бъде съсипан цял един сектор, както това тогава се случи с британския сектор“, допълни евродепутатът.
Иво Христов каза още, че средствата ще бъдат разпределени спрямо вътрешните правила и действията на изпълнителната власт.

Цоня СЪБЧЕВА