Иво Христов: Ще се запомни компромисът около избора на Урсула фон дер Лайен

Иво Христов, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Ще бъде ли новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, след като трите най-големи фракции в Европейския парламент по всяка вероятност ще я подкрепят? Задавам въпроса на евродепутата Иво Христов. Добър вечер.

Иво Христов: Добър вечер. Тя бе избрана преди броени секунди, резултатът бе оповестен току що. Така че вече имаме председател на Европейската комисия. Ако се интересувате от конкретните резултати, също мога да ви кажа – 384 гласа „за“, 327 „против“, 22 въздържали се.

Водещ: Какво бе най-характерното в представянето на Урсула фон дер Лайен и защо получи подкрепата, в която повечето наблюдатели се съмняваха?

Иво Христов: Бих казал, че компромисът около нейния избор ще е онова, което ще се запомни, тъй като е нещо извършено с крайна неохота. Това ми казаха и хората от британска делегация, това казаха дори немалко депутати от собствената й парламентарна група от Народната партия.

Водещ: Защо Урсула фон дер Лайен е подкрепена с голяма неохота?

Иво Христов: Вероятно заради това, че в желанието си да се хареса и събере необходимото мнозинство, направи реверанси към всички парламентарни групи, които взаимно се изключват. Госпожа Урсула фон дер Лайен даде взаимно противоречащи си обещания в опит да събере достатъчно подкрепа, което пося недоверие. И самият й имидж като министър на отбраната в Германия е доста спорен. Така че това е избран председател на Европейската комисия без особен ентусиазъм.

Водещ: Ще има ли авторитет за своята работа обаче Урсула фон дер Лайен и каква Европейска комисия да очакваме под нейно ръководство?

Иво Христов: Зад нея стои Германия, така че тя със сигурност ще ползва авторитета на най-мощната икономика на Европейския съюз. В този смисъл не мисля, че ще има особен проблем в това отношение, тя не е лишена от лични качества и умения. А как ще постигне синтеза на всички компромиси, които са заложени в нейното изказване преди избора, това е въпрос на близко бъдеще.

Водещ: В случай, че тя не постигне този синтез, какво бъдеще очаква самата ЕК и какво отношение може да има ЕП към нея?

Иво Христов: Сега започва един сложен пазарлък за портфейлите в новата ЕК. Тя вече заяви, че ще бъде безкомпромисна по отношение на баланса между двата пола и ще изисква пълно равенство. Аз никога не съм разбирал, защо е необходимо да жертваме компетентността в името на аритметическото равенство между половете. Но това е нейното заявено кредо. И ще трябва от една страна да бъдат излъчени съответният равен брой мъже и жени, а от друга страна да се намерят отделните хора и отделните страни да получат удовлетворение с портфейлите, към които се стремят. Тези три конкуриращи се алгоритъма си пречат един на друг и не зная колко време ще отнеме съставянето на Колежа на комисарите. Но факт е, че председателят на комисията бе избран бързо, от първи опит.

Водещ: Това какво говори за самия Европейски парламент? До последно не се знаеше, освен ЕНП, как ще гласуват другите политически семейства.

Иво Христов: Прави впечатление, че в първите изявления след предложената от Европейския съвет сделка за разпределението на високите постове в съюза, всички в парламента демонстрираха неудовлетворение за това, че е погазен принципът на водещия кандидат, който придава легитимност на бъдещия председател на Европейската комисия, като е излъчен от представителите на Европейския парламент. Този принцип обаче наскоро бе жертван и забравен, и както виждаме, днес сделката се състоя. Аз лично намирам, че това не е в интерес на институционалния баланс в съюза и на легитимността на европейските институции. Тъй като подобни решения отдалечават институциите от гражданите.

Цоня Събчева