Игор Лазаренко, директор на РИМ – Варна: В „Дупката“ има части от две крепостни стени, но сега те са недостъпни за гражданите

Игор Лазаренко, директор на Регионалния исторически музей в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-н Лазаренко, поредни артефакти бяха открити при строителни дейности в центъра на града, разкажете повече. Какво са открили без да искат работниците на обекта?

Игор Лазаренко: Улица „Цар Симеон“ е едно от трасетата, в които в момента се подменя канализацията. В участъка между сградата на Научно-техническите съюзи и ул. „Дебър“ се предполагаше, че минава една от римските стени на Одесос. При тези изкопни работи тази стена беше разкрита на сравнително малка дълбочина, буквално под асфалта и под паветата от старата настилка.

Фокус: Каква ще е съдбата й от тук нататък?

Игор Лазаренко: Тъй като се очертава това да е пешеходна зона, най-вероятно мястото ще бъде маркирано по подходящ начин на повърхността. А тези каменни блокове, които са изкарани сега при изкопните работи, могат да бъдат оставени на място, за да могат гражданите да ги виждат. Все пак на нито едно място в града нямаме експонирани такива артефакти. Може би само на бившия магазин „Валентина“ има една триъгълна кула, но тя е недостъпна за граждани. Но на ул. „Цар Симеон“ като пешеходна зона ще могат да се видят строителните материали, които са използвани за укрепяването на римския Одесос.

Фокус: Припомнете кога за последно са открити такива обекти във Варна?

Игор Лазаренко: Ако говорим за крепостна стена, последният обект, в който е имало такъв тип съоръжение беше пред Църквата „Св. Никола“. Малко по-рано на ул. „Иван Вазов“, се разкри част от крепостна стена с водопровод и тя е експонирана в момента в кооперацията, в сградата, построена на това място. Всеки може да я разгледа. Тя, може би е най-добре запазеният сегмент, който сме намирали от крепостното строителство на Одесос. Има много места, в които е откривана и в ново време крепостната стена, тъй като разкопките преди това са правени в други участъци. Това, което знаем ние е по данни на колеги, които са работили преди много години. Подлезът „Шипка“ е известен като такова място. Крепостната стена в така наречената „Дупка“, също. Там има две крепостни стени, известни от преди повече от 30 години. Но на практика те не са известни, не са достъпни. Надявам се в един момент, когато въпросното място бъде социализирано по подходящ начин, съответните крепостни стени да бъдат показани. Това, което разкриваме в момента е една много малка част, просто сегмент. За съжаление, когато навремето са правили там канализация, в централната част на улицата, тази стена е била разградена или унищожена, тъй като попада в трасето. При строеж наблизо, също е открит сегмент от тази стена. Има някои разлики, но са от една стена със сигурност. Те са в непосредствена близост. Градежът им е сходен, макар че в новия случай има и римски тухли, което дава една по-късна датировка. Предполагаше се, че стената под сградата на Научно-техническите съюзи е късно елинистическа или ранно римска. За новата можем категорично да кажем, че е от римската епоха. Личното ми мнение, което разбира се може и да не е вярно, е че е по-скоро стена от трети век.

Диана СТОЕВА