Играят на варненска сцена „Джуджетата и обущарят“ и след Коледа поради големия интерес на публиката

Режисьорът Венцислав Асенов

Почти десет дни преди премиерата, билетите за коледната постановка „Джуджетата и обущарят“ на Драматичния театър във Варна вече са на привършване. Представлението ще се играе всеки ден на Основна сцена от 12-ти до 22-ри декември. Близо 3000 зрители се очаква да посетят десетте спектакъла преди Коледа. Това съобщи директорът на Театрално-музикантският продуцентски център в града Даниела Димова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „След премиерата на 12-ти декември ще играем спектакли всеки ден, билетите са почти разпродадени и засега има все още билети само за спектаклите на 21-ви и 22-ри декември“, обясни тя.

Според Даниела Димова поради големия интерес към спектакъла, който се основава на приказката на Братя Грим, постановката може да претърпи адаптация и вече без Дядо Коледа да продължи да радва младата публика.

Представлението се поставя на варненска сцена от режисьора Венцислав Асенов, който за пръв път работи с актьорския състав в морския град. „Джуджетата и обущарят“ е много кратка и семпла приказка с приятно коледно послание за две джуджета, които помагат на една баба и един дядо, изпаднали в бедност, да направят обувки и като ги продадат да посрещнат подобаващо празника. В нашата версия Вие ще видите цял един град, населен с много персонажи, в който джуджетата ще дойдат наистина. Това е Варна от вашите и наши спомени и представи за един град край морето, изпълнен с много любов. Това е градът от нашите хубави детски спомени и какъвто искаме да го видим в коледните празници, озарен от усмивки и любов към ближния“, обясни той.

В поставянето на „Джуджетата и обущарят“ Венцислав Асенов работи в творчески тандем със сценографа и костюмограф Даниела Николчова. Тя ще допринесе за това на сцената да бъде изграден един нов по-различен приказен свят, а целта да се възпитат у децата вкус и чувствителност, които да ги привлекат да станат редовни театрални зрители.

Диана СТОЕВА