Избори 2017: Валери Симеонов, НФСБ: Турция ще се направи всичко за опорочаване на изборния процес у нас

 

Валери Симеонов, председател на НФСБ, водач на листите на Коалиция „Обединени патриоти“ в Бургас и 23 – МИР в София в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ:  В предизборното студио тази сутрин ще говорим за приоритетите на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, „Атака“ и ВМРО“. Ще говорим за намесата на Турция в предизборната ни кампания, ще говорим за външна политика и сигурност. Наш събеседник е председателят на НФСБ Валери Симеонов, който е водач на листите на „Обединени патриоти“ в Бургас и 23 – МИР в София. Г-н Симеонов, ще насоча вниманието ви първо към горещата тема от последните дни. Във вашата платформа настоявате за независимост на външната ни политика, как тогава ви звучат думите на турския министър на труда и социалната сигурност за „Балканите, като една млада Република Турция, под знамето на полумесеца и звездата“, как звучи „стремеж към велика цел за единна нация“?

Валери Симеонов: Оценявам тези изказвания като поредна форма на брутална политическа агресия, на каквато сме свидетели вече в доста дълъг период от време, която агресия се засили със засилването на едноличната власт на Ердоган и превръщането на Турция в една диктатура. Това няма как да не бъде признато, въпреки че нашите външни министри свенливо мълчат, избягват тази тема с оглед да не дразним нашата икономическа и мощна южна съседка, но в края на краищата ние трябва да определим и категорично и ясно да назовем опасността, за да можем да предприемем съответните мерки срещу това. Тази агресия фактически тя е периодична, има различни форми. Ако се върнем в близките няколко години, тя имаше формата на присъствие на бивши и сегашни министри на Република Турция в България, на митинги, на срещи, на религиозни ритуали или празници, такива посещения, които по никакъв начин не бяха съгласувани по дипломатически път, визирам Бекир Боздаг, който тогава беше министър на правосъдието, сега е вицепремиер. Знаете, че не един път навлизаше в България и т.н. , без предупреждение създаваше и тържествени вечери и прочие. Имахме случай, когато Ердоган имаше пак непремери или доста непремерени изказвания, свързани с това къде са изконните турски територии, за турските интереси, както и сега сме свидетели на изказванията на социалния министър, включваше в тези територии български области. Имали сме случаи, когато имаше едни влакове на дружбата, които шареха нагоре-надолу и апелираха за обединяване на балканските турци. Целият този опит за създаването на един мюсюлмански полумесец, който тръгва някъде от Словения, минава през Хърватия, Босна и Херцеговина, Косово, Албания, България, Гърция и т.н.Това са част просто от една такава насаждана политическа агресия.

Водещ: Господин Симеонов, на фона на изявленията на турския социален министър, на фона и на присъствието на посланика Гьокче в предизборен клип имаме едни рекордни над 19 хиляди заявления, подадени за гласуване в Турция. Имате ли притеснения относно законността за провеждането на изборния процес и опити за влияние?

Валери Симеонов:  Аз не само че имам притеснения, аз съм сигурен, че ще бъде направено всичко да бъде опорочен изборният процес от гледна точка на неговата законност и честност. Винаги досега изборният процес в Турция е бил опорочаван, казвам съвсем отговорно, че турската държава съвсем умишлено винаги досега е манипулирала изборите. Тя го е правила, доскоро го правеше чрез изселнически организации, но самочувствието, което набира едно такова ислямско диктаторско управление напоследък, вече ги кара да не съблюдават елементарна мярка и поне да се опитат в някаква по-деликатна форма да извършват тази намеса. Досега го правеха чрез изселническите организации, под команда на турската държава, там се извършване не гласуване, там се извършваше просто преброяване на „овцете“, защото те влизаха в секциите, без да знаят български, без да знаят дали изборите са за президент, за парламент или европейски избори, пускаха за номера, който им се казваше, и фактически там нямаше избори, а имаше едно гласуване, под команда. Новият момент, този върху който вие акцентирате съвсем основателно, е директната намеса на турски министри, директната намеса на турски посланик. Това е нещо, което наистина вече трябва да се приеме като доста притеснително и брутално действие от турската държава, агресивно действие спрямо България.

Водещ: Говорим за външна политика и дипломация, какви трябва да бъдат приоритетите на страната ни по отношение на сигурността- сигурността срещу външни заплахи и вътрешна сигурност и ред, битова престъпност?

Валери Симеонов: България трябва да засили своята независимост. България трябва да отстоява своя суверенитет във всички посоки, естествено на първо място, по отношение на Турция. България в никакъв случай не трябва да бъде в едно подчинено унизително положение на държава, която е длъжна да се съблюдава, да съобразява с претенциите на своя съсед – Турция. Да, разбирам, че опасността е голяма, когато имаше за президент на съседна държава един доста неуравновесен човек, да не кажа и психически неуравновесен човек, който е започнал, извършва и продължава да извършва военни действия в съседни държави, имам предвид Сирия и Ирак, където той бомбардира, води война срещу сирийските и иракските кюрди. Това е човек, който извършва и води война и срещу собствения си народ, тъй като едни тридесетина милиона може би от кюрдите живеят в Турция и там се води една непрекъсната война с бомбардировки на турски градове, с разрушения, с репресии, с убийства. Явно, че с такъв човек трябва да се внимава, но от друга страна България трябва да отстоява своята независимост и трябва да заявява категорично, че България си има също собствени интереси и приоритети. Тук трябва да има предвид, че България би трябвало да изпълнява доста по-разумно и по-успешно членството си в Европейския съюз (ЕС), което в случая се явява едно предимство, едно такова обстоятелство, което би помогнало на България, защото напоследък сме свидетели на едно изостряне на отношенията между Германия и Турция, между Франция и Турция, като цяло между ЕС и Турция, като ЕС успява да отстоява своите принципи, принципите на демокрацията, на свободата, на правата на човека, на медиите, а Турция точно обратното – ги погазва. България ясно и категорично трябва да заяви своето място в цивилизования свят и да потърси съгласуване на действията си с останалите европейски държави в това е нашият шанс. Ясно е, че като самостоятелна държава, нашето положение би било доста незавидно.

Албена ИВАНОВА