Избори 2017: Валери Симеонов, „Обединени патриоти“: В следващото Народно събрание ще предложим избирателно прилагане на правата на българските граждани извън България

 

 

Валери Симеонов, лидер на НФСБ и водач на листата на Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ,   Атака и ВМРО“ в Бургас и 23 МИР София  в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

 

 Водещ: Повече от  4 часа бяха блокирани през днешния ден трите гранично-пропускателни пункта „Капитан Андреево“, „Лесово“ и „Малко Търново“. Коалиция „Обединени патриоти“ организира протест срещу изборния туризъм и намеса на Турция във вътрешните работи на България. Господин Симеонов, какво се случи днес на граничните пунктове, в каква обстановка преминаха блокадите?

 Валери Симеонов:  Това, което се случи беше първата сериозна проява на „Обединени патриоти“, мащабна, тъй като ние успяхме да блокираме едновременно и трите ГКПП-та с Турция, нещо, което не е правено никога. Направихме го едновременно, с перфектна организация, доволен съм, искам да благодаря на всички участници в блокирането в тази акция. Искам да изразя своето задоволство от организацията и взаимодействието на трите структури, тъй като това всъщност беше 3 в 1, така да се каже. НФСБ, „Атака“ и ВМРО, нашите членове и симпатизанти, които бяха в прилежащите области – Бургас, Ямбол и Хасково. Това, което се случи – блокирахме границата за повече от 4 часа, различно беше в действителност на различните места. В Малко Търново имаше насилие от страна на полицията във финалната фаза бяха докарали доста специализирани части, със специално снаряжение, щитове. Ние сме наясно с нашите възможности, надясно сме също така и с потока, който може да бъде ограничен и оттук нататък следим много внимателно движението на автобусите, които засега почти ги няма между другото, но сме поставили съответните точки за наблюдение и в случай, че потокът тръгне ние сме готови буквално в рамките на няколко часа да блокираме и трите КПП-та.

Водещ: Точно това щях да ви попитам дали тези ваши действия са по-скоро символични или са цел, която реално си поставяте?

 Валери Симеонов: Не са символични, ако сте имали представители щяхте да видите добрата организация и съдействие, взаимодействие, което имахме, за да не пречим на българските граждани, всеки час ги пропускахме по десетина минути, да не чакат коли, защото има и с деца, има и възрастни хора и т.н.

Водещ: Не се ли опасявахте, господин Симеонов, че тези ваши действия могат да предизвикат гнева точно на тези граждани?

 Валери Симеонов:  Точно за това отваряхме границата на всеки точен час само за автомобили. Сега, че ще има недоволни, естествено, че ще има недоволни, то в България не може да намериш 10 човека на едно мнение, така че, но това е последната ни грижа кой е доволен. Така действахме и в Народното събрание, когато взехме решение за построяването на оградата, и тогава имаше недоволни, искам да ви припомня и то от българските партии. Искам да ви припомня, че даже имаше претендиращи за управляващите политически сили, които се противопоставиха при второто гласуване за промяната на Закона за обществените поръчки, за да облекчим изграждането на оградата. Но независимо от това оградата вече е факт, въпреки че имаше много философи и много разбиращи на тази тема, също така е факт и това, че намалихме секциите в Турция, четири пъти ги намалихме, въпреки че пак имаше прекалено голямо инсценирано недоволство, особено извън България, разни се мотаеха из краката ни, и въпреки всичко виждате, че е факт. Така че същото ще стане и с ограничаването на възможността да нахлуят турските кервани с изселници.

Водещ: Така или иначе обаче това в перспектива не е начин, за да бъде пресечен така нареченият „изборен туризъм“, как гледате на идеята за премахване на двойното гражданство, спрямо български граждани, които живеят в Турция, а имат двойно гражданство, това ще реши ли проблема?

 Валери Симеонов:  Ще реши, ако се направи избирателно и точно това ще предложим в следващото Народно събрание, избирателно прилагане на правата на българските граждани, извън България ,а  именно – от държави, където е разрешено двойното гражданство ние също ще приемем това и ще ги допуснем да гласуват, а в държави, където не е разрешено двойното гражданство те ще бъдат ограничени тези наши сънародници, които са с едно гражданство.

 Водещ: Тоест ще действаме на принципа на реципрочност, така както в Турция няма двойно гражданство, така и ние спрямо тях да постъпим.

Валери Симеонов: Точно така, живеещите в Турция, наричащи себе си български граждани, каквито не са между другото, няма да могат да гласуват, за сметка на това ще могат да гласуват гражданите на Македония, гражданите на Молдова и т.н.

 Водещ: Изборите чукат на вратата, както се казва, коя е емблемата на „Обединени патриоти“, с какво сте най-разпознаваеми сред избирателите, след тези срещи, които имахте и в последните седмици?

Валери Симеонов:  С нашето обединение и с нашия патриотизъм, неща, с които никоя друга политическа сила не може да се похвали, напоследък виждаме как всички станаха патриоти, как всички използват нашата терминология, не завиждаме, не ревнуваме, да са живи и здрави, ние ще им помогнем в 44-тото Народно събрание това, което са обещавали преди изборите да го реализират, не само ще помогнем, а ще бъдем контрольорът, падарят.

 Водещ: Имате ли коментар, господин Симеонов, по обръщението, по призива на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който призова за обединителен патриотизъм?

Валери Симеонов:  Не ме карайте да коментирам глупотевините на Ахмед Доган, той самият надали си разбира речта, ако си я прочете после половината неща няма да ги разбере, просто защото са лишени от смисъл. Изречения натоварени, натруфения, с неясен смисъл, с чуждици – какво да коментирам. Естествено, че се опитва да се хареса сега, естествено, че това, според мен, е един вик за помощ, един зов на изблик на отчаяние, защото ДПС губи своите позиции и това всички го виждат, ще продължава да ги губи и Слава Богу, и прилепването към патриотизъм, чисто словесно няма да му помогне. Той прекалено много злини причини на България, прекалено много злини причини ДПС на България и е прекалено наивно да се мисли, че паметта на българския народ е толкова къса. Не е толкова къса. Ние си спомняме за онзи списък и за пътя през Босфора към Европа, който ни чертаеха, всичките тези години противопоставянето на българския народ, разделяйки го на етнически и верски признак, всичко това са пагубните действия на ДПС. Така че няма как да бъде забравено и с една реч да се промени отношението на българския народ към ДПС.

 Водещ: Въпросителните преди изборите на 26 са не малко, поне това, което може да се прогнозира от страна на социолозите, казват, че никоя партия няма да получи достатъчно мнозинство, за да състави правителство. Моят въпрос към вас е: готови ли са „Обединени патриоти“, ако се стигне до процедура да съставите правителство, вие да управлявате страната?

Валери Симеонов:  Да, показахме го, още когато президентът Плевнелиев трябваше да връчи мандатите, ние заявихме след оставката на правителството, след отказа на ГЕРБ и на БСП да съставят правителство, това беше преди има-няма два месеца, ние заявихме своята готовност ние да съставим. Има един такъв много интересен въпрос, който интересно никой не го задава, защо сега и БСП, и ГЕРБ се борят за властта, а когато им беше съставена възможността да съставят правителство, те отказаха, какво се промени за 2 месеца в България – абсолютно нищо, просто се увеличи хаосът, просто дойде едно служебно правителство, което, както е традиция в България не върши работата си, за която е назначено, а прави масови кадрови промени и се занимава с промени на генерални реформи и стратегии, което нямат това правомощие да го правят, но ето това стана в България. С други думи никаква сериозна промяна не е извършена, обаче тези две партии, БСП и ГЕРБ, гледам ги сега са готови пак да съставят правителство и търсят подкрепата на избирателите, а ние винаги сме били готови, заявили сме го и сега пак го завявам пред вашия микрофон.

 Водещ: Има ли възможност „Обединени патриоти“ да повтори успеха от президентските избори и на парламентарните сега?

Валери Симеонов:  Няма причина да не го увеличи, ние се надяваме, че нашият резултат ще бъде още по-висок по простата причина, че сме били последователна политическа сила, като „Обединени патриоти“ показваме новия модел на политическо поведение, който може да извади България от тежкото положение, в което се намира, а именно търсене на общото, търсене съгласие, не само между нас трите политически формации. Ще търсим такова и сред останалите политически формации, ще се опитаме да избягваме противопоставянето и ще се опитаме да докажем правотата на нашата програма.

 Водещ: Господин Симеонов, може би знаете, но бившите гранични полицаи от Бургас Михаил Цонков, Живко Петров и Николай Петков получиха от Районния съд в Бургас обвинителни актове от Тежкия наказателен съд в Турция, във връзка със случая от 2008 година, тогава имаше задържане на турска гемия с рибари, навлязла в български води.

Валери Симеонов:  Не ми разказвайте, защото точно телевизия СКАТ е причината Михаил Цонков да бъде оправдан. Цялото обществено мнение беше активирано точно от подписката, която събрахме десетки хиляди подписа и успяхме най-накрая да го освободим човека. Вижте какво, не трябва да се гледа като някаква сериозна заплаха връчването на обвинителните актове, тъй като Михаил Цонков и колегите му няма да отидат в съда в Лозенград, това ви уверявам, няма как да отидат там. Въпросът е, че българският съд трябва да си свърши работата и да не допусне екстрадирането им, тъй като точно този български съд ги е оправдал един път, а Европейският съд за правата на човека също ги е оправдал по делото, което беше заведено от близките на убития турски бракониер. Така че има две достатъчно сериозни основания, както и съответните указания към нашите съдилища, сигурен съм, че това ще си остане без последствия.

Росица АНГЕЛОВА