Избори 2017: Владимир Тошев, ПП ГЕРБ: Намаляването на безработицата е сред основните ни приоритети за Северозападна България

Владимир Тошев ГЕРБ

Владимир Тошев, водач на листата за народни представители на ПП ГЕРБ за Видински избирателен район, в интервю за Радио “Фокус“

 

Водещ: Предполагам, г-н Тошев, че програмата ви в последните седмици е достатъчно натоварена, но кажете ни как премина конкретно днешният ви ден?

Владимир Тошев:  Днес имах среща с два клуба във Видин и в момента съм в село Раковица, това е Община Макреш, където имах разговор с хората от село Раковица.

Водещ:  Какви са проблемите, които обсъждате в тези населени места и въобще във Видински регион?

Владимир Тошев:  По принцип Община Макреш е една от малките общини в Северозападна България и Видинска област. Тук основните проблеми са безработицата и за по-младите, и за по-възрастните хора, масово е това явление. И другото, от което хората недоволстват, са ниските пенсии и невъзможността да си покрият разходите. Поговорихме си с тях както навсякъде и аз, и моите колеги от листата обясняваме, че ако искат да се подобрят условията за живот на цялото населено място и на всеки човек поотделно, трябва да продължим да управляваме на национално равнище, за да можем да подкрепим кметовете, защото държавата в последните няколко години отдели значителни ресурси, за да подобри условията на живот, за да създаде по-добри условия за бизнеса. Можем да се похвалим, че вече е преасфалтиран главен път Е- 79, а сега се надяваме да започнем строителството на новия четирилентов скоростен път до Ботевград. И по-важното е решаването на един изключително сериозен проблем, това е демографският срив в областта. От миналата година ние имаме 115 редовни студенти, които се обучават в Техническия университет в Русе, с което искаме да задържим младите. А пък с кметовете на общини и основно на областния център правим така, че да развием няколко индустриални зони, в които да привлечем инвеститори и да задържим тези млади хора, след това да работят в родните си места, да получават устойчиви и добри заплати и по този начин ще имаме възможност да подобрим и социалните дейности, и пенсиите да увеличим и всеки човек да се чувства добре в родното си място.

Водещ: Да, г-н Тошев, но ето днес лидерът на вашия основен опонент в тези избори – БСП, Корнелия Нинова, се обръща към избирателите с думите: ако не харесвате живота си такъв, какъвто ви го направиха ГЕРБ, подкрепете ни. Как се отговаря на подобен упрек?

Владимир Тошев: Това не е упрек, това е популизъм. Аз мисля, че синоним на популизма е лъжата. Защото самата Корнелия Нинова мисли, уверена е в това, че българите са късопаметни. Защото едва ли ГЕРБ е управлявал, когато се срина КТБ, когато са сключвани договори с т.нар. американски централи, когато е започнал строежът на „Белене“. И за всичко това се наложи само миналата година точно правителството на Бойко Борисов 2 да разплати над 6 млрд. лева, които биха могли да бъдат използвани много по-целесъобразно, включително и за подобряване на условията за живот в моя роден край. Така че на госпожа Корнелия Нинова не знам точно как трябва да й се противодейства, защото ние обещаваме на хората неща, които вече ги вършим и трябва да продължим да ги вършим и затова търсим тяхното доверие. А самата госпожа Корнелия Нинова казва, че видите ли, ние като дойдем на власт, ние ще ограничим плащанията. Аз давам един конкретен пример. Плащанията за големите обработватели на земя. Ами това вече действа, госпожо Нинова, от три години е въведено точно от ГЕРБ. И ред други са примерите, ние даваме обяснения и разяснения на хората как могат да бъдат повишени заплатите – и минимална, и средна, и на учители, как могат да дойдат по-високи пенсии, как може да се подобри здравеопазването, без да изпадаме в напълно необосновани обещания, граничещи с откровена лъжа. Като безплатно здравеопазване, безплатно обучение, безплатно или безлихвено кредитиране и т.н. Неща, които просто граничат с фантастиката.

Водещ: Каква е оценката ви за кампанията във вашия район и имате ли опасения, че купеният вот може и да надделее, каквито примери е имало?

Владимир Тошев: Аз съм вече достатъчно опитен като ръководител на партията във Видинска област, за съжаление кампания правим само ние, аз и колегите от моята листа, заедно с нашите щабове. Ние се срещаме непрекъснато, имаме по десетки срещи на ден с хора от всички населени места и може да питате ваши колеги, тук друг никой нищо не прави. Проблемът е, че най- вероятно те разчитат точно на този купен, манипулиран вот, което обаче, искам добре да го чуят всички слушатели, които в момента са на вашата честота, това няма да ги доведе до нищо добро. Защото дали ще вземат 20,30 или 40 лева, което е открито престъпление, те няма да могат по никакъв начин да си подобрят живота. А този, който им е купил гласа, след това няма никакви отговорности към тях. Ние сме хората, които говорим откровено с тях, ние ги слушаме, взимаме предвид тяхното мнение. Разбира се,  където сме допуснали грешки и слабости, се опитваме да  ги отстраняваме и да вървим напред заедно с хората. По никакъв начин купуването на гласове или манипулирането на вота не водят до добро за никого и за нищо.

Водещ: Сблъскате ли се с недоверие, със скептицизъм? Най-малкото защото вероятно често ви се налага да отговорите на въпроса – защо досега не направихте това, което казвате сега?

Владимир Тошев:  С недоверие не, защото не само преди избори, ние сред хората винаги, постоянно, нямаме такива упреци, но със скептицизма определено имаме сериозен проблем, защото хората се обезверяват. И това, което аз и моите колеги се опитваме да им разясним, е, че ако искаме да вървим устойчиво напред, ние трябва да поддържаме една и съща политика. Не можем да гоним другите страни от ЕС, към чиито стандарти се стремим, чрез непрекъснато лъкатушене ту на левия, ту на десния политически тротоар. Защото другите държави вървят устойчиво и по-бързо от нас напред. Така че хората, които желаят да ни подкрепят, които желаят да живеят по-добре, виждайки това, което ние правим и продължаваме да развиваме, просто на 26 март трябва да гласуват с бюлетина № 11.

Водещ: Според социологическите проучвания нито една партия няма достатъчно мнозинство, за да състави самостоятелно правителство. Как според вас трябва да се реши този казус с бъдещото управление на страната след изборния ден?

Владимир Тошев:  Да, ние си даваме сметка, че на 27-и ще ни бъде трудно. Както винаги ни е било трудно досега, когато сме поемали управлението и на общините, и на държавата. Но ние знаем как. Първо, ние знаем с кого и го обясняваме на хората. С партиите от десния политически спектър, които успеят да влязат в парламента. Евентуално с нашите колеги от предишния парламент и предишното управление, които ни подкрепяха – патриотите, както и показваме лицата, с които ще управляваме. Това са нашите фигури, които бяха министри и които тепърва се изявяват като експерти в секторните ни политики. От една страна. От друга страна, ние си дадохме сметка, че само с няколко точки, били те 20 или 30 за управление коалиционно, работата не върви добре, защото не са разписани подробности. Може би този път г-н Борисов и неговият екип, когато се наложи да почнат преговорите, ще разпишат доста по-подробни секторни политики, които трябва да се извършват за мандата на управление. Както примерно  е в Германия. Там управляват леви и десни, социалдемократи и християндемократи, всички го знаят това. Но тяхното коалиционно споразумение е относително подробно. Може би така ще постъпим и ние. И проблемът идва, от друга страна, непрекъснато за тази кампания и преди нея ние питаме госпожа Корнелия Нинова с кого ще управляват, с коя политическа сила ще се коалирате, кои са ви вашите лица, тоест, с които вие ще управлявате конкретно. Нямаме отговор на този въпрос. Може би защото отговорът е неудобен, може би защото тя не смее да каже, че пак ще управлява с ДПС. Но това е въпрос, който трябва да зададете на нея. А на нас ще ни бъде трудно, обаче ние го знаем това, знаем как да управляваме и нещо, което искам да чуят слушателите, ние не се борим за власт. Това, което тя непрекъснато повтаря. Ние се борим да управляваме тази държава с доверието на хората. И тогава, когато усетихме и първият път, че това доверие е разклатено по определени причини, ние отново го търсим от хората. Както и този път на 26 март. Успех на всички българи, нека да бъде разумни и да гласуваме за себе си, за нашите деца и за нашите близки.

Росица АНГЕЛОВА