Избори 2017: Даниела Дариткова, ГЕРБ: Отварянето на ГКПП „Рудозем-Ксанти”, язовир „Пловдивци“ и преоборудване на Спешната помощ са наши приоритети

Д-р Даниела Дариткова, водач на листата на ГЕРБ за 22 МИР Смолян в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: В следващите минути ни предстои среща с д-р Даниела Дариткова, водач на листата на ГЕРБ за 22 МИР.Какви са впечатленията ви от хода на предизборната кампания досега?

Даниела Дариткова: Позитивни, защото в региона, който съм представлява вече три пъти, сме успели да свършим много неща. Затова хората навсякъде ни посрещат и с благодарност, и с доверие, и с очаквания да продължим започнатото, защото във времето с екипа, който изградихме, успяхме да реализираме голяма част от проектите за региона. Разбира се, имаме ясна програма за цели и приоритети, които сме заложили с намерение да реализираме, ако имаме доверието на хората, в следващ мандат. Tова ни дава сили наистина да водим предизборната кампания, в която сме заложили основно на позитивно отношение и представяне на реални идeи за подобряване живота на хората в родопския ни край.

Водещ: Кои са приоритетите за област Смолян във вашата програма?

Даниела Дариткова: Разбира се, като област в труден планински терен, ние сме заложили отново на инфраструктурата. Ключовият ни приоритет е отварянето на Граничния контролно-пропускателен пункт „Рудозем-Ксанти”. Работата по проекта е започнала и ние се надяваме, че ако имаме възможност да го реализираме до 2018 г., тази връзка на нашата област със съседна Гърция ще се реализира. Това ще даде тласък, както на икономиката, така и на туризма, изключително важно за хората от региона. Разбира се, имаме и други важни инфраструктурни проекти като рехабилитацията на пътя Смолян-Девин-Михалково-Кричим и други инвестиции в пътна инфраструктура. Много важно за нас е да се реализира и проекта с преоборудване на Спешната помощ, за реформа, който на национално ниво вече започна в рамките на този мандат, защото в нашата област имаме населени места с голяма отдалеченост от филиалите за Спешна медицинска помощ и разчитаме много на ресурсното обновяване на центровете, както с апаратура и техника, така и с високопроходими линейки, за да се даде възможност на хората при спешни състояния за адекватно медицинско обслужване. Може би защото съм в момента в района на Рудоземска община, ще подчертая важността и още на един голям проект – реализацията на строежа на язовир „Пловдивци“. Той започна по времето на кабинета „Борисов 1“, неговата реализация продължи при „Борисов 2“ и сега, ако имаме възможност да довършим този проект, ще се решат проблемите с водоснабдяването на населените места в Рудоземска и Маданска община, те са повече от 40. Разбира се, имаме и много други приоритети, които са свързани с националните, но може би това са ключовите за региона приоритети.

Водещ: Какво най-често ви питат хората при срещите в областта?

Даниела Дариткова: Хората се интересуват разбира се от националната програма, но в повечето случаи залагат на регионални проблеми, а те са свързани със състоянието на пътната мрежа, със състоянието на населените места и възможностите за намиране на работни места. Това са основните вълнения на хората. Разбира се, очакват и подобрения в общото благосъстояние. Това е нещо, което ние сме заложили в нашата програма. Разбира се, очакват възможности за такива инвестиции, които да задържат младите хора в региона, за да можем да се справим с последиците на демографската криза.

Водещ: Д-р Дариткова, какъв е начинът да бъдат преборени лъжите и популизма?

Даниела Дариткова: Проблемът с лъжливите новини и популистки обещания стана особено актуален в тази предизборна кампания. Проблемът с фалшивите новини е актуален и в световен мащаб. В рамките на кампанията и на нашите лични възможности, ние разчитаме на директния контакт с хората, на възможността да се срещнем с повече хора очи в очи, да обясним, да отговорим, да дадем точната преценка и ясната визия за това как една или друга тема е интерпретирана и как всъщност в действителност седят нещата. С този проблем ще трябва да се бори и в бъдеще обществото, защото проблемът с фалшивите новини налага да има широк обществен дебат и голям ангажимент от страна и на медиите, защото точното интерпретиране на информацията гарантира сигурността. Във всички случаи в бъдеще ние трябва да търсим добрите решения, които трябва и нормативно да бъдат закрепени. Аз виждам, че има голям интерес и от страна на медиите за борбата с фалшивите новини, защото някои от медийните групи започнаха такава битка. Смятам, че тя трябва да продължи, обществото да с ангажира с нея, за да можем да се справим с този нов проблем.

Водещ: Как трябва да бъде решено сложното уравнение на 27 март сутринта?

Даниела Дариткова: Аз смятам, че решението е в ръцете на българските избиратели. Затова ги призовавам на 26-ти те да решат съдбата на България, защото всеки с гласа си трябва да посочи какъв очаква да бъде пътя на страната ни на 27-ми. Политиците просто трябва да се съобразим с вота на хората.

Водещ: С какво ГЕРБ е по-силна в сравнение с останалите партии и коалиции? Кои са силните части на формацията, която представлявате?

Даниела Дариткова: Политическа партия ГЕРБ е на сцената на политическия живот в България 10 години. Тя се сформира като лидерска партия, но във времето изгради силен екип от експерти. Тя разчита изключително много на своите структури, които са в цялата страна по всички населени места. Най-вече разчитаме на подкрепата на хората. Смятаме, че политическа партия ГЕРБ е най-силната политическа сила в момента, защото тази реална политика, в интерес на реалните хора, предлага реални решения. Виждаме сериозен разпад в партиите около нас – в левите, и в десните, и в либералните партии, ние оставаме единни, продължаваме напред, защото сме силни с откровеното си отношение към избирателите и с последователното си поведение, затова да правим политика в името на подобряването живота на българските граждани.

Водещ: А кои са най-силните ваши страни, които ви открояват сред останалите кандидати във 22 МИР Смолян?

Даниела Дариткова: Аз искам волята, искам доверието на избирателите в Смолянска област за 4-ти път. Наистина това е голяма отговорност, защото не съм от така популярните нови лица, но пък във времето, в което съм натрупала достатъчно политически опит, аз зная и мога повече, за да предложа точните решения в областта, в която е основно моята експертиза, в сферата на здравеопазването. Освен това аз не съм подвела избирателя и съм изпълнила обещанието, което дадох на първия предизборен митинг, че няма да изоставя пациентите си, няма да сменя телефона си и ще остана на разположение на хората от Смолянска област, както като лекар, така и като народен представител. Аз не съм прекъснала връзката си с избирателите си през всички тези години. Търсили сме решения на много проблеми заедно, намирали сме го. Затова аз смятам, че сега отново мога да погледна хората в очите, да поискам тяхното доверие и разчитам на това, че ще го получа. Силата ми е в това, че съм имала винаги честно отношение и не съм предала никой от хората, които са ме подкрепили.

Водещ: Кои са били вашите успехи като народен представител?

Даниела Дариткова: За региона ние успяхме в екип да постигнем изключително много инвестиции. В пътна инфраструктура – пътищата на смолянска област са обновени. Пътят Смолян-Асеновград изглежда коренно различно. Той е сигурен, обновен и гарантира добър достъп до туристическата зона Пампорово. Обновен е и пътят през няколко прохода, обходния път на Рудозем, връзката Смилян-Рудозем, пътищата към Златоград, имаме сериозни инвестиции във всички общини в областта за създаването на нови спортни площадки, инвестиции в спортна база. Смятам, че всички тези неща, които ние сме построили във времето трябва да се припомнят и ще останат. Най-важното е, че ние никога не сме делили общините според политическата принадлежност на техните кметове. Винаги в рамките на нашето управление сме били с еднакво отношение към всички, затова защото хората, които живеят в тези общини, трябва да се радват на еднакви придобивки, независимо от това коя политическа сила подкрепят. В това е било нашата сила и смятам, че това, което сме направили за региона, ни гарантира доверието на хората и за следващ мандат.

Водещ: Когато прекрачите за пореден път прага на парламента, какви ще бъдат първите ви действия?

Даниела Дариткова: Аз, разбира се, ще се боря за една нова реформирана здравна система и понеже моя опит от досегашни управления в сектор „Здравеопазване“ е затвърдил впечатлението ми, че за да се промени системата, трябва да се търси надпартиен консенсус по основните стъпки за промяна. Аз ще се опитам в рамките на Народното събрание да потърся този консенсус. Иначе приоритетите на политическа партия ГЕРБ в сектор „Здравеопазване“ са ясно разписани и ние ще започнем с идеята и изграждането на единна национална здравноинформационна система. Всички следващи приоритети в програмата ще се следват поетапно, но най-важното е наистина да постигнем съгласие, за да може промяната да е гарантирана във времето. Това, което искаме да постигнем като добро здравеопазване за нацията, да стане с ясен план, с устойчивост и стабилност.

Цона СЪБЧЕВА