Избори 2017: Даниела Савеклиева, ПП ГЕРБ: Програмата за саниране доказва своя положителен ефект и затова е подложена на атаки от страна на опонентите на ГЕРБ

Даниела Савеклиева, областен координатор на ГЕРБ – Благоевград и втора в листата на партията за 1 МИР Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“ Пирин, относно срещите, които проведе ГЕРБ в областта по време на предизборната кампания

 

Фокус: Г-жо Савеклиева, по време на предизборната кампания, Вие проведохте редица срещи в цялата област, като стигнахте и до малките населени места. Да започнем първо със срещата, която проведохте тази седмица – на 15 март в петричкото село Първомай. Какъв бе акцентът на тази среща? Какво обсъдихте?

Даниела Савеклиева: Заедно с кандидатът ни за народен представител от Петрич – Георги Динев и бившите заместник-министри от Министерството на земеделието – Цветан Димитров, Георги Костов, Васил Грудев, представихме приоритетите на ГЕРБ на сектор „Земеделие“. Радостна съм, защото много хора се включиха в дискусията. Това е земеделски регион и те се вълнуват от всичко, което касае оцеляването им. Неуредиците в този сектор ще им струват много, затова и са чувствителни към всичко, което се случва в Министерството на земеделието. За мен бе важно земеделските стопани от региона да чуят какво предвижда ГЕРБ в сектора. От експертите хората получиха възможно най-компетентните отговори на своите въпроси и с радост приеха и новите акценти в програмата ни относно сектор „Земеделие“.

Фокус: В Банско заедно с г-н Цветан Цветанов проведохте среща с бизнеса и неправителствените организации. За какви проблеми Ви споделиха хората там и как смятате да помогнете за тяхното разрешаване?

Даниела Савеклиева: Няма да изненадам никого като кажа, че в Банско бизнеса се вълнува най-вече от съдбата на втория кабинков лифт. Г-н Цветанов ясно заяви на срещата, че ПП ГЕРБ поема ангажимента той да бъде изграден. Наясно сме, че това ще даде нов тласък в развитието на Банско, а и на Добринище и Разлог, и въобще не целия регион. Хората поставиха и въпроса за довършването на автомагистрала „Струма“ – нещо, което беше немислимо преди 2009 година, а в момента тя все повече и повече добива окончателното си довършване. Бизнесът приветства предвиденото в програмата на ГЕРБ за намаляване на административната тежест и за запазването на плоския данък.

Фокус: По време на обиколката си в областта, Вие посетихте и античния град Хераклея Синтика край Петрич. Смята ли ПП ГЕРБ в бъдеще да влага повече средства за разкопки на подобни обекти и защо е важно да се продължава в тази посока?

Даниела Савеклиева: За нас от ГЕРБ е важно развитието на туризма. Нашият край има страхотен потенциал и като ски дестинация, и като спа туризъм, и като културен и исторически туризъм. Този обект, който видяхме край Петрич е изключително интересен и там предстои археолозите да ни изненадват с още открития. Ако държавата е стабилна, то ще може да има повече средства за разкопки на такива обекти, които да се превръщат в световни исторически атракции. Правителството на ПП ГЕРБ и Бойко Борисов и до сега е давало средства за разкриване на ценни исторически забележителности на територията  на цялата страна. Със съвместните усилия на кмета на Община Петрич Димитър Бръчков, археолозите и подкрепата на държавата Хераклея Синтика може да се превърне в обект със световно значение и така да се подпомогне развитието на туризма в целия регион.

Фокус: Една от най-коментираните теми и от Вашите опоненти е санирането на многофамилни жилищни сгради. До голяма степен можем да кажем, че ПП ГЕРБ промени облика на не един и два града с тази програма. Смятате ли да продължите с безвъзмездното саниране на жилищните сгради?

Даниела Савеклиева: Програмата за саниране доказва своя положителен ефект, затова е и подложена на такива атаки от опонентите ни. Вижда се как се променят градове. Благоевград е изцяло променен. Хората са доволни и споделят, че в санираните блокове сметките за ток са намалели тази зима, признават и, че сами никога не биха могли да го направят. Това е най-социалната програма и с най-ясен ефект за хората и за околната среда. ГЕРБ ще продължи тази програма, ще разшири обхвата й ако получим подкрепата на хората на парламентарните избори на 26 март и състави стабилно правителство.

Фокус: До края на предизборната кампания остават броени дни. Какво планирате?

Даниела Савеклиева: Продължавам срещите с хората. И като кандидат за народен представител, и преди като депутат провеждам десетки такива срещи. Вече бяха в Сатовча, в Кресна, в Благоевград, в Петрич, в Сандански, в Белица. Тук е мястото да кажа, че за разлика от водача на листата на БСП в Благоевградска област, който прочетох в медиите, че е обявил, че негова кауза е да направи телевизия за онези българи, които са далеч от страната, то моя кауза е, и продължават да бъдат хората от Пиринска Македония. Като народен представител и в 42-то, и в 43-то Народно събрание съм работила за подобряване средата на живот на хората от моя роден край. Знам, че има още много за вършене, знам и какви са проблемите, защото се срещам очи в очи с работещи в шивашки цехове, в дървопреработвателни фирми, с лекари, с учители, с представители на бизнеса и на туризма. ГЕРБ доказа, че изпълнява ангажиментите, които  поема и затова единственият правилен и разумен избор на 26 март е номер 11 в бюлетината за ГЕРБ.

Натали СТЕФАНОВА