Избори 2017: Десислава Костадинова, ГЕРБ: В програмата ни има специален акцент, насочен към семействата с репродуктивни проблеми

За хода на предизборната кампания и за посланията на партия ГЕРБ към различните групи избиратели, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар кандидатът за депутат от ПП ГЕРБ в 13 Пазарджишки МИР – Десислава Костадинова.

 

Фокус: Г-жо Костадинова, как оценявате хода на кампанията към момента, коректно ли протича тя?

Десислава Костадинова: За мен кампанията протича, така както сме я планирали. Аз и моят екип сме насочили усилията си към повече лични срещи, с по-малки групи от хора, така че да говорим по-спокойно, да обсъждаме всяка една тема по-обстойно. В същия дух е и цялостната кампания на ГЕРБ.  Нашият председател Бойко Борисов дойде тук, за да ни подкрепи, заедно с ексминистъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на Бургас Димитър Николов. Виждате, че почти всеки ден организираме кръгли маси на различни теми, които вълнуват нашето общество. Първата беше с тема „Сигурност“, когато в Пазарджик дойде нашият заместник-председател Цветан Цветанов. След това в областния град дойде министърът на регионалното развитие и благоустройството във второто правителство на Бойко Борисов Лиляна Павлова, за да говорим за регионално развитие. Даниела Дариткова, с която бяхме заедно в 43-то Народно събрание, отговори на най-наболелите въпроси, свърз ани със здравето. Утре Цветан Цветанов ще посети Пазарджишка област и повечето общини в региона. В понеделник – 20 март предстои кръгла маса на тема „Земеделие“, а на 23-ти в Пазарджик ще дойде може би най-обичаният кмет в България- Йорданка Фандъкова, за да говори за приоритетите на ГЕРБ за образованието. Мога да кажа, че нашата кампания е изключително позитивна, ние изказваме нашите идеи, не коментираме опонентите си, защото така само ще загубим време. За нас е важно посланията ни, реалните решения за България да стигнат до възможно най-много хора.

Фокус: Смятате ли, че отменените санкции, свързани със задължителното гласуване ще повлияят на избирателната активност?

Десислава Костадинова: Вероятно е да има значение решението на съда по този въпрос. Избирателна активност очаквам да нормална, като ми се иска да е по-висока.Защото това ще означава, че има повече хора, които искат да покажат позиция, готови да направят своя избор. Но преди това искам да апелирам към всички, които ще отидат до урните да го направят с разум, да си дадат сметка кое от многото обещания, които сега им се дават е реалистично и кой има възможността да изпълни програмата си.

Фокус: С какво ще привлечете най-младите избиратели в региона и какво предлагате за по-възрастните?

Десислава Костадинова: Ще ви отговоря отзад напред. Ние приемаме социалната политика като на комплекс от политики, които насърчават и правят възможно социалното включване и личната реализация на хората. Разбираме социалната политика като политика на партньорство между гражданите, бизнеса, нестопанските организации, социалните партньори и държавата. Работните места се създават от икономиката, а не от държавата. Повишаването на доходите и заетостта са пряк резултат от работеща икономика. Ето защо държавата и бизнесът трябва да си сътрудничат за постигане на конкурентоспособна икономика и за подобряване на производителността на труда. Имаме ли по-високи доходи, това означава повече пари за социална политика. Тогава ще можем да мислим за това, което всички искаме – високи пенсии, достойни за труда на нашите родители, баби и дядовци. Всичко това ние сме разчели в нашата програма как ще стане и по какъв начин.  Респективно балансирано инвестиране, създаването на нови икономически зони ще разшири възможностите за работещите хора да работят, да се реализират извън столицата и някои от другите по-големи градове. Те ще могат да се върнат в родния си край. Но това не е свързано само с работата, разбира се. Нашата цел е да имаме качествено образование и достъпно здравеопазване за всички. Така като съберем на едно място добра работа за родителите, добри училища за децата им и гарантирано здравеопазване, много от младите хора ще предпочетат да се върнат там, откъдето са тръгнали. Ще посоча обаче един различен акцент в нашата програма, който е насочен изключително към семействата у нас. Над 100 000 са двойките, които имат репордуктивни проблеми. Ето защо ние ще променим правилата за плащане на процедурите „Ин витро“, така щото хората да имат повече възможности да ги правят толкова пъти, колкото са необходими, за да прегърнат на края своето бебе, без да са притиснати финансово. И ще ги подкрепим отново ако искат чрез тази процедура да имат второ и трето дете.

Ваня НИКОЛОВА