Избори 2017: Десислава Костадинова, ГЕРБ: Създаването на електронното правителство ще облекчи лицензионните режими пред бизнеса

Десислава Костадинова, ГЕРБ

За предлаганите различни мерки в секторите „Образование”  и „Икономика“ от ПП ГЕРБ, за проблемите на жителите от област Пазарджик, които те споделят по време на предизборната обиколка, Радио „Фокус” – Пазарджик потърси за коментар Десислава Костадинова, кандидат за народен представител и от ПП ГЕРБ от 13 МИР-Пазарджик.

Фокус: Госпожо Костадинова в средата сме на кампанията за избор на народни представители. Вие участвате като кандидат за трети път. Различна ли е за вас тази кампания?

Десислава Костадинова: Разбира се, че е различна. Аз самата съм различна. Вече имам много повече опит, а освен това никога не съм смятала, че човек може да се докаже само в рамките на този месец. Ето за това моята кампания никога не е спирала. Най-силният ми аргумент са тези малко повече от 2 години в Народното събрание. Но преди всичко да бъда народен представител не ми е самоцел,  ако моят работодател – избирателите от пазарджишка област, отново ми гласуват доверие, категорично гарантирам, че ще използвам максимално опита, знанията и познаването на проблемите в региона, за да си свърша работата най-добре.

Фокус: Слоганът на ГЕРБ е Реални решения за България. Смятате ли, че хората ще ви повярват, че имате реалните решения?

Десислава Костадинова: През времето на своето съществуване Политическа партия ГЕРБ многократно доказа, че винаги изпълнява поетите ангажименти. И сега ние предлагаме няколко приоритета, които обаче са основополагащи. Искаме и ще направим по-добро образованието, за да имаме повече подготвени кадри за бизнеса. Искаме да направим учителската професия по-привлекателна, защото нашите учители са в основата на качественото образование. Преди всичко целта ни е да направим икономиката още по-работеща и по-силна. При изпълняване на програмата на ГЕРБ гарантираме в рамките на мандата минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата от 1500 лв. Защо имаме самочувствието, че можем да го направим? Защото въпреки множеството проблеми във финансовата система преди 2 години, днес държавните финанси бяха стабилизирани. Към края на януари 2017 г. постъпилите приходи и помощи в бюджета нарастват с над 208 млн. лв. спрямо 2016 г., а регистрираният излишък по салдото е в размер на 884,2 млн. лв. Данъчните постъпления са нараснали номинално с над 313,7 млн. лв.. След като встъпихме на власт в края на 2014 г. фискалният резерв се увеличи с няколко милиарда лева и към 31 януари е в размер на 13,8 млрд. лв. Всички тези цифри говорят за едно, че държавата в добро състояние, а при евентуален следващ мандат ще продължим да работим активно във финансово-икономическата сфера, за да можем да допринесем максимално за необходимото нарастване на доходите в България. Повече от всякога днес говорим за електронното правителство, което ще облекчи лицензионните режими пред бизнеса. Държавната администрация ще събира сама необходимите документи за издаване на дадено разрешение. Ще въведем и мълчаливо съгласие за регистрационните режими, за ниските категории строежи, за промяната в предназначението на земеделска земя. И в новата си програма продължаваме да залагаме на увеличаване на инвестициите за модерна и безопасна пътна инфраструктура чрез въвеждане на електронна система за събиране на пътни такси и в България.

Фокус: А къде е мястото на област Пазарджик в тези приоритети?

Десислава Костадинова: Тук проблемите са същите като в цялата страна – хората искат да имат работа и доходи, които да им осигуряват достоен живот. Но каквото и да си говорим нашата област се намира на чудесно място и както често се шегуваме имаме две летища, тук минава магистралата до морето, която вече има бърза връзка с Турция и Гърция чрез магистрала „Марица“. Панагюрище и Пещера са сред промишлените центрове у нас. Тук е и СПА столицата Велинград. Доброто географско положение и изградената инфраструктура неминуемо водят след себе си нови инвестиции. С подкрепата на ГЕРБ, немският автомобилен гигант „Костал Аутомотив България“ отваря 1200 работни места в Пазарджик. Първите 200 служители вече са наети и се обучават, а на 5 април трябва да стартира производството на подкормилни кутии за „Ауди“, като в бъдеще ще бъдат изработвани автомобилни компоненти за всички водещи автомобилни марки в Европа. До края на годината в завода ще работят общо 500 души, а до края на 2018 г. – 1200.  В същото време „Биовет“АД обяви намерението си да инвестира 150 милиона евро в Пещера, където ще бъде изградено ново производство, както и складови помещения. Тази инвестиция ще открие нови работни места. А по време на среща с ръководството на „ВП брандс интернешънъл“ научихме, че отново в Пещера фирмата ще открие нов цех за производство на течност за чистачки. Но бизнесът иска добри условия и признава, че единствено ГЕРБ може да ги осигури. Работодателите се притесняват, че ако друг спечели изборите, той просто ще похарчи излишъка в бюджета и ще повлече страната ни надолу. Не на последно място е важен синхронът между бизнеса, местната власт и изпълнителната власт. Защото гласът на хората, които създават работните места, които правят инвестициите, трябва да се чува.

Албена ЖИЛЕКОВА