Избори 2017: Екатерина Захариева, ГЕРБ:За да бъдат жените активни, те трябва да получават освен заплатата си и 50% от възнаграждението за майчинство, когато се върнат след шестия месец на работа

Водачът на листата на ПП ГЕРБ в 13 Пазарджишки МИР – Екатерина Захариева участва в предизборно студио в Радио „Фокус“ – Пазарджик. Тя отговори на въпроси, свързани с ролята жените в политиката, обществения живот и мерките те да бъдат пълноценни на работните си места.

Фокус: Г-жо Захариева, на 8 март, най-напред ще ви попитам как съчетавате двете отговорности – тези в политиката и тези на съпруга?

Екатерина Захариева: Не е лесно, защото да си на такива позиции, започвайки като заместник-министър, дори преди това и директор на дирекция, в президентството. Истината е, че си доста ангажиран, всъщност ти си на разположение 24 часа 7 дни и това изобщо не е преувеличено. Без подкрепата на моето семейство, на моя съпруг, няма как да бъда успешна. Ако чувствах в къщи укор нямаше да бъда успешна в политиката. Имам пълната му подкрепа, гледаме да не говорим за работа в къщи или да го правим рядко. Съпругът ми е архитект, работи изцяло в частния сектор, безкрайно съм му благодарна за подкрепата, която получавам. Аз от тази гледна точка съм наистина една щастлива жена.

Фокус: В предизборната програма на ГЕРБ е заложено осигуряване на равни възможности на мъжете и жените и подобряване условията на труд. Какво може да се направи в тази посока, например за подобряване условията на труд?

Екатерина Захариева: Не случайно споменах броят на жените в нашата листа – те са 9, а също и в правителството. Единственото, което може да се направи е да се изравни частния сектор в този посока. Истината е, че на една жена отнема доста повече усилия, за да стигне до по-ръководен пост. Бях поканена на голяма международна конференция в София на тема „Равенството на жените в частния сектор на високи ръководни позиции”. Истината е, че в държавните учреждения, и на европейско ниво започна да се мисли дори за квоти. В частния сектор не е така, те са доста по-назад от държавния. На европейско ниво под 30% са жените на ръководни позиции в частния сектор. Тук България може да се гордее в това отношение, защото европейците бяха впечатлени от равния брой на жени и мъже в правителството, кмет на столицата – жена, председател на парламента – жена, за това, че например съдиите в България 60% са дами. Жените трябва да съчетават професионалния с личния си живот. Една жена е и съпруга, и майка. Тя трябва да се грижи за семейството си и, когато се прибере вечер в къщи да бъде на разположение на своето семейство, да не пренебрегва децата си, съпруга си. От тази гледна точка повече усилия се изискват от една жена. Хората не трябва да се делят на полове. Не трябва да се избира един човек за даден пост само заради пола си.

Фокус: А за условията на труд?

Екатерина Захариева: За условията на труд ще дам пример. Достъп до детски градини – в доста от големите офис сгради, в големи фабрики, вече има възможност за детски градини или ясли в самите работни места, това, което се организира от работодателя. Техните деца са близо до тях и дори, когато се върнат по-рано на работа те знаят, че са близо до детето си, могат да го видят. Нещо, което го има в нашата програма и е важно, за да бъдат жените активни, те трябва да получават 50% от възнаграждението за майчинство, когато се върнат след шестия месец на работа, плюс заплатата си. Ние направихме в тази посока много, но сега ще бъде през целите две години. Това са мерки, които ще накарат жените да се чувстват спокойни на работните си места.

Фокус: Вие инициирахте промени в Семейния кодекс, свързани с улесняване на процедурите по осиновяване, как може да се продължи тази линия?

Екатерина Захариева: Ние предложихме изменения, които касаят много семейства, които искат  да осиновят дете. В момента 28 са местата, на които те подават заявления за това. Ние предложихме мястото да е едно централно, в което да се търси детенце из цяла България. Предприехме и поредица от действия за спестяване на бюрократичните процедури. Друго нещо, с което  се гордея и ще бъде един от фокусите в работата на ГЕРБ и в моята работа е детското правосъдие. Истината е, че това е едно остаряло правосъдие от 1958 година. Ние предложихме един от най-модерните закони в Европа. Трябва да се погрижим за децата, които имат проблеми със закона, но не да ги направим престъпници, а да ги превъзпитаме, образоваме и да ги направим достойни членове на нашето общество. Гордея се, че подписах Истанбулската конвенция, която дава пълна защита от домашно насилие над жени и девойки. България  се присъедини, работихме доста интензивно по отношение изменението на законодателството.

Фокус: Какви мерки въведохте за защита на децата, жертви на престъпления?

Екатерина Захариева: Свършихме доста работа и по отношение на детското правосъдие и това  са комплексни мерки. Сините стаи – ние направихме много по отношение на децата-жертви на престъпление. Направихме около 15 сини стаи, обучавахме социални работници,  съдии, прокурори, разследващи полицаи как да водят разпити с децата, които са жертви на престъпление. В Пазарджик има такава Синя стая, която е една от първите. Тук има доста съдии и прокурори, които са обучени и приемат това като кауза.

Ваня НИКОЛОВА