Избори 2017: Йордан Младенов, кандидат-депутат в 13 Пазарджишки МИР: Готови сме със Закон за храните, с който ще се насърчават българските производители

За предлаганите различни мерки в сектор „Земеделие” от Коалиция „БСП за България”, Радио „Фокус” – Пазарджик потърси за коментар Областния председател на социалистическата партия в Пазарджик и втори в кандидат-депутатската листа на коалицията в 13 Пазарджишки МИР – Йордан Младенов.

 

Фокус: Г-н Младенов, вие се срещате с различни избиратели от 13 Пазарджишки МИР, който е известен със своето земеделие. Какви проблеми поставят пред вас земеделските стопани и производители?

Йордан Младенов: Област Пазарджик е традиционен селскостопански район. В редицата срещи с винопроизводителите от община Септември, розопроизводителите от община Стрелча, картофопроизводителите от община Сърница, те поставят своите проблеми. Пред тях ние предлагаме и серия от мерки, които гарантират, че българската земя ще се обработва, че субсидиите няма да отиват у 5-6 големи собственици и арендатори, че продукцията им ще има своите пазари, както у нас, така и в чужбина. Освен това сме готови със Закон за храните, с който ще се насърчават българските производители, чрез създаването на две наименования „българско” и „свежи плодове и зеленчуци”. Тези наименования ще могат да намерят реализация в големите търговски вериги у нас, които имат годишен оборот над 2 милиона лева. Така нашите производители ще могат да намерят своя пазар тук в нашите магазини, а от друга страна, ние  българите, които купуваме всекидневно плодове и зеленчуци ще си гарантираме, че ще може да използваме и чисти, качествени продукти, които са произведени в нашата страна.

Фокус:Какви други мерки предлагате в областта на земеделието?

Йордан Младенов: Предлагаме и мерки за отпадане на прекупвачите по веригата производител-потребител, които съсипват труда на производителя и оскъпяват самата стока. Ще контролираме и тавана на субсидиите, за да може тези големи производители да не получават едни огромни средства пари, а да бъдат разпределени по-скоро за алтернативните производства, да бъдат повече субсидиране животновъдството, овощарството, зеленчукопроизводството и това да стане на база на реално произведена продукция на килограм, а не да бъде, както е до сега на обработена пустееща площ земя. Подкрепа ще дадем също така и за производство на типичните за България тютюн и етерично-маслени култури и други традиционни за страната ни култури, които се произвеждат.

Фокус:Вие сте втори в листата на Коалиция „БСП за България” в Пазарджишки район. Какъв конкретен ангажимент  бихте поели към избирателите от този район?

Йордан Младенов: В областта проблемите са много. Различните общини имат различни специфики на проблемите. Общият, който е за всички общини това са сметищата, а също и наложителната им рекултивация. Проблем е и безработицата, която е в по-голяма част от общините. Ще съдействаме в Пазарджик като най-голяма община да има Индустриална зона, да има инвестиции, с които младите хора в Пазарджик да могат да намерят своята реализация. Поемаме сериозен ангажимент в селското стопанство, чрез който ще можем да наложим това земеделие, което беше преди години в нашата страна, както бяхме известни с доматите, чушките, лозята, овощните градини.

Фокус: Предизборната кампания вече е в ход. Какво е вашето послание към избирателите?

Йордан Младенов: Нашето послание към избирателите е „Поискай промяната”. Мисля, че е крайно време след този тежък преход действително нашата страна да започне да се променя, да спрем младите хора, които напускат родината. Хората, които работят в България да получават едно достойно възнаграждение. Да направим така, че нашите родители-пенсионери да не си броят стотинките за хляб и лекарства и да направим област Пазарджик и България едно добро място за живеене за всички нас.

Ваня НИКОЛОВА