Избори 2017: Лиляна Павлова, ГЕРБ: Обособяването на икономическа зона за иновации и развитие в региона на Варна ще осигури нови производства и по-високи доходи

Обособяването на икономическа зона за иновации и развитие в региона на Варна ще осигури нови производства, работни места и по-високи доходи. Това заяви водачът на листата на ПП ГЕРБ за 3-ти МИР Варна Лиляна Павлова на среща с жители на община Белослав, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „За трети път съм водач на листата на ПП ГЕРБ за Варненски регион, това е чест и отговорност за мен. И като регионален министър се стараех да третирам еднакво всички региони и общини, включително и с кметове от други политически сили. Радвам се, че именно кметовете, издигнати и подкрепени от ГЕРБ, работеха активно и заедно реализирахме успешно много проекти“, отбеляза Лиляна Павлова. „Нуждаем се от подкрепата ви, за да спечелим изборите убедително, за да сформираме здраво и стабилно правителство и да продължим да надграждаме. Осъзнаваме къде не направихме достатъчно, една от причините е сложният коалиционен кабинет при последното управление, затова сега във фокуса ни са образованието, здравеопазването, социалната политика. Имаме конкретна програма, за да ги подредим по един добър начин, за да постигнем и по-добър баланс между инфраструктурата и тези сектори, които да бъдат добре стабилизирани. Знаем какво имаме да довършваме  в региона, в областта и държавата. Освен националните политики, трябва да продължим подкрепата и за населените места“, допълни Лиляна Павлова. Тя посочи, че ГЕРБ предвижда програма, с която да подкрепи изграждането на ВиК инфраструктурата в населените места, които не могат да кандидатстват по програмите за европейско финансиране.“, коментира Лиляна Павлова. Тя припомни, че вече има подписан меморандум между общините Варна, Белослав, Аксаково и Девня за създаването на икономическата зона, което ще привлече инвеститори. По думите на Лиляна Павлова инвеститорите се нуждаят от три неща – път, летище и пристанище. Тя бе категорична, че ангажимент на ГЕРБ е доизграждането на автомагистрала „Хемус“ за един мандат. ГЕРБ предвижда реконструкция и модернизация на пристанище Варна – Запад, както и обособяването на нова градска зона, пасажерски терминал, експоцентър, място за отдих и развлечение на пристанище Варна – Изток. „За да функционира добре тази икономическа зона, ще запазим най-ниските данъци. Нашите опоненти искат повишаване на данъците, но това ще отблъсне инвеститорите“, коментира Лиляна Павлова. На юг ГЕРБ ще подкрепи развитието на туризма към общините Аврен, Долни чифлик и Бяла, за да се превърне региона в дестинация за четири сезона.

Пред жителите на община Белослав Лиляна Павлова отбеляза, че образованието е ключов приоритет в управленската програма на ГЕРБ. Ще се работи в посока всички деца да посещават училище, за подкрепа на професионалното образование и висше образование, което да произвежда качествени кадри, посочи Лиляна Павлова. Тя акцентира и върху основните ангажименти на ГЕРБ за секторите „Здравеопазване“ и „Социални дейности“.

За община Белослав ГЕРБ предвижда подкрепа за рехабилитация на съществуваща улична мрежа и тротоари на територията на общината, реконструкция на канализационната мрежа в кв. „Стара гара“ в землището на село Разделна, както и ремонт на 800 метра напорен тръбопровод от канална помпена станция в село Езерово до пречиствателната станция за отпадни води във Варна.

Кметът на Община Белослав инж. Деян Иванов, който присъства на срещата, заяви, че през последните година и половина администрацията е имала най-много съприкосновение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той изрази благодарност към Лиляна Павлова, че като министър е подкрепила Общия устройствен план на Община Белослав. Предстои да бъде завършен и водният цикъл в село Разделна. Кметът допълни, че по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Белослав са санирани 3 блока, като има готовност за подаване на още 5 проекта, а в Белослав има още 17 блока, които трябва да бъдат санирани. Присъстващите представители на етажна собственост се обявиха в подкрепа на програмата. Лиляна Павлова заяви категоричния ангажимент на ГЕРБ за продължаване на програмата и разширяване на обхвата й.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА