Избори 2017: Лиляна Павлова, ГЕРБ: Промени в Закона за устройство на територията ще сложат край на куриозите при проектиране на сгради

 

Промени в Закона за устройство на територията ще сложат край на куриозите при проектиране на сгради. Това заяви водачът на листата на ПП ГЕРБ за 3-ти МИР Варна Лиляна Павлова на среща с архитекти и представители на строителния бранш във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Представителите на строителния бранш се обединиха около необходимостта от промени в Закона за устройство на територията по отношение на регистрационния режим на строителните разрешения. Според експертите Общината и главният архитект на Варна са натоварени с много отговорности във връзка с одобряването и съгласуването на проектите и е необходимо законът да се промени в посока те да отговарят единствено за обществения интерес, което означава да контролират това да не се пречи на съседите, да се осигуряват места за паркиране и ако има концепция за развитие на територията, това да бъде заложено. Всичко останало, свързано със здравината на конструкцията, пожароопасност и т.н., са интереси на собственика. „Ако се промени законът в тази посока, нещата биха станали доста по-лесни от гледна точка на реализацията“, отбелязаха експертите. „Единни сме по отношение на това, че са необходими много промени в Закона за устройство на територията, за да реализираме и ангажиментите си, свързани с опростяването на режимите. Вие предлагате коренно нов подход в инвестиционния процес и в процеса по проектиране и носене на отговорност“, обърна се към присъстващите Лиляна Павлова. „Втората важна тема е по отношение на Закона за обществените поръчки. Това е нов закон и на този етап не е редно да бъде променян. Новият закон изцяло синхронизира новата европейски директива. Нашият проблем е свързан с подзаконовата уредба и липсата на типизация на документите. Голямо предизвикателство е да направим съчетанието между конкурс и обществена поръчка. Нямаме опит в правенето на конкурсни процедури, но законът го позволява“, каза още Лиляна Павлова. Тя допълни, че държавата е подкрепяла всяка една община и възложител да не губят време и да обявяват обществена поръчка под условие, но условието да е сключването на договора да се случи след осигуряване на финансирането.

По време на дискусията бе засегнат и въпросът със сградите, които са паметници на културата и необходимостта от създаването на национална стратегия за съхранението и енергийното им възобновяване.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА