Избори 2017: Лиляна Павлова, ГЕРБ: Ще превърнем Варна в град на знанието

Превръщането на Варна в град на знанието е една от амбициите на ГЕРБ. Това заяви водачът на листата на ПП ГЕРБ за 3-ти МИР Варна Лиляна Павлова на среща с жители на район „Приморски“ във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. На срещата присъства и кметът на района Петя Проданова, както и кандидати за народни представители. Лиляна Павлова отбеляза, че ключов приоритет в управленската програма на ПП ГЕРБ е образованието – по-качествено образование, подкрепа за учителите, подкрепа за училищната инфраструктурата. „Нашата амбициозна цел е постигането на „Варна- град на знанието“. Във Варна има 40 000 студенти, както и 50 000 ученици, които трябва да образоваме добре, за да им осигурим заетост и добри доходи и те да останат да живеят и работят в България. Следващата стъпка е икономиката – доходите, заетостта и работните места. Постигнахме по-нисък процент на безработица, но имаме общини и населени места все още с висок процент. Трябва да създадем предпоставки за инвестиции на бизнеса. Затова ще запазим най-ниските данъци, ще развием икономическа зона по протежение на автомагистрала „Хемус“. Вече има подписан меморандум между общините Варна, Белослав, Аксаково и Девня. Ще завършим ускорено автомагистрала „Хемус“. Това е подкрепа за тази икономическа зона. Имаме летище и пристанище. По този начин ще разкрием работни места, нужни за младите хора, за да ги задържим в България“, увери Лиляна Павлова. По думите й подкрепата за бизнеса преминава и през облекчаване на режима – държавните институции да работят в полза на гражданите и бизнеса. С развитие на икономиката ще се постигнат по-високи заплати и пенсии.
Лиляна Павлова очерта и другата възможност за развитието на Варна – туристическа дестинация за четири сезона. „Освен летния туризъм, който да разширим в посока към общините Аврен, Долни чифлик, Бяла, в допълнение с богатите минерални извори, развитието на медицински туризъм, конгресен и експо туризъм“, заяви Лиляна Павлова. Тя посочи, че ГЕРБ предвижда реконструкция и модернизация на пристанище Варна – Запад, както и обособяването на нова градска зона, пасажерски терминал, експоцентър, място за отдих и развлечение на пристанище Варна – Изток.
По-късно Лиляна Павлова се срещна и с жители на район „Владислав Варненчик“ във Варна, пред които отбеляза, че приоритет за ГЕРБ, освен силната икономика, е и силната социална политика. Целите са насочени най-вече към младите. ГЕРБ ще се бори с демографския срив чрез стимули за повишаване на раждаемостта. „Ще стимулираме жените, майките, със съответните придобивки, за да може да имат стимул да се върнат на работа, но и да раждат. ГЕРБ ще подкрепи всяко семейство да има до три деца. В същото време обаче ще има намаляваща подкрепа за след третото дете, защото определени етнически групи се опитват да използват децата за социални придобивки. Освен подкрепа за децата, лишени от родителски грижи, ГЕРБ залага и на подкрепа за старите хора- изграждане на социални домове, където възрастните ще бъдат по-близо до домашната обстановка. Лиляна Павлова заяви категорично, че социалните помощи ще се дават само срещу труд и ще се спират на родителите, чиито деца не посещават редовно училище.
В сектор „Здравеопазване“ ГЕРБ предвижда реформа в Спешната помощ, въвеждането на диагностично свързаните групи, както и поетапно демонополизиране на здравната каса, допълни Лиляна Павлова. По думите й ГЕРБ ще се бори активно и за премахване на фалшивите инвалидни ТЕЛК-ове. „От това системата може да генерира много ресурс, който да реинвестираме в социалната система. Контролът по издаване на ТЕЛК-овете трябва да мине в НОИ“, заяви Лиляна Павлова.
По отношение на програмата за саниране Лиляна Павлова посочи, че тя трябва да продължи и да разшири обхвата си. „Над 3 млн. българи живеят в такива сгради, това е програма директно към хората и за хората, която променя облика на градовете, намалява сметките за отопление и осигурява заетост на малки и средни фирми“, подчерта Лиляна Павлова.
„Предлагаме програма, която е реалистична. Не обещаваме неща, които не можем да изпълним. Последователното изпълнение в един цял мандат ще даде резултатите, към които се стремим“, каза още Лиляна Павлова. Тя заяви, че ГЕРБ се бори за убедителна победа, за да създаде стабилно правителство.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА