Избори 2017: Теменужка Петкова, ПП ГЕРБ: Доизграждането на АМ „Хемус“ ще бъде основен приоритет в областта на регионалната ни политика

 

Теменужка Петкова, водач на листата за народни представители на ПП ГЕРБ-Търговище, бивш министър на енергетиката, в интервю за Радио „Фокус“

Водещ: Броени дни ни делят от 26 март, когато избираме народни представители за 44-то Народно събрание. Гост в предизборното ни студио днес е Теменужка Петкова, водач на листата на партия ГЕРБ в Търговище и бивш министър на енергетиката. Г-жо Петкова, с какви проблеми се сблъсквате в предизборните срещи конкретно в района на Търговище?
Теменужка Петкова: Проблемите в Област Търговище са много. Може би най-сериозният проблем е свързан с безработицата. На територията на Област Търговище безработицата е малко повече от 9% и на фона на общата безработица в страната, тук наистина положението от тази гледна точка не е особено добро. Но това, което хората поставят като въпрос, е свързано с необходимостта всеки един да има работа, да има възможност за реализация. Това, което поставят хората като въпрос винаги, при всяка една среща, са пътищата, инфраструктурата, която трябва да бъде изградена на територията на тази област, защото смея да твърдя, че може би тук в последните години Област Търговище не може да се похвали с необходимата инфраструктура, с израждането на пътища. В самия областен град, в Търговище, състоянието на улиците наистина е много тежко, пътищата също са в тежко състояние. Това, което сега виждаме, че се прави вече повече от една година, новият кмет на областния град Търговище, са разработили колегите поредица от проекти, с които ще кандидатстват по оперативни програми. Отпуснат е ресурс, в момента се провеждат обществените поръчки, една част от тях приключват, други са вече на финална фаза, така че да може да се даде старт на този много важен процес и тези много важни мерки, които хората очакват в този регион.
Водещ: Това ли ще бъдат и вашите приоритети, ако бъдете избрана за представител на този район?
Теменужка Петкова: Нашите регионални приоритети, разбира се, са пречупени през призмата на нашите национални приоритети. Конкретно това, което касае региона и което е жизнено важно за региона, е доизграждането на Автомагистрала „Хемус“. Доизграждането на тази автомагистрала ще даде възможност този регион да има съвсем друг облик. Това ще бъде възможност този регион да стане привлекателна сила за инвестиции. Това ще даде възможност на хората да живеят по-комфортно. Така че това ще бъде наш основен приоритет в областта на регионалната политика – доизграждането на Автомагистрала „Хемус“. Знаете, че ние сме подготвили и проекта за тази автомагистрала, има осигурено финансиране. Това, което ни трябва, е волята и доверието на българските граждани на 26 март, за да стартираме с този приоритет. Разбира се, за да решим проблема с безработицата, демографския проблем в този регион, трябва да се мисли и за това как да се развива икономиката в този регион. Тук трябва да има повече предприятия, в които хората да работят, да бъдат ангажирани, за да могат да остават тук, по родните си места, и да могат да създават съответно продукт, който да може да се преразпределя и за съответния регион. Затова ние сме заложили с моите колеги от листата на ПП ГЕРБ като наш много важен приоритет възможността тук, на територията на Област Търговище, да бъде изградена индустриална зона, по подобие на тази индустриална зона, която беше изградена в Пловдив. Знаете какво се случи там – това промени коренно целия регион. За много кратък период от време там бяха инвестирани над 1 милиард лева, 140 предприятия работят на територията на тази индустриална зона. И това, към което ние ще се стремим, е и на територията на Област Търговище да има такава индустриална зона, защото са налице всички предпоставки за това. Търговище се намира на стратегическо географско място – близо до Варна, близо до Велико Търново, до Шумен; има и съответно отредено място, отредена територия, на която такава зона може да се изгради. Трябва да се направи проект за довеждаща инфраструктура и мисля, че това ще даде един нов тласък на целия регион. Друга много важна наша задача като регионален приоритет ще бъде изграждането на клетка за битови отпадъци, защото това е един много наболял проблем на този регион, така че ние тук ще работим за това държавата да окаже необходимата подкрепа и да осигурим финансиране за изграждането на такава клетка за битови отпадъци.
Водещ: Могат ли обаче, г-жо Петкова, заложените цели в програмата на ГЕРБ да бъдат постигнати за един управленски мандат?
Теменужка Петкова: Вие виждате, че това, което ПП ГЕРБ успя да направи в първия си управленски мандат и сега, в този управленски мандат, който приключихме, така да се каже, предсрочно – виждате, че това, което ние поемаме като ангажимент, то се случва и ние го изпълняваме. Трудно е такива големи проекти да се случат в рамките на един управленски мандат, но началото трябва да бъде поставено. Трябва да бъдат предприети необходимите действия, хората трябва да видят реалните действия и реалните решения, които смея да твърдя, че ние от ПП ГЕРБ предлагаме. И това, което ние поемаме като ангажимент, за разлика от тези популистки обещания, които сега много широко са разпространени от нашите политически опоненти – за рязко увеличаване на доходите, на пенсиите, за безплатно предоставяне на безлихвени кредити, безплатно образование, здравеопазване – всичко това звучи много добре, но българските граждани трябва да знаят, че това са неизпълними неща и целят да въведат в заблуждение хората, за пореден път, но аз се надявам, че българските граждани ще проявят необходимото чувство за отговорност и на 26 март с бюлетина №11 ще подкрепят реалните решения за България, които ние от ПП ГЕРБ предлагаме.
Водещ: Оставате ли с усещането, че изборите ще бъдат спечелени от този, който повече обещава, и как се противодейства на това?
Теменужка Петкова: Изборите ще бъдат спечелени от този, на който българският народ ще даде своя вот на доверие. Аз съм сигурна, че българският народ ще даде своя вот на доверие на политическата партия, която освен че обещава реални неща, това, което обещаваме, ние винаги го изпълняваме. Хората виждат, оценяват това. От срещите, които провеждам с хората и на територията на Област Търговище, и в цялата страна, и в София се виждам с много наши избиратели, трябва да ви кажа, че моето усещане е, че хората оценяват и виждат кой говори невъзможни неща, кой обещава невъзможни неща и кой реално изпълнява това, което поема като ангажимент. Просто това, което ние сме направили, е видимо. Не знам какво са направили колегите от БСП и други наши политически опоненти. Просто това, което ние сме направили, се вижда, то се ползва, докосва се от всеки един български гражданин. Не виждам нещо, с което колегите от БСП могат да се похвалят, освен, разбира се, големите „енергийни шлемове“, които така или иначе, не се случиха, а само доведоха до огромни плащания от страна на българските данъкоплатци.
Водещ: Вие сте бивш енергиен министър – кои са основните разлики в програмата на ГЕРБ за развитието на енергийния сектор с визията, която предлагат от БСП за този ресор?
Теменужка Петкова: Разликите са много и те са съществени. Това, което ние ще правим в сектор „Енергетика“, е да надграждаме, на базата на това, което успяхме да постигнем в този малко повече от две години продължил управленски мандат. Мисля, че това, което направихме в сектор „Енергетика“, е видимо. То просто няма как да не се забележи, защото решихме няколко много важни въпроса. Първо, решихме казуса с „Белене“, платихме това, което през 2008 г. БСП поръча – оборудването с дълъг цикъл на производство, но разбира се, по традиция не плати. След това беше заведен арбитраж, този арбитраж приключи миналата година лятото. Ние влязохме веднага в преговори с нашите партньори от „Атомстройекспорт“, успяхме да договорим да ни бъдат опростени лихвите, които течаха всеки изминал ден от датата на влизането на решението в сила от 16 юни до датата на плащане – това бяха лихви в размер на 367 000 лева на ден. Тези лихви ни бяха опростени след преговори, след един много разумен диалог, в който активно участие взеха абсолютно всички колеги от Български енергиен холдинг, от Министерството на енергетиката, премиерът Борисов лично се ангажира, с президента Путин също имаха няколкократни разговори, в резултат на което спестихме на българските данъкоплатци 90 милиона лева и успяхме да постигнем един баланс в отношенията си и да дадем възможност, ако този проект е жизнеспособен, ако този проект има своята икономическа логика, то той да се реализира на базата на пазарен принцип. Това не виждаме в програмата на нашите политически опоненти от БСП. Там те залагат на това веднага да се строи АЕЦ „Белене“, но с държавен ресурс. Ние сме категорично против това, защото когато някой поеме подобен ангажимент, той трябва да каже от какво ще лиши българските граждани, за да построи АЕЦ „Белене“ с държавен ресурс. Това са над 20 милиарда лева. БСП трябва да дадат отговор на този въпрос или това ще бъде поредната ситуация, която те ще създадат около този проект и която след това някой пак ще трябва да плаща след тях. Много са разликите в нашите енергийни програми. Виждаме, че те дори са заложили изграждането на проекта Бургас – Александруполис – нещо, което звучи много притеснително, защото по отношение на този проект знаем, че има проведен местен референдум на територията на Област Бургас и българските граждани категорично заявиха своя вот, че те са против изграждането на този проект, от гледна точка на екологията и от гледна точка на развитието на туризма в този район. Но независимо от това, колегите от БСП заявиха, че желаят да развиват този проект. Така че много са разликите в нашите енергийни програми.
Водещ: Ако, така както според социологическите проучвания, нито една от водещите политически сили няма мнозинство в парламента, как ще бъде решен този сложен казус на управлението?
Теменужка Петкова: Ако ПП ГЕРБ получи доверието на българските избиратели – нещо, в което аз лично не се съмнявам – да, ние ще работим за това да бъде създадено правителство, стабилно правителство, но за да бъде такова правителството, на нас ни трябва много силната подкрепа на българските граждани. И аз използвам случая, за да ги призова на 26 март с бюлетина №11 да подкрепят ПП ГЕРБ – партията, която предлага реалните решения за България.
Росица АНГЕЛОВА