Избори 2017: Трендафил Величков, АБВ: България в момента има най-голяма нужда от модерна, прагматична и изключително социално чувствителна лява политика

За хода на предизборната кампания и привличането на младите избиратели Радио „Фокус” – Пазарджик разговаря с Трендафил Величков, водач на листата на коалиция „АБВ – Движение 21” за 13 МИР – Пазарджик и зам.-председател на партия АБВ.

 

Фокус: Намираме се в разгара на предизборната кампания. Според вас как преминава тя, има ли нелоялност и непочтеност или се запазва коректният тон?

Трендафил Величков: Предизборната кампания е такава, каквато е. Виждаме, че тя е съсредоточена върху това цялата публика да бъде занимавана с домашните свади между Бойко Борисов и Корнелия Нинова. За съжаление, бягството от  политическия дебат е белег на тази кампания. Лично аз отправих няколко апела към колегите водачи на листи в Пазарджик за такъв  политически дебат, но такъв няма да се случи до края на кампанията. Много от колегите от големите партии разчитат главно на технология, а не на изборни послания. Под изборна технология имам предвид всичко, което извращава изборния процес и затова призовавам хората като гласоподаватели да бъдат много внимателен и при гласуването, и при това кой как ще използва техните гласове. Апелирам и към властите да си свършат работата и да гарантират едни честни избори. Защото, това, което се наблюдава в нашата област, не ми харесва.

Фокус: Смятате ли, че българинът се отърсва от гласуването на така наречения фенски принцип – гласуваме, защото харесваме една партия, без да се съобразяваме с това, което предлага?

Трендафил Величков: Хората наистина искат да видят някаква промяна и най-вече са готови да дадат доверието си за нови хора в политиката. Колкото и на принципа на познатото да дават гласа си за големите партии – ГЕРБ и БСП, колкото и медиите да се опитват да съсредоточат битката там, виждам, че една такава млада формация и коалиция като АБВ и Движение 21, и младите хора в тях, съумяват да ентусиазират много мислещи и разумни хора. Това е шанс и за нас като формация и коалиция , шанс е и за всеки разумен българин, който наистина иска да промени нещата и най-накрая, след 27 години да можем да кажем, че преходът е свършил и политиката вече се прави по нов модерен начин. България в момента има най-голяма нужда от модерна, рационална, прагматична, изключително социално чувствителна лява политика. АБВ и Движение 21 са носител на тази политика и това си личи от програмата и лицата, които я представляват. Така че това е решението според мен.

Фокус: Каква избирателна активност очаквате?

Трендафил Величков: Избирателната активност ще бъде около или малко по-ниска от тази на последните проведени избори, защото, както се видя, гласуването е по-скоро препоръчително, отколкото задължително. Няма да има и референдум, който да вдигне активността. По принцип българинът гласува на парламентарни избори, така че очаквам избирателната активност да стигне между 55 и 60%, което е нормално, като се вземат предвид тези фактори.

Фокус: С какво вие сте по-различни и как можете да привлечете младия избирател?

Трендафил Величков: Това, което нас ни прави по-различни и ни откроява от другите е, че всички политики, които предлагаме, ги предлагаме като млади хора за млади хора. Имам много срещи в Пазарджишка област с много хора, които наистина се включват в откровени дискусии. Въпросът, който изкристализира навсякъде и може да обобщи 90% от тези срещи, беше „Какво ще направите, за да върнете децата ни от чужбина?”. Знаете, че нашият регион като че ли най-много пострада от голямото преселение и икономическа емиграция, която десетки хиляди българи предпочетоха да направят през тези 27 години. Нашият отговор, от АБВ и Движение 21 е, че младите хора могат да се върнат в страната само тогава, когато видят, че в нашата държава политиката и решенията се вземат от млади хора, които разбират от техните проблеми. От хора, които не са били 25 години в управлението и също като тях са живели, работили навън, върнали са се и разбират кое трови средата и прави непривлекателна красивата ни родина. А това, което я прави непривлекателна за един млад човек, е липсата на сигурност, перспективата, че живееш на ръба на бедността. Няма как млад човек да се задържи в такава държава. Третото нещо, което отвращава младите хора, е голямата, пропита навсякъде грозна корупция, характерна може би само за страните от Арабския полуостров. Така че това са нещата, които ние виждаме като проблем и търсим съмишленици, които да ни подкрепят, за да може чрез инструмента парламент и изпълнителната власт да ги променим.

Фокус: Как виждате страната след изборите – като една по-добра или една непроменена България?

Трендафил Величков: Ако мислим, че България няма шанс да бъде променена, ние най-малко няма да се занимаваме с това. Всеки, който е в това състезание, е с надеждата, че може да промени нещо. Аз мога да гарантирам за АБВ и Движение 21, че ние не сме в това състезание, защото няма какво да правим, тъй като доказахме, че не сме хора, които сме се хванали за властта и не я пускаме. За нас властта не е цел, участието в управление и парламент не е само цел. Гледаме на него като инструмент, с който можем да променим всичко това, за което ви казах. Гледаме като инструмент за това да си помогнем на региона и за мен това е изключително важно. Аз имам няколко лични каузи към Пазарджик и няма да се уморя да ги споделям. Искам да довърша това, което започнах като областен управител. Искам наистина да отвори врати филиалът на Медицинския университет, за да може нашите момичета и момчета да учат в него, Пазарджик да е един болничен център, център за долекуване, заедно с Велинград и Стрелча. В тази връзка конкретен ангажимент е да направим пътя Пазарджик – Стрелча. Да направим индустриална зона „Родопи”, като аналог на индустриалната зона „Тракия”. Естествено, един голям проблем за жителите на областния град Пазарджик – околовръстния път на града – нещо, което започнах като областен управител, но не можах да довърша. Другото, което бизнесмените искат и ние започнахме в областна администрация, е направата на икономическото портфолио на област Пазарджик. Това е нещо изключително важно, когато говорим за инвестиции и публично-частно партньорство. Идеята за държавния инвестиционен фонд, който може да помага само, ако има такъв инструмент като такова портфолио. Това са все конкретни неща, които аз приемам като лична кауза и съм в тази битка точно заради тях. Защото виждам, че много хора разбраха и разбират, че от тях има нужда и това е пътят, за да променим по някакъв начин областта си.

Теодора ДИМИТРОВА