Избори 2017: Христо Калоянов, ГЕРБ: Гласуването за мен не е политически, а по-скоро разумен и прагматичен избор

Пазарджик. За хода на предизборната кампания Радио „Фокус” – Пазарджик разговаря с Христо Калоянов от листата на ПП ГЕРБ за 13 МИР – Пазарджик.

Фокус: Г-н Калоянов, как протича кампанията ви до момента?

Христо Калоянов: Кампанията върви нормално и спокойно. Залагаме изцяло на позитивни послания и смятам, че има ефект. Непрекъснато се срещам с хората, непрекъснато съм в диалог с тях, публично съм обявил имейла и телефона си, така че избирателите могат да ме търсят по всяко време. Прави впечатление, че това рязко противопоставяне, което наблюдаваме на национално ниво, към този момент липсва, поне в община Панагюрище. Може би защото аз съм единственият панагюрец с реални шансове да вляза в бъдещия парламент, но хората се отнасят с разбиране и уважение. На две от срещите ми – едната в Панагюрище, другата в село Бъта, хора, които не симпатизират на ГЕРБ, призоваха да се обединим зад моята кандидатура, за да има общината свое представителство. Радвам се, че аз и екипът ми успяваме да убедим хората, че гласуването за мене не е политически, а по-скоро разумен и прагматичен избор. По време на срещите не коментираме опонентите си, а се стремим да дебатираме върху нашата програма, нашите идеи и предложенията на хората. Вече изписах един бележник с идеи и предложения, които биха били добра основа за работа в местния парламент.

Фокус: Кои са силните ви аргументи в тази кампания?

Христо Калоянов: Ако трябва да изведа основните, те са три. Първият е направеното досега от правителството на ГЕРБ. Има неща, които са видими и никой не го оспорва и отрича. Хората все повече пътуват и виждат, че България е променена – магистрали, пътища, чисти и подредени градчета и т.н. Другият ни основен  аргумент е силната програма, особено в сферата на инфраструктурата, образованието, финансовата политика, културата и спорта. Третият ни, особено силен аргумент, е свършеното досега в Панагюрище. ГЕРБ има кмет, Никола  Белишки, и доминация в Общинския съвет от 2011 година, но за това кратко време общината и особено град Панагюрище, са коренно променени. Няма сфера, в която да не е надградено и то изключително солидно. И смея да твърдя, че става дума за устойчиво и необратимо надграждане. Това се дължи в голяма стабилност на финансовата стабилност, където сме непрекъснато в челната петица, но доброто усвояване на еврофондовете – тук сме на девето място в България, но тайната е в доброто и разумно управление. Радвам се, че общината отдавна е областен лидер в инвестициите, в заетостта, в социалната политика, в културата, в спорта. Постиженията ни в тези сфери са наистина изключително високи и ние, жителите на общината, можем само да се гордеем с тях. Не случайно и кметът Белишки бе избран за кмет №1  в България за изминалия мандат.

Фокус: В кои сфери това надграждане, за което говорите,  е особено видимо?

Христо Калоянов: Във всички. Бих дал пример с туризма и ще ви посоча един конкретен повод. Предстои – от 11 април до края на май, поредното завръщане в Панагюрище на Панагюрското златно съкровище. То се завърна за пръв път през 2012 година, когато бе изградена по модела на публично-частното партньорство залата трезор за неговото съхранение и експонирано. Това беше половинвековна мечта на панагюрци, но ефектът не е само емоционален. Очакваме сериозен интерес. Туристите се завърнаха тук и покрай съкровището и прекрасните музеи, покрай Световното първенство по фойерверки, новата спортна зала, в която има по 60 състезания в годината. Хиляди идват да се насладят и на прекрасните два пеещи фонтана на чудесната ни пешеходна зона, на парка. Статистиката показва, че през музеите на Панагюрище преминават по около 300 души на ден. Около Трети март оттам минаха близо 2000 посетители. Панагюрище се превърна в сериозен туристически център и това даде импулс за развитие и на бизнеса. В момента се довършват два нови хотела, ще се пусне и голямата хижа в местността Оборище. Търговците и ресторантьорите имат оборот. Така че усилията и инвестицията не отиват напразно.

Фокус: Какви са другите промени в социално-икономически план?

Христо Калоянов: Панагюрище освен за туризъм, е притегателно място и за инвестиции и работа. Ако застанете в работен ден сутрин на входа на града откъм Пазарджик, ще видите, че стотици хора от Пазарджик, от Пловдив и от други места идват да работят тук. Идват и цели автобуси от Пловдив, от София – с лекари, които работят в новата болница „Уни Хоспитал”. С проекта за язовир „Луда Яна” ще се разкрият още около 300 работни места. Започва изграждането на производствени мощности на известна немска компания. Оптичното производство непрекъснато търси специалисти. Безработицата в града и общината е изключително ниска. И това е, защото бизнес, институции и община гледат в една посока, работят заедно и чертаят перспективите за развитие.

Фокус: В последните дни много се говори за дуалното обучение в Панагюрище, която е община-пионер в тази сфера. Разкажете ни повече за това?

Христо Калоянов: Това е едно от най-ефективните и смислени партньорства на общината с бизнеса и училищата в региона. Началото бе поставено още в началото на първия мандат на Никола Белишки, който събра предприемачите и директорите на училища, за да обмислят как да се реформира средното образование, за да произвежда кадри за местния бизнес. Големите предприятия направиха анализите си. Заявиха – трябват ни електромеханици, оптици, шофьори на строителни машини и т.н. И се създадоха паралелки,  които отговарят на очакванията на работодателите. Чрез дуалния модел те ще влязат в предприятията и реално ще работят там под погледа на наставниците, дори ще получават и възнаграждения за това. Това е правилният път и искам да подчертая, че този „панагюрски модел” дори изпревари приемането на необходимата нормативна база. Чувам, че започват „да ни имитират” в добрия смисъл на думата и в много други общини.

Фокус: Какви са очакванията Ви за резултатите от изборите?

Христо Калоянов: Очакванията ми са, че както в общината, така и в област Пазарджик и страната, ГЕРБ ще бъде първата политическа сила. След това се надявам да се състави правителство, което да донесе стабилност и развитие. Надежда ми дава това, че българинът винаги е бил разумен и прагматичен и ще различи сериозното, разумното и експертното от кресливия популизъм. Вярвам, че управлението на ГЕРБ през следващите години е добрият сценарий за България, и съм сигурен, че той ще се реализира.

Ваня НИКОЛОВА