Избори 2017: Янко Янков, ДПС: Основните принципи, заложени в платформата на партията са борбата с бедността и мерки за преодоляване на демографската криза

Янко Янков, ДПС

Янко Янков, водач на листата за народни представители на Движението за права и свободи за област Сливен и заместник-председател на партията, в интервю за Радио „Фокус“ – Сливен

 

Въпрос: Г-н Янков, кои са приоритетите за работа в следващото Народно събрание за Вас и кои са сериозните проблеми пред страната ни?

Янко Янков: Основните принципи, заложени в платформата на партията са борбата с бедността и мерки за преодоляване на демографската криза, ускоряване на икономическия растеж чрез инвестиции. Значимо нарастване на доходите и пенсиите. Адекватно на пазара на труда образование, което да обслужва родното производство, качествено здравеопазване по места, сигурност. Качеството на живота синтезира всички политики, които в национален план се провеждат лошо. Икономическият статус на хората по места, това е възможността им да работят, а може би щастие е, ако работят това, което искат и за което са учили, да могат да планират в дългосрочен план, като получават доходи,  достойни да живеят по европейските стандарти. Не са достатъчни предизборни плакати на всеки стълб и на всяка витрина, с това не се печели доверието на хората. Нужна е работа в полза на гражданите. Аз съм водач на листа за пореден път и това също е знаков факт за доверието, с което се ползвам сред хората тук, които помнят работата ми и като кмет на Община Сливен, както и сред своите съпартийци.

Въпрос: Какъв е начинът според Вас за справяне с демографската криза?

Янко Янков: Икономика, сигурност, адекватно на пазара на труда образование, качествено здравеопазване по места – това ще реши проблема с демографската криза. Каква е мечтата на всяко младо семейство? Да има деца, които да отглежда в свой дом. Да работят и да получават достойно заплащане, да се чувстват достойни хора от това,  да си позволява ваканции с близките. Но това е едната страна на въпроса, един от отговорите.

Въпрос: Много се говори и за проблема с битовата престъпност в малките населени места

Янко Янков: С икономическия статус е пряко свързана т.нар. битова престъпност, защото причините за тази престъпност са преди всичко в  невъзможността на хората да работят и да имат доходи. С битовата престъпност се свързват хора с ниско образование и без квалификация, съответно най – често безработни. Така стигаме пак до…образованието – друг приоритет с важно място в програмата на ДПС. Липсата на специалисти на средно ниво – стругари, фрезисти, монтьори, шофьори. Много чужди фирми, инвестирайки у нас, търсят такива специалисти. Немалко висшисти са без работа, което означава, че и висшите учебните заведения предлагат специалности, които не обслужват родната икономика. А голяма част от образователните програми се финансират с парите на данъкоплатците. Така колелото се завърта на заден ход.

Въпрос: А по отношение на здравеопазването какво може и трябва да се направи според Вас?

Янко Янков: Сливен има сериозни проблеми в областта на здравеопазването. Да Ви припомня, че по изискванията на закона, бързата медицинска помощ трябва да бъде оказана в рамките на 7 минути от момента на повикване на линейка. Къде в областта линейка може да стигне  за толкова време?! Дори и в град Сливен е трудно! Хората се нуждаят от качествено и навременно здравно обслужване на местата, където живеят, а не само в големите центрове или столицата, където пък – парадокс – има здравеопазване на европейско ниво. Колко хора от малките селища могат да се ползват от него? Същевременно средствата за здравеопазване нарастват няколко пъти в последните години и това са средства на всички български граждани – и от София, и от най-малкото село в страната. Това задълбочава демографския проблем. Като бивш кмет на общината, познавам добре ситуацията в региона – в общинските центрове, но и в селата. Картината там е тъжна, селата в региона са в будна кома, няма живот.

Въпрос: Г-н Янков, ако спечелите за пореден път доверието на избирателите, кое ще бъде първото нещо, което ще направите в 44 НС?

Янко Янков: Ако спечеля доверието на избирателите отново, предлагам без оглед на политическата си принадлежност да се съберем всички членове на парламента от Сливен, да посочим приоритетите за региона и да работим по тях. Хората тук да усетят синергичност в действията на своите представители, без оглед от коя политическа партия са те. Невинаги партийните приоритети съвпадат с регионалните, но сред личните ми ангажименти е и решаване на проблемите в кв. „Надежда“. Необходимо е местните жители да се образоват, за да са сериозен трудов потенциал в сливенските предприятия. Това не може да стане без активното участие на общината. Искам категорично да заявя, че това, което зависи от нас, ако имаме достатъчно потенциал в следващия парламент, ще го реализираме в полза на гражданите и те ще разберат това.