Известни маратонци ще участват в планинското бягане в Еленския балкан

Елена. За втора поредна година в Еленския балкан ще се проведе планинско бягане, съобщават от местната администрация. Маршрутът с дължина 7 км е по пътеката между двете хижи – „Буковец“ и „Чумерна“ с разлика в надморската височина 400 метра. Стартът на спортното състезание е в 12.00 часа, от хижа „Буковец“.

Планинското бягане се организира от Българска федерация по лека атлетика, Община Елена и СК „Атлетик 91“ с цел да популяризира този спорт сред младите и помогне за приобщаването на повече хора към активен туризъм. Живописният маршрут пък предлага интересни природни забележителности.

Днес на старта ще застанат близо 30 картотекирани състезатели – жени, мъже, девойки и юноши. Сред тях са Мустафа Шабан и Маринела Нинова – най-титулуваните ни днес атлети в дългите разстояния. В бягането ще участват също известните наши маратонци Румяна и Владимир Пановски, многократни носители на титли и медали от български и международни състезания, които са инициаторите на тази надпревара. Румяна Пановска е дъщеря на еленчанина Атанас Бибев, първият хижар на „Чумерна“, също спортист, ориентировач, скиор и планинар, от когото лекоатлетката е наследила от всичко. Днес съдбата й отреди да поеме щафетата на хижарството. В планинския дом „Чумерна“ в Еленския балкан тя се чувства толкова добре и сигурна, както по терените на маратоните.

Освен картотекираните състезатели в бягането между двете хижи могат да се надпреварват и любители. Записването им е един час преди старта, който за тях е от 11.30 часа. Организаторите са осигурили парични награди за първите три места при жените и мъжете, а за останалите състезатели – спортна екипировка.