Извършват се доизгасителни работи при пожара в производствен цех край село Войводиново, има съмнения за умишлен палеж /ОБЗОР/

Автор: Цветана Тончева - Радио "Фокус" - Пловдив

Пловдив. Извършват се доизгасителни работи при пожара в цех за преработка на месо край село Войводиново. Това съобщи комисар Георги Мангараков, директор на РДПБЗН – Пловдив. Той уточни, че все още се разкъртват конструкции в северната част на сградата, тъй като има горящи останки от животински продукти от технологичния процес. Огнеборците се опитват чрез отвори да достигнат до тези недостъпни места, които са останали под ламарините и термопанелите.
На място все още има 5 противопожарни автомобила и аварийна група от огнеборци, които доизгасяват горящите останки. През нощта също ще останат да дежурят екипи от огнеборци.
При големия пожар, който избухна снощи, са били спасени 200 живи прасета, които са били в други две сгради в южната част, както и административната сграда на предприятието.

Все още не са ясни причините за пожара в цех за преработка на месо край село Войводиново, съобщи още комисар Георги Мангараков. По случая е заведено досъдебно производство по описа на РПУ Труд. „Днес преди обяд е бил извършен първият оглед, предстоят още доста такива”, каза комисар Мангараков. „Още не се коментират никакви версии, но всичко би могло да се допусне”, добави той. По думите на директора на РДПБЗН – Пловдив очаква се до обяд утре пожарът да бъде напълно погасен.
Около 300 души от производствения цех край село Войводиново остават без работа, след пожара. Мобилна автоматична станция за мониторинг на въздуха е поставена в село Войводиново до окончателното потушаване на пожара в предприятието за месопреработка, съобщиха от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Пловдив. Предвид естеството на горелите материали в предприятието РИОСВ – Пловдив препоръчва днес и следващите няколко дни жителите на Войводиново да избягват дейности на открито и да затварят прозорците на домовете си. Мобилна автоматична станция за мониторинг на въздуха ще е във Войводиново до прекратяване отделянето на дим от предприятието.
Сред жителите на селото обаче се прокрадват съмнения за умишлен палеж, след като предният ден във Войводиново отново имаше вълнения, във връзка с циганите, които трябваше да напуснат селото заради побоя над военнослужещ. Стана ясно, че те са започнали да се връщат. Някои от тях са се появили в селото в събота и това е предизвикало гнева на местните.
Днес кметът на общината Димитър Иванов организира среща между представители на инициативния комитет на протестиращите от Войводиново, на циганите от селото, на областната управа и местната власт, както и представители на Фондация „Рома”. Кметът на Община Марица Димитър Иванов поиска помощ от държавата за разрешаване на въпроса с настаняване на циганите, чиито къщи бяха съборени. „Ще искаме да се намерят социални жилища за тези хора, тъй като ние не разполагаме с общински такива, за да бъдат настанени там”, каза Димитър Иванов.  На адреса – ул. „Победа” във Войводиново, където бяха съборени постройки, и където предстои да бъдат съборени още, има регистрирани 50 души, уточни общинският кмет. „Останалите имат регистрация в други домове в селото, така че там е вече частен случай”, добави кметът. По думите му, предстои да бъдат извършени съвместно с МВР още проверки, за още лица, за да се установи къде пребивават те. Досега в общината няма постъпила молба за настаняване в социално жилище. Общинският кмет Димитър Иванов е убеден, че напрежението в село Войводиново ще се успокои. На общоселско събрание ще бъде решено какво ще се прави с терена, на който бяха съборени 19 опасни постройки на цигански семейства и където предстои събарянето на още 17 постройки. По информацията, която е достигнала до общината циганите, които са живеели там, вече са си наели квартири и голяма част от тях разполагат със средства.
17 от заповедите на община Марица за събаряне на незаконни постройки в циганската махала в село Войводиново са оспорени в съда. Това заяви Евелина Божикова, адвокатът, който представлява общината. „15 от тези спорове вече са насрочени за съдебно разрешаване през месец март”, каза адвокат Божикова. 19 постройки вече са съборени, тъй като са били опасни от самосрутване. „Общината разполага със снимков материал, в който се вижда колко опасни за обитаване са били те”, посочи Божикова. По думите и, в тези случаи общината има законова възможност такива помещения да бъдат незабавно съборени. Именно затова това е била първата стъпка, която са предприели. Втората е премахване на незаконното строителство в махалата. Община Марица е издала заповеди за събаряне на незаконното строителство, като за тях не е било предвидено предварително изпълнение. Именно по тази причина общината не е предприела незабавно събаряне на тези постройки, а ще изчака окончателно разрешаване на съдебния спор.
„Няма как да бъдат сближени позициите на двете страни в спора”, каза още адвокат Божикова. Пак по думите на адвокат Ивелина Божикова, никой на този етап не знае колко точно са тези хора, които са без дом, тъй като те са пребивавали незаконно във Войводиново. Има информация, че са 120, 150, или 80. Тази информация тепърва ще се събира. На днешната среща при общинския кмет е станало ясно още, че потърпевшите не са социално бедстващи. Повечето от тях работят и имат своите доходи. Това са хора, които биха могли да се устроят в собствено жилище и да се погрижат за семействата си.
Днес циганите, които присъстваха на срещата в община Марица казаха, че не са доволни от решенията, защото и без това хората от Войводиново не ги искат в селото и са агресивни към тях.
Цветана ТОНЧЕВА