Изложбата „По шевиците ще ги познаете…“ ще бъде представена в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян

На 10 януари 2019 г., от 11.30 часа в залите на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян ще бъде открита изложбата „По шевиците ще ги познаете…“, в рамките на програмата „На 100 км от Европейската столица на културата Пловдив#Заедно“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян главният уредник на Музея, Златка Петрова.

Експозицията включва представителна извадка от фондовете на четири музея – Регионалните исторически музеи в Смолян, Шумен, Бургас и Регионален етнографски музей – Пловдив. Тя отразява различните видове везбени украси с техните регионални етнографски характеристики. Експонирани са както единични шевици, така и цели елементи от традиционната народна носия – ризи, престилки, кърпи за глава, поясни Петрова.

„Етнографският фонд на Регионален исторически музей – Шумен притежава богата колекция от шевици не само от Шуменския край, но и от други етнографски райони на страната. Началото на събирателната дейност е поставено още през 30-те г. на ХХ в. Открояват се месалните шевици от Провадийско. Месалите са кърпи, които се поставят на омъжени жени при специален обред, изпълняван в някои от селата. Регионален етнографски музей – Пловдив показва част от богатата колекция шевици, постъпили като дарение от Елена Тодорова – известна майсторка-везбарка, преди няколко години. Характерните везбени мотиви за рупската, загорската и тронкската етнографски групи представя Етнографският музей в Бургас“, поясни Петрова.

Тя отбеляза, че Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян също допринася за колоритната експозиция. В Родопите шевиците са неизменен елемент от украсата на някои сватбени обредни кърпи. Квадратни или правоъгълни по форма, те са предназначени за завиване на разменяните между годеници и младоженци дарове, за покриване ръцете на младоженката и като поводник при извеждането ѝ от бащиния дом. Интерес предизвиква и обредната сватбена забрадка, наречена ръченик. В детския кът към изложбата малките посетители ще имат възможност да оцветят по образец от витрините или да нарисуват свои везбени мотиви, допълни главният уредник.

Изложбата е реализирана по проект към Министерството на културата и ще може да бъде посетена от жителите и гостите на Смолян до 15 февруари 2019 г., каза още Петрова.

Нели ГЕРГЬОВСКА