Изложбата със средновековно оръжие и демонстрация на средновековно единоборство ще се проведе в събота във Варна

Изложбата със средновековно оръжие и демонстрация на средновековно единоборство ще се проведе в събота във Варна. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Васил Тенекеджиев, от сдружение „Чигот“ в морската столица. Той добави, че откриването на новата изложба ще се състои от 16.00 часа в Археологическия музей и ще е под надслов „Чигот и Второто българско царство: 14 години средновековни исторически реконструкции“.

Васил Тенекеджиев каза още, че в събота от 15.00 часа пред централния вход на музея ще се състои малка демонстрация на средновековно единоборство. „Двама смели чиготи ще се изправят един срещу друг с мечове и щитове и нека по-добрият да победи. Тъкмо ще видите реконструирана бойна екипировка в действие“, разясни още Тенекеджиев.
От 16.00 часа ще се състои и самото откриване на изложбата, разположена на втория етаж в Археологическия музей, в залата със средновековно оръжие.

Ще имате възможност да разгледате реконструирани мъжки и женски средновековни облекла от XIII – XIV в., украшения, аксесоари и разбира се средновековно въоръжение: ризници, гамбезони, шлемове, мечове, боздугани, бойни брадви, арбалет и др. Може да посетите изложбата на „Чигот“ във Варненския археологически музей до края на януари 2020 г.
Десислава ВАСИЛЕВА