Изложбата „Фото Грац селeкция III” ще бъде представена в Пловдив на 25 юли

снимка: Фондация "Пловдив 2019"

Пловдив. Изложбата „Фото Грац селeкция III” ще бъде представена в Пловдив на 25 юли. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Фондация „Пловдив 2019“. Откриването на изложбата ще се състои от 19.00 часа в СКЛАД на ул. „Екзарх Йосиф“. Тя представя 20 съвременни автора, които разкриват разнообразието на фотографската сцена от австрийския регион с център Грац, който е Европейска столица на културата за 2003-а. Творбите показват контраста между различните техники и работата с тях в няколко възрастови групи и отразяват както актуални теми, така и лични подходи към фотографията като медия. Използваните техники варират от аналогова черно-бяла фотография, цианотипи, фотограми и експериментална фото обработка до класически фотографски методи и техники. Селектираните около 70 фотографии представят актуалното творчество на международно работещи артисти, както представители на академичните, така и на непрофесионалните фотографски среди, работещи в широк спектър значими теми – от култура, идентичност и религия до механизми за контрол на политическите сили.
В подбора на куратора на изложбата Герхард Грос могат да се видят запечатани процеси от конфликтната зона между урбанистика и природа, насочващи вниманието към глобалните ефекти на човешкото съществуване, но често и към паралелни светове на лична чувствителност. В отделни изображения и серии се очертават въпроси за възприемането на реалността – във фиктивни картини, документални фотографии и дори в социологически изследвания на реални жизнени пространства.
Фотографиите ще останат в Пловдив до 25 август и могат да се видят от вторник до неделя, във времето от 11.00 до 19.00 часа, с вход свободен.