Изложбата „Чуйте ни – артистичен интелект“ ще бъде представена в Пловдив на 4 април

Пловдив. Изложбата „Чуйте ни – артистичен интелект“ ще бъде представена в Пловдив на 4 април. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Фондация „Пловдив 2019“. Изложбата ще покаже за пръв път пред българска публика една от най-престижните колекции от съвременно изкуство на Стария континент. Творбите от „Дойче Телеком“ ще бъдат представени като акцент в програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ на различни места в града. Откриването ще се състои на 4 април от 19.00 часа в новото място за култура „Склад“. Изложбата е естествено продължение на темата за 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която бе отбелязана още в началото на януари в рамките на програмата на културната столица. Годината на падането 1989-а полага основата за преодоляването на десетилетното разделение на Европа на Изток и Запад, на социалните и политическите разногласия. Колекция „Дойче Телеком“ показва над 80 творби, създадени последните 30 години от повече от 40 художници, родени и израснали в Източна Европа. Всички те са преживели процеса на обществени сътресения, както в собствените си биографии, така и в тези на своите родители, баби и дядовци. Чрез техните произведения „Пловдив 2019“ насочва вниманието отвъд миналото като поставя въпроси за Европа, в която живеем днес. Чрез своите произведения авторите отправят покана за „вслушване“ в посланията на визуалното изкуство с поглед към бъдещето.
Творбите ще могат да се видят до 30 юни и в пространствата на емблематични места в Пловдив – Градска художествена галерия, Балабанова къща, къща Хиндлиян, Галерия „Златю Бояджиев“, Народна библиотека „ Иван Вазов“.
Проектът е съпътстван от образователна и медиаторска програма, която стартира ноември миналата година и бе насочена към широката публика – деца, ученици и възрастни.