Изложба „Алкохол & Амбалаж” на Исторически музей – Горна Оряховица гостува на Ботевград

Горна Оряховица. Горнооряховският музей ще представи в Исторически музей – Ботевград своята мобилна експозиция „Алкохол & Амбалаж” по повод Трифон Зарезан. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът Пламен Мадемов. Експозицията е част от популярната поредица „Пороците”. Тя ще бъде открита тази вечер от 17.30 часа.

В „Алкохол & Амбалаж” екипът на горнооряховския музей е събрал различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век. Край тях своето важно място заемат сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани придружители на алкохола. Особено красиви са няколко колекции от стъклени бутилки с различна форма и вместимост. В експозицията могат да се видят старите лимонадени шишета със закопчалка тип „кронка”. Показани са и други нестандартни методи за затваряне на бутилки. Изложбата също така включва множество черно-бели снимки и фотографии с различно „алкохолно” послание. Върху някои от тях са изобразени типично български кръчмарско-юнашки сюжети с неочакван край. Не липсват и реклами за все още набиращата в началото на ХХ век популярност у нас бира. Специално място в експозицията заема фирма „Васил П. Буланов”, представена от даренията на неговата внучка.
В изложбата отново ще се включат и художниците от сдружение „ГОАРТ”. В допълнителен експозиционен пояс те ще представят собствени картини, свързани с „порочната” тематика. „Алкохол & Амбалаж” ще остане в Ботевград до месец април, след което ще гостува на Археологически музей „Велики Преслав”.

Надежда КРЪСТЕВА