Изложба-базар с рисунки от детския пленер  „Старо Габрово“ откриват в Дечковата къща

Габрово. Изложба-базар с рисунки от детския пленер  „Старо Габрово“ откриват в Дечковата къща. Организатор на събитието е Регионалният исторически музей, съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от културната институция.

В инициативата тази година се включват 25 млади творци от града, които са част от местна школа по изобразително изкуство. Тя стартира на 27 юни и продължава до днес. Занятията се провеждаха в района около емблематичната къща, в кв. „Шести участък“. Ръководител е габровската художничка Елиза Ковачева-Цокова.

По време на пленера участниците имаха възможност да разгледат и постоянната експозиция „Градски бит от края на ХІХ до 40-те години на ХХ век““. Любопитството на малките посетители беше привлечено от различни културни ценности, но особен интерес у тях предизвика пианото марка „Ed. Steingraeber – Bayreuth“, произведено 70-те години на ХIХ век. Тъй като този красив музикален инструмент се нуждае от вещата намеса на специалист, за да може да се използва не само като музеен експонат, а и за концертни изяви, се зароди идеята творбите от пленера да бъдат предложени за благотворителна продажба. Събраните средства ще бъдат предоставени за акордирането му.

Официалното откриване на изложбата е утре, от 17.30 часа. Тя ще остане на чардака на Дечковата къща до 10 август. В този период всеки, който прояви интерес може да си купи дадено произведение.

Луиза ТРАНЧЕВА