Изложба под надслов „Нека е берекет“ откриха в навечерието на празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан в Свищов

снимка: pixabay.com

Велико Търново. Изложба под надслов „Нека е берекет“ откриха в навечерието на празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан в Свищов. Експозицията е подредена в една от избите на къщата, в която се помещава етнографската колекция на Историческия музей в града, а нейни автори са експерти от културната институция. Това обобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от музея. Предметите, които свищовлии и гостите на града могат да разгледат, са свързани с винопроизводството в миналото.

При откриването уредникът на етнографската сбирка Надя Ангелова направи кратка ретроспекция за съвместната история на виното и Свищов, а директорът на музея говори за местната винарна, която съществува от дълги години и е добре позната на ценителите както у нас, така и в чужбина.

Етнографската експозиция в крайдунавския град отваря врати през есента на 1982 година. Тя е разположена в уникална за града арбанашки тип къща, строена в началото на ХІХ в., и онагледява сполучливо търговския подем на Свищов през епохата на Възраждането. В отделни зали са показани всекидневни и празнични народни носии, произведения на златарството и църковна утвар, атмосферата на селския и градски бит. В две от избите на къщата е отделено специално внимание на производството на вино и рибарството – два занаята твърде характерни за Свищов. Те са богато илюстрирани както със специфични и оригинални вещи и пособия, така и с много макети.

Луиза ТРАНЧЕВА