Изложба под наслов „Многоликият Михалаки Георгиев“ е подредена във видинската библиотека

Изложба под наслов „Многоликият Михалаки Георгиев“ е подредена във видинската библиотека, съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от общината.  Събитието бе открито от директора на Регионалната библиотека Десислава Иванова. „Събрали сме се тук, за да се върнем във време, когато в нашия град е роден и живял един невероятен човек, една личност с много лица – писател, публицист, общественик, виден наш съгражданин и автор, създател на галерия литературни образи на хора от Видинския край“ , каза тя, спирайки се накратко върху живота и делото на Михалаки Георгиев.

На откриването присъства директорът на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Анна Ангелова, както и представители на културната институция. Тя отбеляза, че това е второ представяне на изложбата за Михалаки Георгиев, като първото официално откриване е било на 20 март, тази година в Университетската библиотека. Инициативата се подготвя съвместно с Института по литература към БАН.

Културното събитие уважи и заместник-кметът на Община Видин инж. Цветан Асенов, който поздрави организаторите и изрази задоволството си, че Регионалната ни библиотека, чийто патрон е Михалаки Георгиев, е домакин на тази интересна изложба.

В експозицията са изложени копия на кореспонденция, митнически и банкови документи, лекции по биология, пчеларство и ботаника, театрална програма на операта „Тахир беговица“, създадена по едноименния разказ на писателя и др. Безценната сбирка разкрива много акценти от разностранната дейност на знаменития наш съгражданин.

Михалаки Георгиев е роден във Видин на 11 август 1854 година. Образованието си получава в град Табор, Чехия. Работи като учител във Видин, Лом и София. Той е първият управител на видинската митница след Освобождението, първият директор и организатор на Пловдивския панаир (1892), написал е първия учебник по ботаника за средните класове в България (1881), един от първите радетели и организатори на земеделското образование в България, един от инициаторите за основаване на Дружеството на българските журналисти и негов председател, организатор на първата държавна лотария в България, редовен член на Българското книжовно дружество (днес БАН), издател и редактор.  Немалка е заслугата му и за развитието на краткия разказ в българската литература. Езикът на творбите му е колоритен, изпъстрен с диалектизми, много пословици и поговорки.