Изложба с илюстрации на детската книжка „60 звука – животните по света“ бе открита в галерията на Художественото училище в Казанлък

Казанлък. Изложба с илюстрации на детската книжка – енциклопедия „60 звука – животните по света“ бе открита в една от галериите на Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Автор на илюстрациите е Цеца Виткова, старши учител по „Дизайн“, която има 30-годишен стаж в казанлъшкото художествено училище. Общо 300 са нарисуваните в рамките на една година  от нея илюстрации, като с 60 от тях, изобразяващи животни от Европа, Азия, Африка, Северна Америка, Австралия и Антарктида, е илюстрирана книжката. Всяко едно от животните е представено с характерните особености, условия и среда на живот, както и с характерните звуци, които то издава.
Издател на книжката е Светлана Кисьова, бивш възпитаник на Художествената гимназия, а по-късно и преподавател в нея.  Детското познавателно четиво  ще бъде представено на един от най-големите книжни пазари –  във Франкфурт.
Светлана Кисьова отправи предложение към ръководството на училището – учениците да рисуват по определена тема и резултатът да бъде издаван в книга. „За мен е особено приятно да имаме такива връзки, нашите ученици да се връщат тук, за да ни предлагат възможности да разказваме за онова, което можем, то да бъде видимо и докоснато“, коментира директорът на Художественото училище Петя Минекова.
Славяна ГАЙДАРОВА