Изложба „Църквата в Самуилова България. Корени и наследство“ гостува в Археологически музей-Сандански по повод Деня на археолога

Владимир Петков, директор на Археологически музей-Сандански, в интервю за Радио „Фокус“ Пирин

 

Фокус: Г-н Петков, днес в Археологически музей-Сандански гостува изложбата „Църквата в Самуилова България. Корени и наследство“. Разкажете ни повече за тази изложба и защо решихте именно тя да бъде в залите на Археологическия музей на празника на българския археолог?

Владимир Петков: Решихме да ознаменуваме Деня на археолога с направата на едно изложба, която е на Кирило-Методиевския институт към Българската академия на науките (БАН). Тя касае архитектурата и църковното строителство през Самуиловото време. Посетителите и гостите на град Сандански ще могат да се запознаят с най-забележителните християнски храмове, които са от това време в Царство България. По този начин всъщност ще се видят и общите неща, които произтичат от Ранно-християнската архитектура, с която град Сандански разполага от 5-6 век, когато се установява християнството по нашите земи и развитието на самата църковна архитектура през тези исторически периоди.

Фокус: Кой  беше инициаторът и кой избра точно тази изложба?

Владимир Петков: Ние решихме заедно с г-жа Башева от  Кирило-Методиевския институт към Българската академия на науките, да направим това нещо, тъй като и животът на Самуил е свързан с региона, а и за да има по-голям интерес към всички неща в Археологическия музей в Сандански.

Фокус: В колко часа ще бъде открита изложбата?

Владимир Петков: Откриването е в 17,00 часа с кратка презентация какво съдържат всички 15 пана. Те са с размери 100 на 70 см и са направени много добре. На всяко пано са представени отделни църкви от различни региони на страната.

Фокус: Г-н Петков, тъй като днес е Деня на археолога, няма как да не Ви попитам кое Ви подтикна да се занимавате с археология? Как взехте това решение?

Владимир Петков: Още като дете се интересувах от история и по-късно, когато трябваше да реша какво да следвам, записах История, а по късно вече и Археология. Това е една много интересна професия, която дава възможност да се докоснеш до миналото, да видиш какви са били нещата преди 1500 години например, каквато е нашата периодика. Излизат много интересни археологически находки. При нас има възможност да се направят много добри възстановки. Културното наследство е запазено, тъй като дълго време не е имало селище върху него и могат да се направят максимално достоверни неща за това как е изглеждала архитектурата от периода 5-6 век.

Фокус: Всъщност през последните няколко години се правят все повече и повече археологически разкрития и се откриват най-различни находки. Предвиждате ли някакви разкопки в най-скоро време в Сандански?

Владимир Петков: Дори и да звучи нескромно Сандански през последните години е голям археологически център. Тъй като се разкри напълно Епископския комплекс миналата година отново бяхме с най-добрите обекти. В параклиса открихме мозайки с изображения на кантарос и лозя – това е изворът на живота и представите за рая. През тази година предстои да разкрием второто пано, което е в това помещение. Там една малка част от него ни показа, че то е с изображения на птици, така че и тази година с проучването на това помещение ще бъде сложен край на проучването на целия комплекс и вече всички посетители ще могат да видят един просветителски център, какъвто е бил всъщност Епископския комплекс, в който е ставало разпространяването на християнството по нашите земи. Това е нещо много уникално по принцип за европейската археология и Сандански може да се гордее със своето културно наследство.

Фокус: Проявяват ли интерес жителите и гостите на града към Епископската базилика например?

Владимир Петков: Да, вече след изграждането и социализацията на Епископската базилика има увеличение на посетителите, но са необходими още повече неща за добра реклама, за да може максимално да се употреби това, което имаме като наследство. Но мисля, че вървим в тази посока, имаме нарастване на посетителите и се надяваме, че сезонът ще бъде по-добър от предишния.

Натали СТЕФАНОВА