Изтеглиха победителите от есенния дял на кампанията „Движи се и победи 2019“

снимка: Община Асеновград

Велико Търново. Изтеглиха победителите от есенния дял на кампанията „Движи се и победи 2019“. Победителите в трите основни категории от 4 до 19 години, от 20 до 59 години и над 60 години получиха ваучери за подарък на стойност 40 лв., предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Те са, както следва в първата група – Иван Николов на 8 години от ОУ „Бачо Киро“, във втората Ралица Пънова на 24 години от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и в третата – Русинка Стойкова на 78 години, пенсионер. „Специалната награда за най-малък участник се присъжда на Александър Върбанов, който е на пет години и премина два от трите маршрута на кампанията. Призът за най-възрастен участник получи Кольо Колев на 83 години. Наградата на председателя на Великотърновскяи общински съвет за най-масово участие е за ОУ „Бачо Киро“, обясни още д-р Светлана Моминска от РЗИ – Велико Търново. Бяха връчени и призове на Регионалния координатор на Министерство на младежта и спорта, на Младежки дом – Велико Търново, за победителите в състезанието „Лъвски скок“, както и отличия за тези, които са преминали и трите маршрута отново в трите възрастови групи.

Есенният дял на кампанията „Движи се и победи“ се проведе в периода 28 септември – 12 октомври  по 3 туристически маршрута: до парк Ксилифор, Преображенски манастир и манастира „Св. св. Петър и Павел“.

По туристическите маршрути преминаха общо 398 деца, ученици и възрастни хора (в това число и 19 семейства), 230 жени и 168 мъже. 144 човека от тях са се включили в инициативата за пръв път.

В рамките на кампанията е измерено кръвното налягане на 127 души (97 жени и 30 мъже), на възраст от 21 до 89 години, като с нормални (равни/под 139/89 мм живачен стълб) и оптимални стойности (равни/под 120/80 мм живачен стълб) на кръвното налягане са по-голямата част от тях – 95 участника (74,8%) – 75 жени и 20 мъже.

Организатори за 19-та поредна година са РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902”, Младежки дом – Велико Търново, и преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет.

Луиза ТРАНЧЕВА