Икономистът Красен Станчев: Двойно ще се увеличи цената на произведена от АЕЦ „Белене“ електроенергия в сравнение с пазарната

София. Двойно ще се увеличи цената на произведена от АЕЦ „Белене“ електроенергия в сравнение с пазарната. Това каза Красен Станчев основател на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“. Той допълни, че при никакви обстоятелства европейската инвестиционна банка няма да осигури средства за реализирането на проекта.
„Минималната цена, която се предвижда за електричеството от тази нова централа „Белене“, е 14 стотинки. И това сме го предвидили с колеги. Даже в момента седим и го смятаме. Реалистичната цена е 24 стотинки. Значи минималната цена, която се допуска, нали, като средна, примерно от БАН, е около 14 – 15 стотинки. Тя е два пъти повече отколкото цената на пазара на електроенергия в балканския регион. Като за България енергийният баланс показва, че до 2040 г. няма нужда от нови мощности. И Законът за енергетика изисква, че нови инвестиции в енергетиката се правят само тогава, когато трябва да се задоволи вътрешното потребление“, допълни Красен Станчев. Той каза още, че ако не се намерят инвестиции за проекта АЕЦ „Белене“ и се наложи средствата да идват от държавата, те ще бъдат в размер на около 12 млрд. евро. По думите му отделно ще трябва да се инвестират минимум 4 млрд. лева в прилежаща инфраструктура, ако площадката на „Белене“ не е компрометирана, защото има такава вероятност.