Иконом Василий Шаган: „Църквата и младите“ е темата на тазгодишното издание на Седмицата на православната книга във Варна

Иконом Василий Шаган, ръководител на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Втори Летен младежки форум, организиран от Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” във Варна, се проведе в  СОК „Камчия”. Колко деца се включиха във форума и какви са впечатленията Ви?

Иконом Василий Шаган: Целта на форума е младежите да обсъждат своето мнение за живота на младите хора днес и по приятен и интересен за тях начин да се запознаят с традиционните български християнски ценности и култура. Тази година форумът бе с международно участие, като в него се включиха около 40 младежи от Варна и от с. Копчак, Република Молдова. Летният младежки форум е част от дейностите на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” с младежите, заедно със срещите в училища във Варна и ораторския младежки форум, на който децата произнасяха специални речи по различни зададени теми. Летният младежки форум се проведе за втора година, като една възможност или лагеруване, по време на което децата не просто почиват, а работят по различни теми и въпроси. Тазгодишното издание имаше няколко тренинга с психолози за любовта и взаимоотношенията между хората. Под формата на игри младежите имаха  възможност да научат много един за друг и за самите себе си, и да получат ценни съвети от специалистите как да общува помежду си, за да изградят правилни отношения във връзките си и да създадат здрави семейства. Младежкият форум се организира с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и с подкрепата на Община Варна. Той завърши в неделя с участие на младежите в св. Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна.

Фокус: По традиция в началото на църковната нова година по инициатива на Варненската и Великопреславска св. митрополия във Варна ще се проведе Седмицата на православната книга – единственият по своя мащаб форум, посветен на християнската литература. Каква е темата на тазгодишното издание, което ще се проведе от 4 до 10 септември?

Иконом Василий Шаган: Тазгодишното издание на Седмицата на православната книга е 19-то, догодина предстои юбилейно издание. Още миналата година митрополит Йоан зададе темата – „Църквата и младите“. Всяка вечер в Седмицата на православната книга е тематична – „Иисус Христос – Бог и човек“, „Вяра, Покаяние и Кръщение – пътят към промяната“, „Евхаристията на Църквата“, „Семейство и възпитание“, „Основи на православното възпитание“, „Църквата и младите“. Форумът ще бъде открит от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски Митрополит Йоан тази вечер от 18.00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. Една от главните теми „Иисус Христос – Бог и човек“ ще бъде разкрита от нашия гост лектор проф. Александър Дворкин от Москва и ще има мисионерски характер. Въпреки че сме православен народ от 1150 години, въпросът за това кой е Иисус Христос за нас е сериозен и не бива да го поставяме наравно с различни други философи, а да го опознаем именно като Син Божий и като човек, свободен от греха и от смъртта. В първия ден от форума ще бъде представена и книгата на проф. Александър Дворкин „Сектознание“. Предвидена е и беседа на тема „Православната църква и младите – възможности и трудности в началото на 21 век“. В програмата на форума и тази година са включени срещи с автори и издатели на православна литература, дискусии, конференции и семинари по актуални църковни въпроси. Публиката отново ще има възможност да се срещне с интересни чуждестранни гости. Две книги, издания на Варненска и Великопреславска св. митрополия, ще бъдат представени по време на Седмицата на православната книга. Една от книгите е свързана с първородния грях и е труд на гръцки богослов – прот. Йоан Романидис. Книгата „Прародителският грях “ ще бъде представена на 5 септември от 18.00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна по време на тематичната вечер „Вяра, Покаяние и Кръщение – пътят към промяната“. Следващият труд е сборник от слова и доклади от Седмицата на православната книга в периода 2010 – 2015 година. Тя съдържа много интересни лекции и доклади на участниците във форума, като повечето от тях са посветени на тайнствата на църквата. Изданието ще бъде представено на 6 септември от 18.00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна по време на тематичната вечер „Евхаристията на Църквата“. В рамките на форума ще бъдат представени общо над 20 книги. Сред тях е и „Христовата Жертва, Евхаристията и Църквата. Студии върху библейските основания“  от проф. Калин Янакиев, който ще представи и лекция на тема: „Евхаристията на Църквата“. Предвидена е и лекция на архимандрит Захариас (Захару) от манастира „Св. Йоан Кръстител”, Есекс, Англия, на тема: „Евхаристията и молитвата на сърцето”. Всеки ден пред храм „Св. Николай Чудотворец“ във Варна ще има книжен пазар на православна литература. Пред зала „Пленарна“ в община Варна, където основно ще се провеждат мероприятията по време на форума, ще бъдат изложени книгите, които ще бъдат представяни.

Фокус: Неделното училище при храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил”, които съставляват една енория, отваря врати преди повече от 20 години, като идеята е училището да бъде помощник на родителите в духовното възпитание на децата им, а децата от своя страна да се опознават и сприятеляват, да имат своя среда. Кога ще бъде открита учебната година и колко деца се очаква да се включат?

Иконом Василий Шаган: Неделното училище към нашата енория е с история и традиции.  Има неделни училища и към другите храмове във Варна. Тази година ще започнем на 1 октомври, като предвиждаме да разнообразим програмата на децата. Обикновено неделното училище се посещава от около 40 деца, като очакванията са и тази година те да бъдат толкова. За всяка учебна година има отделна програма, съобразена с нивото на конкретната група. Тази учебна година при формите на преподаване децата ще бъдат разделени на две групи. Предвиждаме цялата програма да бъде адаптирана към реалния живот в църквата. Ще направим опит не само да им даваме знания, но и да ги запознаваме с реалния живот в църквата – с богослужението, милосърдната дейност на енорията и с живота като общение между хората в църквата. Едно дете формира до голяма степен своето съзнание, когато израства в една среда, в която има общение, което се опитваме да основаваме върху християнството, любовта към Бог и към ближния. Да обичаш Бог от цялото си сърце и ближния си, както себе си, това са двете върховни заповеди на Христос, които трябва да следваме и да правим всичко за постигане на тази любов. А защо за любовта, защото само когато има любов, човек може да се почувства радостен и щастлив.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА