Илияна Петрова, НЧ „Развитие- 1926“:Националният конкурс за кукерска маска и рисунка е част от усилията ни да възстановим кукерския обичай в село Стража

Илияна Петрова, секретар на НЧ „Развитие- 1926“, с. Стража, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Читалището в село Стража обяви Национален конкурс за кукерска маска и рисунка. Г-жо Петрова, каква е целта на конкурса?

Илияна Петрова: Целта на читалището в село Стража е да помага за съхраняването и популяризирането на местните народни празници, обичаи и най- вече на този уникален народен празник Сирни Заговезни. По този повод обявихме Национален конкурс за кукерска маска и тематична рисунка. Рисунката е на тема „Да изгоним злото от селото“, а за маските „Вълшебството на кукерската маска“. За първи организираме такъв конкурс и очакваме интерес от цялата страна. Искаме да възстановим кукерството като част от обредната практика на Сирни Заговезни, това не е характерно за този регион, а нашите хора  са преселници от Кюстендилския, Радомирския и Пернишкия край.

Фокус:Към кого е насочен конкурсът?

Илияна Петрова: Преди всичко към децата и учениците. Разделен е на четири възрастови групи: 5-7 години, 8-10, 11-14, 15-18 години, в категорията за рисунка. За изработването на кукерската маска няма възрастови ограничения. Даваме свобода относно ползването на материали, размер на рисунката, използваните техники. Ще има награди за отделните възрастови групи за маска и рисунка, ще отличим най- малък и най- голям участник. Всеки ще получи грамота за участие. Вече получихме първите рисунки от училища и читалища от София. Очакваме конкурсните работи най- късно до 10 февруари. Получените творби няма да бъдат връщани, ще ги използваме с благотворителна цел, ще ги предложим в изложба- базар, а събраните средства ще използваме за благотворителни кампании. Една от каузите е възстановяване на храма „Св. Параскева“. Ние работим помагаме активно в тази посока.

Фокус:Каква е традицията при вас на Сирни Заговезни?

Илияна Петрова:Много е интересен нашият празник. Всички се събираме пред читалището, на мегдана,  палим буен огън, вино се лее, хора се играят. Изпълняват се обичаите „хамкане“ и „въртене на оратник“, като последният е съпроводен и с характерното шопско наричане: ората, копата, дай чичо момата. Много е весело и празникът е очакван с интерес, както от местните хора, така и от гостите на Стража.

Фокус: Работите активно за набиране на средства за доизграждане на храма „Св. Параскева“. Организирахте не една и две дарителски инициативи, сега на какъв етап са дейностите там?

Илияна Петрова: От 2014 година започна възстановяване на храма. Той беше съборен почти до основи. Единствено и само с дарителство и спонсорство се прави това дело, сега сме на етап вътрешно измазване, необходими са ни още доста средства. Половината от сумата беше събрана и оползотворена, сега остава да съберем и останалите средства, около 34-40 000 лв. ни трябват още за да се доизгради един хубав и красив храм в село Стража.

Ивелина ИВАНОВА