Илияна Попова, заместник-кмет на Петрич: Има личности, за които колкото и да се говори – не е достатъчно, достойно място сред тях има полк. Борис Дрангов

Петрич. Има личности, за които колкото и да се говори – не е достатъчно, а достойно място сред тях има полк. Борис Дрангов. Това каза за дневния блок на Радио „Фокус“ зам.-кметът на Община Петрич Илияна Попова по случай 102-годишнината от освещаването на Дранговата чешма в село Дрангово. Тя уточни, че днес, 3 години след началото на честванията, все повече хора разпознават полк. Борис Дрангов като един от големите герои на България.
„Хората в общината вече очакват този празник – празник на духа, в който свеждаме глава и отдаваме почит на всички загинали за родината и конкретно на войниците от Пети македонски пехотен полк. Радостно е, че освен възрастните хора, на честването имаше и много деца, които слушаха и попиваха от този дух, струящ навсякъде в тази местност; вслушваха се във военните химни и маршове и в главите им възникваше въпроса „Защо?“, който е и най-важният въпрос“, обясни зам.-кметът на Община Петрич. Илияна Попова добави, че в община Петрич това честване се е превърнало в традиция и дори днес кметът Димитър Бръчков е затвърдил позицията на Петрич за ангажимент към опазването и облагородяването на Дрангова чешма и на бюст-паметника на полковник Борис Дрангов, за да се пази паметта за делото му жива.