Илияна Попова, зам.-кмет на Община Петрич: Балканската война е призвана да реализира мечтите на поколения възрожденски българи за обединение на българската нация в рамките на единна и неделима родина

Илияна Попова, заместник-кмет на Община Петрич, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-жо Попова, какво е за жителите на Община Петрич 5 октомври и въобще Балканската война?

Илияна Попова: Балканската война от 1912 година е забележително събитие в историята на българския народ, което винаги е вълнувало с изявения си стремеж към свобода и единение, с проявения масов героизъм, с единството и здравата връзка между народ и армия. Тя е призвана да реализира мечтите и целта на поколения възрожденски българи за обединение на българската нация в рамките на единна и неделима родина. Най-ярък пример за националния характер на Балканската война е участието на македоно-одринското опълчение в състава на българската армия – военна част, формирана на опълчението, на доброволен принцип от българи от Македония и Одринско. Под командването на щаба на опълчението, но със самостоятелни задачи, в тила на турската армия действат и много чети, начело с прославени дейци на македоно-одринското революционно освободително движение. Над 120 петричани се включват в редиците на македоно-одринското опълчение, чрез участие в четите на Никола Парапанов, Мите Иванов Англикин, Стойко Бакалов, и прехвърлилите се по-късно чети на Иван Смоларски, Тодор Николов и Панайот Карамфилович.

Фокус: Важен ли е подвигът на петричани?

Илияна Попова: Категорично да. В хода на Балканската война петричани сами извоюват и защитават своята свобода. След като турската войска напуска Петрич на 27 октомври и влизането в града на четата на капитан Никола Парапанов на 28 октомври, жителите на града се организират и прогласяват създаването на първите държавни институции – градско-общинско и околийско управление. На общоградски митинг на 29 октомври е избран първият кмет – Михо Попов, първият комендант – капитан Никола Парапанов и първият околийски управител – Тодор Стоянов. Именно те успяват до влизането в града на редовна българска армия да защитят свободата. На 30 октомври в покрайнините на града над 300 петричани, организирани в милиция, спират придвижващата се от Струмица редовна турска армия. Влизането в града на 3 ноември на българските войски от Трети ескадрон на Пети тракийски полк, под командването на ротмистър Горанов окончателно затвърждава постигнатия успех. След 5-вековно турско робство Петрич отново е в пределите на българската държава.

Фокус: Какви са Вашите впечатления, знаят ли достатъчно петричани за този епизод от нашата история и пазят ли спомена за героите ни?

Илияна Попова: Балканската война не оставя без рани населението в Пиринския край. Тези рани отдавна са излекувани, но не и забравени. Петричани с непресъхващ във времето жар пазят жив спомена за извоюваната свобода. Така през 1937 година по повод 25-годишнината от освобождението на града, е открит паметника „Загинали за Родината“, пред който ние полагаме цветя и венци на всеки национален и местен празник. През 2012 година за 100-годишнината от освобождението е открит бюст-паметник на капитан Никола Парапанов. Провеждаме чествания и дискусии в училищата. Много улици в Петрич носят имената на героите от този период, така че категорично петричани помнят историята и пазят спомена за героите.

Натали СТЕФАНОВА