Илияна Попова, зам.-кмет на Община Петрич: Трудно е да участваш в управлението на всяка една администрация, независимо дали е общинска или държавна

Илияна Попова, зам.-кмет по Култура към Община Петрич, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-жо Попова, Вие заемате важна длъжност в Община Петрич, а именно заместник-кмет по Култура и хуманитарни дейности. Трудно ли е жена да участва в управлението на Общината?

Илияна Попова: По принцип е трудно, с уговорката, че говорим не само за Общината, а личното ми мнение е, че е трудно да участваш в управлението на всяка една администрация. Дали трудностите идват от факта, че съм жена, не мога да преценя, но може би е така. Вероятно това се дължи на факта, че има едно общо мнение, че ръководителите и хората по високите постове се възприемат по-лесно, когато са мъже и на жените са им необходими повече време и усилия, за да докажат колко знаещи и можещи са всъщност. Що се касае до управлението на Община Петрич – предизвикателствата тук не се определят от пола на ръководството, а от спецификата на самата община.

Фокус: Какви са предизвикателствата, които стоят пред Вас като заместник-кмет?

Илияна Попова: Много неща започнахме отначало с този мандат. Лично за мен предизвикателството е, че аз не мога да кажа, че съм ординарен политик, тоест аз не се вписвам в образа, който хората си представят, чувайки думата политик. Изключително се гордея, че съм припозната от хора от различни политически партии, и че всъщност представлявам гражданско сдружение. Най-интересната сфера на дейност, в която има изключително много работа, е сферата на туризма. Това е една битка, която продължавам да водя и ще го правя до края на мандата, защото според мен Община Петрич има невероятен потенциал в сферата на туризма и все още е непозната за туристите, както от България, така и от чужбина.

Фокус: Какви са основните цели, които искате да постигнете?

Илияна Попова: Ако говорим за цели, които имат отношение към живота на хората в Община Петрич, това са именно нещата, за които говорих преди малко. Бих искала хората от нашата община да могат да живеят достойно и нормално, и голяма част от тях да го правят чрез сферата на туризма. Бих искала хората да вярват повече в себе си и във възможностите, които предлага нашата община, както и да задържа младите хора, за да реализират своите мечти тук.

Фокус: Случвало ли Ви се е през годините към Вас да подхождат с недоверие, заради това, че сте жена?

Илияна Попова: Разбира се, и честно казано този въпрос ме кара да се усмихвам, тъй като съм имала доста комични ситуации. От страна на моите колеги тук в Общинска администрация това не се е случвало, тъй като се познаваме от много години, но предвид факта, че аз съм дребна, усмихната и позитивна жена, отивайки на среща някъде, наистина съм имала смешни ситуации, тъй като в първите минути обикновено хората съдят по външния вид и изпадат в едно недоумение. Хубавото обаче е, че след 5 минути, когато се заговори за работа, това полово разделение остава на втори план.

Фокус: Според Вас как се отразява все по-голямото участие на жените в политиката?

Илияна Попова: Изключително позитивно и не го казвам само защото съм жена. Дори и психолозите доказаха, че жената е по-устойчива в стресови ситуации. Жените наистина сме по-организирани и се мобилизираме по-бързо при критични ситуации. Освен това наскоро ми попадна едно изследване, в което се твърди, че жените остават по-лоялни и по-отговорни при дългосрочни административни отношения. Не съм феминистка, но твърдо смея да кажа, че жените са една по-устойчива, една по-отговорна част от администрациите на общините.

Натали СТЕФАНОВА