Илияна Попова, зам.-кмет на Петрич: Забелязва се завишен интерес към общината и то от така наречените „туристи с интелигентен избор на дестинация“

Илияна Попова, заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности към Община Петрич в интервю за предаването „Петрич – древен и вековечен“ на Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-жо Попова, от кога в Петрич функционира Туристически информационен център?

Илияна Попова: Културно – туристическия информационен център е замислен като представително „лице“ на туристическия бизнес  в града и общината. Той бива открит през септември 2015 година. В него може да се намери информация за предстоящи културно-исторически събития, възможности за настаняване, история на Община Петрич, обекти за посещаване и примерни туристически маршрути.

Фокус: Къде се намира той и как нашите слушатели и читатели биха могли да се свържат с него? А и ако може разяснете ни малко повече каква всъщност е основната цел на този център?

Илияна Попова: Туристическият информационен център се намира в града, в непосредствена близост до сградата на Общинска администрация – Петрич. Точният адрес е: улица „Цар Борис III”  № 24. Има и емайл адрес, който е  tic@oapetrich.bg. Още координати може да бъдат открити и на сайта на Община Петрич. Като цяло целта на центъра е да предоставя подробна информация за музеи, храмове, природни и урбанистични обект. Освен това в него може да бъде намерена информация за културния календар на общината, но също така и данни за фестивали, изложби, концерти или други значими за Петрич и района събития. Предоставя и информация за спортни събития и възможностите за активен отдих. В Туристическия информационен центът жителите и гостите на Петрич могат да се запознаят с възможностите за транспорт, настаняване, местата за хранене и развлечение, спа центрове и атракции, карти на града и пътеводители, като и рекламни материали и инициативи на общинска администрация. Информационния център поддържа и актуална туристическа информация в два сайта: http://visitpetrich.com/ и http://businesspetrich.com/. В непосредствено бъдеще планираме в него да започне и продаването на сувенири и рекламни изделия.

Фокус: Какво показват отчетите на Община Петрич по отношение на туристическия интерес през сезон „Лято 2017“? Кои са били най-посещаваните обекти във вашия район, респективно и събития като например фестивала „Златен кестен“, който се проведе преди броени седмици?

Илияна Попова: Забелязва се завишен интерес към Петрич и то от така наречените туристи с интелигентен избор на дестинация, които не се интересуват само от храна и забавление. Дори напротив. Този тип посетители се интересуват от пътешествия в миналото, културни-исторически туризъм и изобщо отдих и почивка, но със смисъл. Естествено като част от списъка на 100-те национални обекта най-посещавани в Петрич са местността „Рупите“ и НПМ „Самуилова крепост“. Също така хората посещават и музейната експозиция „Ванга“, която е открита през 2008 година в нейния дом. Къщата музей на Ванга показва около 3000 лични експоната, свързани с нейния живот. Посетителите избират и Историческия музей в Петрич, който разполага с пет отдела: Археология; Османско владичество; Възраждане; Етнография; Нова и най-нова история. Освен това много от църквите в района са обект на посещение от туристите, като бих споменала храм „Успение Богородично“ и „Св. Илия“; манастира „Св. Петка българска“; Чуриловският манастир, който е изключително интересна дестинация в планината Огражден; Средновековната скална църква „Св. Панталеймон“ в село Генерал Тодоров и много други привличат почитатели на планинския и поклонническия туризъм едновременно. Но определено фаворит е „Самуилова крепост“, тъй като тя е свързана със силно драматична част от българската история. Разбира се много посещавани са и природен парк „Беласица“ и водопадите Лешнишки до хижа Беласица; Срамежливия водопад; Яворнишкия; Каменишкия; водопад Мангъро, близо до село Скрът и водопад Дъбицата, отново в село Скрът. Вие споменахте фестивала „Златен кестен 2017“ и мога да кажа, че наистина имахме много висок посетителски интерес, като отбелязахме изключително успешно издание. Това е по нашата статистика за отминалото лято.

Фокус: Каква е концепцията Ви за развитието на туризма до края на 2017 година и разбира се за 2018 година, а и имали ли някакви големия събития, които предстоят в Петрич и за които може да говорим към момента?

Илияна Попова: Иска ми се да започна с предстоящите събития и то само до края на октомври, тъй като те са много, а се надявам, че до края на годината отново ще разговаряме с Вас и ще може да информираме слушателите на Радио „Фокус“ за нещата, които ще се случат при нас.  Предстоящите почивни дни ни предстои Републиканско първенство по бокс за юноши и кадети. На 12 октомври ще отбележим Денят на българската община, заедно с Областна администрация. Една инициатива, която е свързана с 10 години България в Европейския съюз и настоящото ни председателство. В периода 13 – 15 октомври каня всички почитатели еко и кулинарен туризъм на фестивала на кестена в село Коларово. 14 октомври е денят, в който ще имаме тържествена литургия по случай 23 години от построяването на храм „Св. Петка“ в Рупите. Организатор е фондация „Ванга“. В същия времеви интервал е Международния мотокрос в село Самуилово, където хората ще могат да се заредят с адреналин от пистите. На 18 октомври ще отбележим Международния ден на белият бастун, заедно със Съюза на слепите. На 22 и 23 октомври в зала „Арена Петрич“ ще бъде поставено началото на Турнир по борба „Серафим Бързаков“. На 23 октомври е денят, в който ще отбележим 35 години от създаването на НПМ „Самуилова крепост“ и разбира предстоят няколко събора по села, които са свързани с Петковден и Димитровден. Финалната ни точка ще бъде 28 октомври – 105 години от Освобождението на Петрич. Като говорим за концепция съвсем логично е да кажем, че Петрич, като най-топлия и гостоприемен град, който е и административен център на Община Петрич и е разположен до границите с Гърция и Македония, и е един от най-старите градове по долината на средна Струма, то от тази обособеност – културна, природна и историческа има възможност за развитие на културно – исторически; поклоннически; винен; фестивален; плалнински и още много други видове туризъм. Искам да отбележа, че развитието на туризма е бавен процес, но ние ще продължим в тази посока.

Фокус: В предишен наш разговор споменахте, че се подготвят нови културно – исторически маршрути, част от които са на тема „история“. До къде стигна подготовката им?

Илияна Попова: Тъй като все още работим по темата ще кажа съвсем на кратко, че имаме идеята да използваме QR – кодове, за да може да се улеснят туристите и да бъдем в крак с новото време. Тъй като това е един огромен материал, когато бъдем напълно готови ще Ви потърсим, за да обявим официално резултатите.

Фокус: Споменахте преди малко, че в края на месеца ще отбележите 105 години от Освобождението на Петрич. Имате ли вече повече яснота по самата празнична програма?

Илияна Попова: Да, разбира се. Събитията започват още от 24 октомври с награждаването на ученици, които взеха участие в общинския конкурс „Петрич – 105 години свобода“ и още няколко съпътстващи мероприятия в Общински детски комплекс и читалище „Братя Миладинови“. На 27 октомври от 18.00 часа ще представим най-новият спектакъл на ансамбъл „Българе“ – „Осмото чудо“. След което ще се проведе тържествено полагане на цветя и венци на паметника „Загинали за родината“. Всичко това ще бъде придружено с празнична програма и тържествена заря. Тук е момента да поканим всички  жители на Община Петрич и гостите, които обичат тази дестинация да дойдат, за да чуят 105 деца, които ще изпълнят химна на България.

Ливия НИНОВА