Илияна Попова, зам.-кмет: Община Петрич има номинации в 8 категории за Годишните награди на Министерството на туризма

Илияна Попова, заместник кмет на Община Петрич, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин относно категориите, в които е номинирана Общината за Годишните награди на Министерството на туризма

 

Фокус: Г-жо Попова, Община Петрич има номинации в няколко категории за Годишните награди на Министерството на туризма. Кажете ни кои са тези категории.

Илияна Попова: Да, наистина, дори вече стартира online гласуването, което ще определи победителите в Третите годишни награди, връчвани от Министерството на туризма. Имената на одобрените финалисти, сред които е и Община Петрич, са публикувани на сайта на конкурса към Министерството на туризма, където ще протече и самото гласуване. Кандидатурите се подаваха в професионални и журналистически категории, както и в отделна група за Общини. Общините се състезават в категории за различни видове туризъм, а от Община Петрич подадохме документи за 8 категории: 6 в професионалните направления и 2 в отделните групи за Общини. След това всички кандидатури бяха одобрени от професионално жури и включени сред финалистите в различните категории. Аз съм изключително горда от факта, че във всички категории, в които кандидатствахме, получихме одобрение. Бяхме одобрени в следните категории: „Туристическа атракция/обект“ с нашия античен град Хераклея-Синтика; „Туристическо събитие“ с Национален туристически поход „По стъпките на Самуиловите войни“; „Духът на България“ с Фестивала на кестена; „Специализиран туризъм“ с тематичния информационен веломаршрут „Желязната завеса“; „Туристическа дестинация“ със самата Община Петрич; „Иновации“ с иновации на спортен клуб Bo&Bo; също така имаме номинации в категория „Община за планински туризъм“, както и в категория „Община за културно-исторически туризъм“. Отделно от това победителят в категорията „Изборът на българите“ по принцип се определя според гласовете за обекти, включени  в „100-те национални“ и „50-те малко познати места“ в туризма. В тази категория самото Министерство на туризма излъчи два петрички обекта, а именно Национален парк-музей „Самуилова крепост“ и местността Рупите с храм-паметник „Света Петка Българска“. Тук не се кандидатства, а просто Министерството номинира обектите. Всеки може да даде гласа си на сайта на Министерството на туризма или се използват директните линкове. Чрез online вота ще се извърши гласуването в отделните категории. Всеки може да гласува еднократно във всяка категория от едно IP-устройство.

Фокус: Разкажете повече за отделните номинации в различните категории. Защо Община Петрич трябва да спечели всяка една от тях, според Вас?

Илияна Попова: В категорията „Туристическа атракция/обект“ сме номинирани с античен град Хераклея-Синтика. Руйните на този град са разположени в землището на село Рупите върху южния склон на вулканичното възвишение Кожух. Античният град е разположен на 2 км от храма на Ванга в местността Рупите и на 10 км от град Петрич. Хераклея Синтика впечатлява своите изследователи и посетители и днес, защото разкопките там продължават. С много изящество са построени представителните сгради на античния град. Всичко, което могат да видят посетителите, е такова, каквото са го оставили древните му обитатели. Откритията само се укрепват и консервират. Това означава, че кракът Ви може да стъпи на уличен камък на възраст 2 300 години.

В категория „Туристическо събитие“, както казах сме номинирани с Национален туристически поход „По стъпките на Самуиловите войни“. За първи път походът се организира по повод честванията за 1000 години от управлението на цар Самуил през октомври 2014 година. От тогава този поход се превърна в традиция и се провежда всяка година през първата неделя от месец октомври. Организира се една походна колона по 5-километровия път от Самуилова крепост до село Ключ. Този поход дава възможност на туристите ежегодно да преминават по историческия път на Самуиловите войни. През тази година в похода взеха участие над 650 души, предимно деца.

В категорията „Духът на България“ сме одобрени с Фестивала на кестена, който се организира всяка есен от 2012 година насам от ДПП „Беласица“ към Изпълните Агенция по горите с активното участие на кметовете и читалищните секретари на т.нар. подгорски села към Община Петрич. Фестивалът се провежда на площада в село Коларово пред читалище „Яне Сандански“. По време на фестивала може да се насладите на най-доброто от уникалната природа на планината, както и на най-интересното от културата и бита на местните хора. Всяко населено място, разположено в полите на планината Беласица се представя със своя уникална шатра, на която са изложени вкусни ястия и занаятчийски продукти, характерни за селото.

В категория „Специализиран туризъм“ кандидатствахме с тематичен информационен веломаршрут „Желязната завеса“. Той започва в град Петрич и завършва в село Габрене. Дължината на трасето е 25 км. То превежда велосипедистите през живописните подгорски села в подножието на красивата Беласица. Маршрутът преминава през горски пътеки и е подходящ за всеки със средно ниво на подготовка, дори с минимален опит в планинското колоездене. По трасето има разположени 10 информационни табла, които разказват любопитни факти, както за историята на района, така и за богатата и красива планина Беласица. Целта на веломаршрута е да създаде допълнителни възможности за активен спорт на открито в района на Беласица, като по този начин демонстрира потенциала на петричкия край като туристическа дестинация. Веломаршрут „Желязната завеса“ е изграден в сътрудничество с партньори от Република Македония, като цялостната концепция включва и още един веломаршрут „Водопадите на Беласица“, който е изграден в Македония. Така двата маршрута се допълват и създават условия за по-дълъг престой в района. По този начин двете трасета значително подобряват специализираната туристическа оферта в нашия регион. Веломаршрут „Желязната завеса“ е изграден в рамките на проект „Беласица – планината на активните хора“.

В категория „Туристическа дестинация“ Община Петрич кандидатства като такава. Петрич е едно добре познато кътче в ъгъла на България, което предлага възможности за туризъм през всички сезони. Сгушен в пазвите на планина Беласица, градът и Общината Ви посрещат с духа и дъха на слънчевите праскови, на вековните кестени, на сочното грозде и горчивото вино. Очакват Ви уникални лечебни и минерални води в Рупите и село Марикостиново. Рупите пазят и тайните на античния град Хераклея Синтика, където разкопките продължават и според мнението на специалистите тук ще се разкрие един нов Помпей на Балканите. Рупите Ви предлагат да посетите и да се потопите в атмосферата на храма на Ванга, а спомените за пророчицата са скътани и в нейния дом в центъра на град Петрич, който е превърнат в музей. Ако трябва да бъдем по-конкретни Петрич може да предложи освен културно-исторически туризъм, още много видове туризъм. За почитателите на фестивалния туризъм особено колоритни картини на местния културен живот са Русалиите и техните танцови състави. Този събор се провежда на 1 януари всяка година без прекъсване, дори и по време на комунистическия режим. Освен това Международният фестивал за поп и рок музика „Златен кестен“ от години вдъхновява младите артисти. За хората, които предпочитат планински туризъм, подходящото място е Природен парк „Беласица“. В подножието на планината са разположени едни от най-китните селца в България, всяко от които има къщи за гости, където се предлагат вкусни домашни рецепти. Гостите могат да се насладят и на песни, танци, специфични обреди и обичаи. Дълги години заради затворените граници, Беласица и Община Петрич остават непознати за туристите. Ако в миналото е бил развит историческият туризъм, то през последните години все повече се говори за планински такъв и за всички възможни алтернативни форми на туризъм. Това дава възможност на нашата община, която е наследила богато културно-историческо минало и уникална природа, да се развие с много бързи темпове.

Стигаме до категория „Иновации“. Гордеем се с иновациите на спортен клуб Bo&Bo. С организирането на състезания по билярд, той дава възможност за развитие на алтернативна форма на туризъм тук. През 2017 година клубът е избран за Балкански център по билярд, измежду всички балкански държави от Източноевропейската Билярдна Федерация. За момента материалната база е най-добрата в България и отговаря на всички европейски и международни изисквания за провеждането на международни състезания. Всъщност това е и единственият клуб в страната ни, който предлага online излъчване по време на състезанието.

В категорията „Община за планински туризъм“ макар и малка по територия, Община Петрич може да се похвали със завиден брой забележителности и множество красиви места. Имаме 2 планини и силно развит пешеходен туризъм с голям брой пешеходни маршрути и екопътеки, подходящи за всички възрасти, както и мек климат, който благоприятства развитието на този тип туризъм през цялата година. Имаме възможности и за екстремни планински приключения. Освен това предлагаме богато биоразнообразие – природен парк, резерват, защитени местности, голямо водно богатство. Планините в Петрич предоставят разнообразни възможности за практикуване на нестандартен туризъм през всички сезони на годината. Добре поддържани са туристическите хижи, планински заслони, туристическите домове и хотели, които са на разположение на любителите на този вид туризъм.

Както знаете, Община Петрич е земя с древна история и много драматични събития. Те са съхранени в античен град Хераклея Синтика и в славата на „Самуилова крепост“. Видими са в музейните експозиции и средновековната архитектура на над 40 храма. Доловими са във великолепието на Чуриловския манастир „Свети Георги“. Това е късче от България, пропито с мистиката на пророчицата Ванга. Това е земя, преминала изпитанията на времето и запазила своя дух в местните традиции, платени с кръв. Това е един автентичен фолклор, който пречиства на всеки първи януари с древните игри на русалии, кукери и станчинари.

Всъщност съм изключително благодарна, че Министерството на туризма започва тази инициатива и съм изключително щастлива, че то одобри Община Петрич в толкова много категории. Тези награди предоставят възможност и представят различни дестинации, събития и забележителности. Целта на този конкурс е да изтъкне приноса на всички полагащи усилия за устойчиво развитие на туризма в България като цяло. Затова приемам като комплимент за нашия екип, че ние сме одобрени в тези категории. Online гласуването ще приключи на 5 декември в полунощ, а наградите ще бъдат раздадени на 11 декември. Единственото, което ми остава да кажа за финал е „Гласувайте за Петрич“!

Натали СТЕФАНОВА