Илиян Василев: В петък, 19-ти юли, ние станахме реални членове на НАТО, тъй като до този момент бяхме само номинални

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Илиян Василев, бивш посланик в Русия, сега член на Управителния съвет на Центъра за балкански и черноморски изследвания, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Парламентът одобри покупката на „F-16 блок 70“ от САЩ. Дебатът по ратификацията на договорите със САЩ продължи над 4 часа, като от БСП и „Воля“ искаха да отложат гласуването с 3 или с 6 месеца, което на практика би прекратило процеса, тъй като офертата на САЩ е валидна до първите дни на септември. В крайна сметка сделката бе подкрепена от ГЕРБ, ДПС и ВМРО, а срещу нея гласуваха депутатите от БСП, „Воля“, НФСБ и „Атака“. Основният аргумент на БСП да не подкрепи ратификацията на договора за сделката е прекаленото й оскъпяване. НФСБ гласува против „не за да бъде пренасочена българската военна промишленост към доставка на руските летящи ковчези“, а защото цената била изключително висока. Втората теза на лидера на формацията Валери Симеонов бе, че „в пъти по-ниска цена бихме могли да осигурим защитата и неприкосновеността на българското небе чрез възстановяване на няколко ракетни бази“. От ГЕРБ формулираха сделката като доказателство за истинско членство в НАТО и на това, че България е не само консуматор на сигурност, но и допринася за общата отбрана. Техническите подробности за изтребителите, за които се наслушахме през последните седмици, отстъпиха в пленарната зала място на дебати за пари и политика. Това, което не се разбра, бе: за какво се похарчи толкова енергия в ожесточения спор „за“ и „против“ изтребителите. Поканих за анализ Илиян Василев, бивш посланик в Русия, сега член на Управителния съвет на Центъра за балкански и черноморски изследвания. Какви новини идват от дебатите по ратификация на договорите за придобиване на осемте изтребителя F-16? Какви изводи се наложиха за тях от парламента?

Илиян Василев: Първо, добрият извод, е, че все пак минаха в парламента, на две четения гласува. Това е изключителен етап и момент в целия преход. Защото днес – в петък ние станахме реални членове на НАТО. Тъй като до този момент ние бяхме номинални членове на НАТО. Купувахме някакви въоръжения, които бяха несвързани, не добавяха боеспособност на армията, имахме стари самолети, които ставаха за паради. А от днес действително решихме да тръгнем по един път, който да ни удостовери желанието, да подплати материално желанието ни да бъдем членове на Атлантическия съюз, да бъдем не само консуматори, но и да допринасяме за отбранителната способност. Това е много добра вест и аз действително винаги си повтарям: „Боже, ако можехме да се обединяваме национално по други каузи!“, защото този път действително всичките хора, които бяха на евроатлантическа вълна, успяха някак си да се консолидират, макар и по всички други въпроси да си противоречат. Това е от добрата страна. И, разбира се, тук трябва да се признаят и ролята, и приносът и на правителството, и на Борисов, и на министъра на отбраната, и на всички, които преговаряха, на военните, на професионалния екип, на медиите, на извънпарламентарната опозиция, на всички, които допринесоха. От друга страна, има доста тревожни сигнали, тъй като очевидно когато стане въпрос за евроатлантизъм на думи, има общо взето много желаещи. Когато стане въпрос да се материализира това, изведнъж се оказва, че три или четири гласа решават положението, което никак не е добър знак за България. Все пак на 30-та година от прехода в Народното събрание има едни абсурдни гласове. Аз днес слушах пренията, оставете ниската топка, в смисъл ниското ниво на информираност и на експертност на хората, които говорят. Включително които нямат никакво понятие. Всъщност България един каза, да, ама защо не заложим на F-35. Изобщо днес бяха всякакви аргументи само и само да не се вземе решение. От това, че не купуваме най-модерното. Ако си спомняте, само преди три-четири месеца се говореше, че купуваме стари бараки, спомняте си?

Водещ:  Да.

Илиян Василев: Сега се оказа, че ние купуваме супер най-новото, фактически това са F-35 и F-22, авионите и радарите и всичко друго с машината, която е на  F-16, само няма стелт способност. След това казаха, че било много скъпо, след това казаха, че трябвало да се плаща на етапи. Дори днес Румен  Гечев каза някакви феноменални глупости от гледна точка на начина, по който се финансира и обслужва тази сделка.

Водещ: Че подписваме празен чек?

Илиян Василев: Да, като че ли не може да обясни. И знаете ли, каква е на мен голямата ми тревога? Изборът, цивилизационният избор на България предполага той да бъде водещ във философията, в поведението на всички партии. В БСП да има също евроатлантици, хора, които разбират от смисъла изобщо на членството ни в НАТО, за което те гласуваха между другото. И днес какво излиза? Излиза, че БСП, опозицията в България, която потенциално иска и има претенции да стане управляваща, тя иска ние да не купуваме, тоест ние да останем имагинерни членове. Тя открито провежда интереси на друга страна, която не е членка  и която иска ние да останем в едно такова висящо положение на някакви абсолютно аутсайдери. Хората не знаят, лошото е, че не им се обяснява и плюс това вероятно и правителството не е свършило тази работа, но тези самолети, които имаме – МиГ-29, те имат нулеви бойни способности. Защото съвременната война се води от комплексни системи, както от гледна точка на радари, така от гледна точка на системи, до които МиГ е просто като една отделно взета кола, както навремето, нали, в целия град няма никаква кола и някой си купи „Мерцедес“ и всички викат: леле, голяма работа.  И сега ще видите, че ще дойдем и до въпроса за подмяната на радарните системи, на противоракетните системи, в смисъл на зенитно-ракетните комплекси, които ни осигуряват. И ние просто започваме да си подреждаме къщичката. И в този процес отново ще се намесят. И това е тревожното. Че разбира се, тук има проблем, че настроенията в обществото не са точно такива, каквито човек може, ако съди по гласовете в Народното събрание. Обществото все пак има само 2 %, това е последно допитване на общественото мнение, което предпочитат страната да не е в НАТО. Значи другите 56% са „за“ НАТО и имаме оставащи проценти с колебание. Тоест мнозинството от българския народ не споделя вота на БСП, не споделя реакцията на президента, защото тя беше торпилирана. Няма какво да си го говорим. Но все пак за мен това днес е голям ден. Да запомним датата 19 юли. Между другото в петък е и Денят на българската дипломация и вероятно това е един от най-големите празници за всички български дипломати, че имаме вече гласувана, ратифицирана сделката за F-16.

Водещ:  Посланик Василев, съществува ли вероятност сделката занапред да бъде провалена и процесът да стане обратим?

Илиян Василев: По принцип всичко е възможно. Но то минава през смяната на властта или смяната или успех на тоя натиск, който се упражни последните дни и месеци срещу властта. Понеже познавам хората, които искат ние да не вземем това решение, зная ресурсите, с които разполагат, за да окажат, и то не натиск от гледна точка на дипломатически допустимия или нормалните практики, а натиск по всички линии, включително чрез дестабилизация, чрез медийни атаки и всичко, за което можете да се сетите, и чрез изобщо целия арсенал, за който можете да се сетите. И  затова си мисля, че те хвърлиха огромни усилия, за да предотвратят това гласуване. Не случайно миналата седмица един от двата рупора на руската пропаганда „Спутник“ откри сайт тук, който е финансиран от Марешки. Досега те смятаха, че имат достатъчно влияние и не им трябва основните рупори да работят в България. Но не е само „Спутник“. Последните буквално месец и половина има рязко увеличение на броя на каналите за влияние, по хиляди линии. Не е сега темата за това да говоря. Но аз си мисля, че сделката винаги може да бъде обратима, и затова и днес призовах всички хора, защото евроатлантическите ценности не могат да бъдат с нотариален акт за която и да е партия. Трябва да има хора, които, да ги подкрепят. И затова се надявах много днес, че в БСП ще има хора, да не са всички, но да има няколко души, които ще гласуват за сделката. Просто като знаех, че и в БСП имат такива хора, които поддържат членството ни в НАТО и най-вече материалната част на това членство. Че в националистите няма да има различия. Ето аз днес бях абсолютно  изненадан от това, което Валери Симеонов  направи. Защото това е някакво безумие, той очевидно има някакви други зависимости. Затова и в левите, и в десните дори и по тези въпроси трябва да си взаимодействат с ГЕРБ и извънпарламентарната десница. Заедно, включително с тези хора, които са в БСП. За голямо съжаление, не съм много оптимистичен в тази насока, но пък оптимизмът ми се подхранва от познаването на начина, по който и ресурсите, и перспективите за деструктивно въздействие. В последна сметка трудно вече могат да ни изненадат. Освен това българинът той, колкото е ленив или апатичен, много трудно вече се връзва на такива елементарни пропагандни клишета. И затова аз не вярвам да могат да обърнат сделката. Защото това не е само един елемент, нали, примерно  ние ще върнем сделката за F-16, ама ще останем в НАТО. Това няма как да стане. А когато тръгнат вече да ни вадят от НАТО, между другото това беше една от заръките на Решетников при срещите му 2016 г., когато тръгнат да ни вадят, вече тогава българинът започва да се замисля всъщност, къде го водят.

Водещ: Посланик Василев, в спора около сделката привърженици и противници се съсредоточиха върху бойните способности, но геополитическото значение бе някак старателно избягвано. Защо? И за какво всъщност е спорът „за“ и „против“ придобиването на F-16? Защо правителството не го обясни? Ето това е много сериозен въпрос. Защо се получи така, че ние влизаме в НАТО с  F-16, а Турция излиза със С-400?

Илиян Василев: Това е много хубав анонс. Аз и днес го направих в моя дневен видеокоментар. Има някаква свързаност между това, че Турция вкарва руска техника С-400 и губи  F-35. Това са 115 самолета, които трябваше да вкарва, на стойност, между другото на С-400 стойността му е 1,5 млрд. долара тази сделка, докато ние купуваме  F-16. Тоест ние излизаме от руското въоръжение, докато Турция го купува. Сделката ни е приблизително на тази сума. И не сме само ние, фактически такива сделки с  изтребителите F има още: F-35 отива в Гърция, F-16 отива в Словакия, в Хърватия. Изобщо в тая динамика винаги има геополитика. Но премиерът Борисов той винаги гледа да не дразни Русия. Поради тая причина той увеличи усилия и реториката си за платноходки в Черно море, едва ли не се извини, че купуваме 8 самолети – „ама, нали знаете, те не са нищо особено“. Но в тях няма как да няма геополитика. Защо Русия беше против? За Русия беше абсолютно  допустимо да купим „Грипен“, защото „Грипен“ е, както казах, един „Мерцедес“ на село. Той не е част от система. Той трудно увеличава боеспособности, пък да не е и „Грипен“, защото цялото му въоръжение е американско, интеграцията му в командната структура е съвършено друга, а тези F-16 са най-новото поколение. За разлика от другите, радарите им виждат много на далеч, имат системи за прецизно насочване, тоест те са вече съвършено друго ниво на боеспособността. И по тази причина вече България в общия баланс на силите, геополитиката на Балканите и в Черноморския регион тя вече не е минус със знак, а макар и с 8 самолета е със знак плюс. Защо? Защо в Русия и защо русофилите в България са раздразнени? Ами защото тяхната мисия е, ние по принцип да нямаме боеспособност и капацитет, който може да противопоставим на Русия в случай на атака. И това беше целият им проблем. С МиГ 29 имунната ни система или защитата ни е нулева. Ние имаме един комплекс С-300, който е с ограничени капацитети до София, но той изобщо не покрива Черноморския регион, тоест Черноморието. И във всички случаи, в които досега руската авиация тестваше нашите способности, способностите на нашите ВВС, съзнавайки, че всеки път като вдигнем два изтребителя МиГ, те изчерпват и без това ограничения си ресурс. Тоест от една страна, нарочни ни тестват, защото това е игра. Ние знаем, че те няма да ни нападат, обаче те искат да ни изтощят и да ни извадят МиГ 29 от състояние да може да бъде използван, защо? Защото веднъж ще ни намалят капацитета, втори път ние ще бъдем принудени да се обърнем към тях да ги поддържаме – з а двигатели, за всякакви други неща. И когато Ненчев министърът се опита да го направи без тях в Полша, веднага го вкараха в съдебна процедура. И това е цялата история. Ние каквото и да говорим, и каквото и да говори премиерът, в тая работа има много геополитика и няма как да бъде по друг начин.

Цоня Събчева