Илиян Илиев, ОЦОСУР-Варна: Все повече хора предприемат някакви действия, за да опазят околното си пространство чисто

Илиян Илиев, председател на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна във връзка с използването на пластмасови изделия за еднократна употреба през летния сезон и как да ги избегнем.

Фокус: Г-н Илиев, лятото е време за почивки и занимания извън дома. В много случаи може би това е свързано с употребата на повече пластмасови изделия, като бутилки, чаши и т.н. Според Вас увеличава ли се потреблението на пластмаса през тези месеци, а и съответно количеството отпадъци през лятото?

Илиян Илиев: Определено се увеличава и причината е в това, че в туристическия сезон хората излизат повече извън дома. Попадат в ситуация, където така да ги наречем, съвременните уреди за еднократна употреба – чаши, вилици, ножчета, влизат в действия и те са някак си доста по-удобни за използване. И заради това потреблението рязко се покачва през тези месеци на усилена туристическа дейност.

Фокус: Търсят ли хората начин как да не използват толкова пластмасови изделия в ежедневието си?

Илиян Илиев: Все повече хора започват да го правят това нещо. Но има още много какво да се желае, тъй като мисля, че болшинството от гражданите все още не го правят това нещо. Но положителен е факта, че все повече хора осмислят какво правят и как го правят. И предприемат някакви действия, за да опазят околното си пространство чисто.

Фокус: Плажа е едно от най-посещаваните места през лятото, но с повече хора идват и повечето отпадъци. Какво е мнението Ви на специалист за състоянието на българските плажове и съответно води в това отношение?

Илиян Илиев: Ами мисля, че нашето състояние е незавидно по-скоро спрямо други държави, където преди десетилетия са започнали мащабните кампании сред гражданите за ограмотяване, за информиране и за опазване на тяхното добро състояние. Докато тука при нас малко е стихийно. Разчита се на личната отговорност и мисля, че нашите плажове има какво да правят, за да достигнат до качеството на, да речем, плажове от други държави. Отношението там е малко по-различно от нашето.

Фокус: Наскоро четох за кампания в Мароко, като част от нея беше под формата на предизвикателство. Хората да прекарат един ден на плажа без да използват пластмасови продукти. Смятате ли, че това е възможно да се случи в България? Интересуват ли се хората от тези неща?

Илиян Илиев: Вижте, може би от първия път няма да е успешна. Но смятам, че всякакви подобни инициативи, ние имаме нужда от това нещо, да се случват всеки ден, всеки месец. Да се измислят нови, интересни неща, за да може хората да бъдат постоянно въвлечени в процеса. Вижте, то е като тези, които ви продават сладолед. Те знаят, че вие обичате сладолед, но не спират да го рекламират. По същия начин, за да опазим природата, ние постоянно трябва да измисляме начини и да предлагаме на хората – да им изострим вниманието към проблема.

Фокус: Какво ще препоръчате на хората за това как могат да ограничат отпечатъка си върху природата, когато посещават плажа?

Илиян Илиев: Ами връщаме се малко назад. Поглеждаме няколко години по назад и решаваме, че вместо да си купуваме всеки път, когато слизаме към плажа бутилка с минерална вода, можем да си купим една прекрасна бутилка. Има дори тип термос, които запазват водата хладна и примерно да я пълним с вода. Така всеки път, когато слизаме към плажа, ние ще спестяваме една бутилка. Може да си правим кафе в термос и да използваме също чаши за многократна употреба. Това, което ни трябва вече е нещата, които са за еднократна употреба – еднократните чаши, бутилки, ако искаме настина да бъдем полезни на себе си преди всичко и на околната среда, просто трябва да си дадем една равносметка какво можем през деня, в нашата консумация, да избягаме като еднократна употреба. Включително, винаги съм казвал на моите приятели и колеги, по-добре седнете в едно кафе. Поръчайте си едно хубаво кафе в една порцеланова чаша, поприказвайте малко, отколкото да грабите някоя така наречена картонена чаша и да спринтиране по улиците – какво удоволствие е да пиете кафе по този начин. Но ето това е моя съвет: помислете повече удоволствие и по-малко замърсяване на околната среда.

Фокус: Да, но в тази връзка, доста често лятото сядаме на заведение, поръчваме си коктейл, като в него почти във всички случаи присъства сламка, понякога и две, с цел питието да е по-добре презентирано. Но често се говори и за вредата от сламките. Как да се справим с таз ситуация?

Илиян Илиев: Просто откажете сламката. Първите няколко пъти ще се сблъскате с неразбиране. Те ще кажат: „Ама как? Това влиза в цената? Защо така?“. Но ако бъдете постоянни и твърди и казвате, че не искате, те ще спрат да ви сервират. Включително може да обясните защо и каква е причината – искам да опазвам околната среда. Ще ви гледат странно отначало. Може би малко налудничаво, но това е единствения път – да отказвате. Да отказвате на пазара найлоновата торбичка и да си носите таква. Да отказвате пластмасовата сламка в чашата с коктейла. Да, наистина изглежда по-атрактивно с две сламки и чадърче, но нито сламката, нито чадърчето се рециклират. Те отиват или на сметището, или някъде за изгаряне.

Фокус: Често ставаме свидетели на снимки как тези пластмасови материали попадат в морето или океана и засягат животните и тяхната среда.

Илиян Илиев: Да, не само животните са потърпевши, ние не осъзнаваме, че по пътя на кръговрата на веществата тези микро пластмаси достигат и до нас. Могат да бъдат открити и в нашето тяло. Вследствие на ядене на морска храна, продукти и т.н., където те са попаднали преди това. Ние не сме изолирани от околната среда. Ние сме като всички останали видове, които употребяваме от морето.

Фокус: Данни от различни изследвания показват, че тези микро частици вече могат да бъдат открити и в живи организми?

Илиян Илиев: Да, това което хората трябва да разберат е, че пластмасата не се разгражда. Тя си се разпада до микрочастици. Може да са много малки и много фини, но те са несвойствени, те са извън природата. Те са вкарани от човека, така че няма как нашето тяло и организъм да се справи с тях. Те са чужди тяло. Дори и да са толкова микроскопични, че да не се виждат. Но попадайки в нас, те си вършат работата в отрицателен аспект.

Бояна АТАНАСОВА