Илиян Николов, организатор: Интересът към конкурса „Звездици за Лора“ ежегодно се увеличава и в настоящето издание очакваме рекорден брой изпълнители

Интересът към конкурса „Звездици за Лора“ ежегодно се увеличава и в настоящето издание се очакват рекорден брой изпълнители. Това заяви в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново един от организаторите и член на фондация „Ангели от Лим“ Илиян Николов. Той припомни, че музикалното състезание се организира за 14-ти пореден път и е посветено на децата, които загинаха трагично при инцидент в река Лим , през 2004 година. Повече за настоящото издание, което предстои да се случи в края на седмицата, прочетете в интервюто.

 

Фокус: Г-н Николов, да започнем с това какво подготвяте за настоящото издание на конкурса „Звездици за Лора“, ще има ли някаква промяна, колко участници очаквате?

Илиян Николов: Първо искам да започна с това, че през миналата година имахме рекорден брой участници. Подадените тогава заявки бяха 163 и дойдоха около 160 деца. За тази година все още не знаем колко ще са децата, но колкото и да дойдат, ние ще ги приемем. Никога не се е случвало да връщаме участници, защото нашият конкурс е различен от всички останали и естеството му предполага да бъде уважен всеки един, който изявява желание да участва в него.

Фокус: Нека отново припомним на нашите читатели с какво това музикално състезание е различно от останалите.

Илиян Николов: На първо място конкурсът е различен с това, че той се организира в памет на Лора, моята дъщеря, която се занимаваше с пеене, в памет и на всички останали деца, които загинаха през 2004 година във водите на река Лим. Той е в памет на всички ангели от Лим.

Фокус: Кога е проведено първото издание на конкурса и увеличават ли се ежегодно участниците, предвид фактът, че през миналата година броят им е бил рекорден?

Илиян Николов: Да, има такава тенденция. Винаги до сега сме имало поне по около стотина участника, което говори много добре за самия конкурс. Нивото при нас е много високо. Това казват и самите участници, че ние организираме един много силен конкурс, в който те искат да се включат. Миналата година наистина имаше много изпълнители, пак казвам, не знам колко ще са през тази, но каквато и да е бройката им, ние ще посрещнем и ще уважим всеки един участник, дошъл да се включи в памет на децата.

Фокус: Да разкажем малко повече за регламента на състезанието.

Илиян Николов: Регламентът е такъв, че състезанието протича в два конкурсни дни. В първия ден се пее задължително песен на български език, а втория ден, всички участници пеят и във втория ден, тогава те се представят с песен по избор. Децата са разделени в пет възрастови групи – до 19 години. Имаме награди за първо, второ и трето място във всички възрастови групи, награди на фирми, които участват като спонсори на конкурса. И, разбира се, голямата награда – Гран при, която е една. Тя е именно и статуетката на нашия конкурс „Звездици за Лора“. Тя се получава само от един единствен изпълнител.

Фокус: Да представим състава на журито.

Илиян Николов: Той е традиционен. Дълги години наред негов председател е певицата Маргарита Хранова. Членовете са изпълнителите Мими Иванова, Етиен Леви и журналистът Мая Райкова, както и композиторът Андрей Дренников. Новото, което правим от няколко години, по моя идея, е да каним по един участник от предни издания, който е печелил голямата награда – нашето Гран при, или човек, който в годините е постигал резултати и сега продължава да се занимава с музика, да бъде член на журито. През тази година това ще бъде Кристина Иванова, която е била Гран при.

Фокус: Дали провеждането на конкурса, толкова години наред, Ви помага по някакъв начин да преодолявате по-лесно скръбта си. Помага ли Ви факта, че толкова много хора си спомнят за ангелите от Лим и почитат паметта им?

Илиян Николов:  Да, така е. Болката няма как да бъде по-малка. Напротив, тези дни от годината, са най-трудни за мен. Но когато всичко свърши добре и когато видим всички изпълнители на финалния Гала концерт, осъзнаваме, че събитието е изпълнило по някакъв начин мисията си – да даде сцена и възможност на всички участници.  Всички те имат възможност да поднесат своето изпълнение в памет на нашите деца, за да не бъдат те забравени. Смея да кажа, че това е конкурс, който е доста емоционален и истински. Затова и смятам, че ние родителите трябва да продължим да го организираме и провеждаме, в памет на нашите деца и да даваме сцена за изява на всички участници.

Фокус:  А получавате ли подкрепата на Община Свищов по някакъв начин?

Илиян Николов:  Разбира се. Те винаги са заставали до нас и са участници във всички мероприятия, които ние провеждаме. Ние винаги сме имали и надявам се и за напред това да продължи тяхното рамо и тяхната съпричастност.

Фокус: Остава да пожелаем успех на събитието и повече участници.

Илиян Николов:  Ще се постараем, от наша страна, да бъдат всички участници посрещнати и уважени по начина, по който това трябва да се случи. Надяваме се, че и през тази година състезанието ще има същия успех, както в предходните, дори и по-голям.

Луиза ТРАНЧЕВА