Илиян Петракиев, археолог: Цялостно жилище с всички запазени стени проучват археолози на крепостта Ряховец край Горна Оряховица

Цялостно жилище с всички запазени стени проучват археолози на крепостта Ряховец край Горна Оряховица. Сградата е от 40-те – 50-те години на 13 век и е първата открита в толкова цялостен вид, разказа за Радио „Фокус“ – Велико Търново ръководителят на разкопките в региона археологът Илиян Петракиев. Той припомни, че дейностите стартираха в началото на юни и се очаква да приключат до началото на август. Забавянето с няколко седмици се дължи на лошите метеорологични условия. Повече прочетете в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Г-н Петракиев, какво показват разкопките в историческата крепост Ряховец към този момент? Нека припомним до кога ще продължат те?

Илиян Петракиев: Разкопките през тази година стартираха в началото на месец юни и се надявахме да приключим до края на юли, но заради тежкото дъждовно време и ние не знаем кога точно ще приключим. Вероятно ще влезем малко в месец август. Поставихме си за цел 40 работни дни и почти сме към края, имаме още 8-9. За втора поредна година продължихме проучването в западната част на крепостта, в близост до Западната порта, като целите ни са, освен да разкрием част от северната крепостна стена и  основно да си продължим работата по жилищата, които започнахме да проучваме през миналата година. Тогава за пръв път имахме жилищна архитектура – два етапа на обитаване на крепостта – в началото на 13 век и идеята ни беше да видим каква е стратиграфската картина, тоест под тези жилища какви периоди евентуално има на обитаване на крепостта. Интересното е, че установихме, че  под първото жилищното ниво от началото на 13 век липсват други, до този момент. Имаме само построяването на крепостната стена. За съжаление на този етап не можем да датираме времето, в което е издигната тази крепостна стена, като се надявам тук в помощ да ни дойде някоя от интердисциплинарните науки. В случая имам в предвид изследване на изотопа на С 14, това е  радио-въглеродно датиране. Благодарение на една кост, която открихме в основите на крепостната стена ще се опитаме да направим С 14 датиране. Другото нещо, върху, което работим е едно основно жилище, което е от 40-те – 50-те години на 13 век. За пръв път имаме цялостно жилище с всичките му стени. Това е другото, което е по-интересно през тази година. Всичко това се извършва много бавно и прецизно, защото се опитваме освен да проучим възможно най-голяма площ и да извлечен максимална информация  от това, което виждаме на терена. По този начин учим и децата, които са с нас на терена, да бъдат прецизни в тази наука ако решат да се занимават с нея, разбира се.

Фокус: Споменахте децата, те са за трета поредна година при Вас. Колко са те, има ли интерес от тяхна страна, колко често са на крепостта?

Илиян Петракиев: Да, за трета поредна година организираме така наречената лятна археологическа школа. Първата година тръгнахме съвсем спонтанно и самоинициативно. Вече с всяка изминала година имаме подкрепата на Общината, на местните училища в град Горна Оряховица и стигнахме до тази година, когато имахме организирани определен брой ученици, като изискването ни към тях беше те да не се сменят, въпреки голямото им желание, да са едни и същи деца от първия до последния ден. Правим го, за да могат те да хванат почти всички части от археологията, което няма как да стане за ден. През настоящата година за прът път включихме и деца от Велико Търново, от СУ „Емилиян Станев“, където водя кръжок по археология. Така, че имахме доста по-продължително време на посещения от страна на участниците в школата. В момента част от децата, които се включиха в програмата, продължават да идват, въпреки, че тя приключи. Те имат желание да се занимават и за напред с археология и го показват.  Мога да кажа и, че те са най-активни и имат най-голямо желание да спрат дъждовете, но това не зависи от никого, все пак.

Фокус: Колко деца се включиха и колко са тези, които продължават да идват, въпреки, че проектът е приключил?

Илиян Петракиев: Общо около 30 деца участваха тази година в лятната археологическа школа. В момента две момичета продължават да идват. Интересно е да отбележа и, че за поредна година виждам по-голям интерес в момичетата да идват школата и да стават археолози, отколкото при момчетата. Това е странно, но е факт.

Фокус: Колко време продължи обучението?

Илиян Петракиев: По една седмица, пет работни дни за всяко едно училище. Школата са СУ „Георги Измирлиев“ и СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица, както и СУ „Емилиян Станев“ от Велико Търново.  Децата са на възраст от 9-ти до 11-ти клас.

Фокус: Споменахте, че интересът към инициативата расте. Дали сте мислили за нейното развитие, имахте идея за участие на чуждестранни ученици, както и за посещения на българи в други страни?

Илиян Петракиев: Да, ние имахме идея с една американска фондация да направим съвместен проект. За съжаление те не успяха да организират достатъчен брой студенти от САЩ, които да дойдат и явно не е рентабилно от тяхна гледна точка. Ние, естествено сме отворени за всякакви такива дейности. Миналата година имаше студентка от Франция. През тази година имахме запитване от студент от Великобритания, но програмата му беше за август, а ние не копаем тогава. Така, че имаме запитвания от различни страни и се надявам във връзка с проекта, който подготвя Община Горна Оряховица – за реставрация, за консервация и цялостно развитие на крепостта Ряховец за 10 години напред, да бъде включена нашата идея за изграждане на археологическа база за нуждите на лятната школа.

Фокус: Каква е идеята на местната администрация в Горна Оряховица – да превърне крепостта Ряховец в туристически обект, който да се посещава целогодишно?

Илиян Петракиев: Мисля, че да. От нас се изискваше подготовката на план за проучване на крепостта за 10 години напред, нещо, което ние изготвихме. И нашето предложение към тях е да включат и изграждането на археологически център. Аз съм участвал в такъв проект в Сърбия, който мисля, че до момента е единствения в Централна и Южна Европа, така, че се надявам с малки стъпки да успеем ако не да дублираме този голям изследователски ученически център, който познавам лично, то поне да създадем начало за нещо подобно и в България.

Дано този проект успее, защото това ще спомогне за развитието на туризма не само в Горна Оряховица, но и в целия регион. Могат да се създадат и нови туристически маршрути, общи.

Луиза ТРАНЧЕВА