Илия Близнаков, директор на ОУ „Св. Климент Охридски“: Най- много постижения имаме в областта на шахмата

 

Илия Близнаков, директор на ОУ „Климент Охридски“ в Дупница в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Фокус: Г-н Близнаков, разкажете ни за историята на ОУ „Климент Охридски“ в Дупница.

Илия Близнаков: Учебното заведение е създадено през 1978 година и едно от най- младите, но утвърдени училища на територията на града в общината , но бих казал и в областта дори. През годините се обучават  различен брой ученици, между 300 и 700, в зависимост от приема, който се осъществява. Има сериозни успехи в цялата история като сме дали образование на много млади хора, които се развиват у нас и в чужбина в най- различни области на обществения, политическия и спортния живот. Около 2 000 ученици са завършили основно образование . В момента съществува намерение и убеждение, че е редно училището да върви към развитие по посока разширено изучване на спорт, с идеята да се преобразува в спортно. През последните няколко годни училището се утвърди като център за развитие на различни спортове като футбол, бадминтон, тенис на маса, таекуондо. Имаме сериозни постижения в областта на шахмата, като сме били и републикански шампиони като училищен отбор. Имаме бронзов медал на републиканско първенство за кадети. Това са общо взето приоритетите, които стоят пред учителския колектив, където работят изключително добре подготвени специалисти. Повече от две-трети  от колегите притежават професионално- квалификационна степен, а около 40 % са с втора квалификационна степен, което е много добър резултат за готовността на колегите да работят с подрастващите ученици.

Фокус: В какво състояние е материално- техническата база на учебното заведение?

Илия Близнаков:  Материалната база на училището е в различно състояние. Има неща, които са в много добро и перфектно състояние и неща, които са в тежко състояние, елементи от училищния интериор. През последните години се очертава крещяща необходимост от вътрешен ремонт, тъй като то не е ремонтирано от 1978 година. В същото време разполагаме с прекрасни попадения в областта на спорта. Физкултурният салон е един от най- големите в града, а може би и на територията на областта, като позволява развитие на всички видове спорт. Аз се опитвам да го профилирам в областта на спортове с топка и бойни изкуства. Това са по- тесен профил, които можем да развиваме в бъдеще. От друга страна има оборудван салон за бадминтон, който е най- добър в града. Има специализирана зала за тенис на маса. От доста години тук водят подготовката си общинските представителни клубове в областта на тенис на маса и бадминтон. Приемаме изцяло тренировки на ФК „Марек“ с всички формации, като през последните една- две години стеснихме техният кръг, тъй като не можем да поемем постоянно и всички, няма как, прости физически не можем да оцелеем и да осигурим възможности да провеждат такива тренировъчни занятия.  От друга страна имаме басейн, който е консервиран и решение на общинското ръководство преди няколко години беше спряно неговото функциониране. Той винаги би могъл да бъде пуснат, като Община Дупница се опитва да отдаде под аренда съоръжението.

Ние правим много усилия за модернизация на учебния процес в класните стаи, като две години поред налагаме и упражняваме  втори вариант на целодневната организация, когато учебните часове са съчетани със самоподготовка през целия ден- от 8 до 16,30 часа. Осигуряваме за всички желаещи, които са около 70 % близо от децата са в училище. Някои от паралелките ги ориентираме по този вариант, като сме осигурили са работа. Всичко, което е необходимо, като модерни комуникации. По този начин децата се чувстват комфортни да можем да въведем най- съвременни техники на преподаване. Мога да Ви кажа, че резултатите са повече от добри.

Фокус: По какви проекти работи учебното заведение?

Илия Близнаков:  Ние работим по всички програми, които са пуснати от Министерство на образованието. Тази година за съжаление пропускаме възможността да работим с напреднали ученици, които да се подготвят за национални олимпиади, но това не означава, че следващата година няма да работим. Ние около 10 години   имаме представители на националния кръг на олимпиадата по техническо чертане, като сме водеща сила в тази областта и страната. Печелили сме и второ място на републикански кръг, но тъй като възрастовата група на нашите ученици е от по- ниските нива, не можем да осигурим всичко, което е необходимо. Сега с новите наредби и измерения, които с предприеха в образованието, предполагам, че ще има възможност най- изявените ученици да се класират в по- престижни заведения за средно образование. Работили сме по всякакви проекти с организации външни, атака че да можем да осигурим интеграция на учениците от малцинствените групи. Нашият стремеж е вървейки към развитие на средното образование да нормализиране и регулираме на децата от ромски произход, без да пренебрегваме техните възможности. В модерни и съвременни  гарнитури на отбори в цялата страна от Разград до Бургас, от София до Мадрид имаме ученици, които са учили при нас и са развили в областта на спорта, в частност в областта на футбола. Една трета от отбора на „Марек“ са учили тук

Фокус: В кой спорт имате най- много постижения?

Илия Близнаков: Най- много постижения имаме в областта на шахмата. В таекуондото имаме вице европейски шампион. Популярният Теодор Георгиев в първи клас се обучаваше при нас. Вече е редно на база на опита, който имаме и потенциала с преподавате и треньори да вървим към развитие на училището. В баскетбола имаме също добри постижения. Имаме представители в националните гарнитури на страната. Не се профилираме само в един спорт.

Фокус: Кои са по- важните дати в календара на учебното заведение през 2017 година?

Илия Близнаков: Естествено, че най- важната дата е патронният празник, тъй като тогава имаме серия от мероприятия. Създали сме необходимата организация и традиции. Той е ноември месец 25 ноември. Ние участваме във всички значими събития организирани в Община Дупница.

Фокус: В заключение какво бихте казали?

Илия Близнаков: Искам да пожелая на всички здраве и късмет, както и множество търсения по посока бързото развитие на нашата страна и общност. Пожелавам на всички деца да бъдат още по- ученолюбиви и да дерзаят по пътя на значимото научно знание, защото без наука няма как да станем една развита страна.

Лора КАЛЧЕВА