Илия Годев: За 15 поредна година село Смилян ще празнува Празник на фасула

Илия Годев – секретар на Народно читалище „Проф. д-р Асен Златаров” – село Смилян, в интервю за Радио „Фокус” – Смолян.

„Фокус”: Г-н Годев, отново село Смилян става столица на фасулена фиеста, за коя поредна година отбелязвате този празник и има ли тази година нови елементи в програмата?

Илия Годев:  На 28 октомври, в събота,  за 15 поредна година село Смилян ще празнува Празника на фасула. 15 години са доста време и има наложена традиция, като са запазени нещата в програмата, които са интересни за самия празник.  Запазват се трите конкурса:  за най-добър производител и най-атрактивно аранжиран щанд на производител на Смилянски фасул”,  „Пано от Смилянски фасул“ и  „Ястия от Смилянски фасул”. Новост има в кулинарния конкурс, като тази година за първи път участниците ще бъдат разделени в две категории – любители и професионалисти. Другият нов елемент е излязлото от печат издание, което включва 17 рецепти за ястия и специалитети от смилянски фасул и ще бъде представено на посетителите в деня на празника. За първи път в читалището в централното фоайе ще има и изложение на гоблени, изработени от Зоя Хашъмова от Смилян. Изложбата не е с акцент „Смилянски фасул”, проявата е съпътстваща празника, но самите гоблени са много интересни и си заслужава да се видят. Разбира се, празникът ще се открие със залп на фасулевото топче в 10.30 часа пред входа на читалището, след което ще бъде даден  старт на V-тото издание на състезанието по планинско бягане „Смилянски фасул“, в който участва националният отбор за юноши и девойки по планинско бягане, включват се и любители бегачи в спортната проява. Всеки гост посрещаме с фасул чорба и ги каним  в ресторанта на Потребителска кооперация  „Равенство“, която се намира срещу църквата, да похапнат вкусна фасул-чорба и курбан, наречен за здраве и берекет на всички хора.

„Фокус”: А колко още фасулеви зърна ви останаха да залепите на бобеното платно, с което ще кандидатствате за рекордите на Гинес за най-много участници, включили се в изработката му и ще имат ли възможност гостите в събота, разбира се, тези които желаят, да залепят бобче на платното?

Илия Годев: Да. Етнографската сбирка също ще работи в събота през целия ден и има още малко места за залепяне на фасулеви половинки на паното. Колко точно, не мога да кажа, но който иска може да се включи и да залепи половин бобено зърно на паното. Там ще бъде и новото издание с рецептите от смилянски фасул. Искам да кажа за посетителите обаче, че се заплаща символична такса за вход за Етнографската сбирка. Цената на входа е 1 лев, като средствата се използват за читалищни дейности. За доброто настроение на гостите сме предвидили и Музикално-хумористична програма, която ще започне от 11.30 часа в салона на читалището. След нея ще има награждаване на победителите от конкурсите и  на победителите в състезанието по планинско бягане. Програмата ще продължи с веселие и с концерт на „Виевската група“ в парковото пространство пред кметството. Всеки, който иска да дойде в Смилян за 15-тото издание на празника, посветен на смилянския фасул  е добре дошъл.

Даниела БОЙКОВА