Илия Джамбазов, социолог: Силната концентрация на политическа и икономическа власт е причината за настоящите резултати от парламентарните избори

С оглед на окончателните резултати сред проведените предсрочни парламентарни избори потърсихме за коментар на политическата обстановка в страната социологът от Пазарджик Илия Джамбазов за това кои са реалните победители на тези избори, какви са възможните коалиции между отделните политически сили за формирането на стабилен кабинет и за това каква е съдбата на Реформаторския блок и АБВ.

 

Фокус: Г-н Джамбазов, каква е равносметката след проведените предсрочни парламентарни избори и имаше ли изненади в резултатите от тях?

Илия Джамбазов: Според мен нямаше някакви сериозни изненади. Аз лично очаквах ГЕРБ да бъде първа политическа сила, а БСП да се утвърдят като втора политическа сила, както и ДСП да премине бариерата от 4%,  и Обединените патриоти да влязат в Парламента. Сбъдна се и прогнозата ми „Воля“ също да влезе в Народното събрание. Имаше интрига до колко Реформаторите ще преминат 4% бариера, тъй като трите потока, които се оформиха в тяхната коалиция, доведоха до политическото им самоубийство. Не очаквах АБВ да влезе в парламента и това се оправда. Ако говорим за изненада, тя е от страна на ДПС като политическо говорене в тази кампания, като застанаха на патриотична позиция с логото „Да спасим България“. Появата на ДОСТ също бе очаквана, като и отпадането й от властта.

Фокус: Факт по време на тези избори беше и купуването на гласове. До колко това помогна или попречи на определени политически сили да постигнат своите резултати след вота?

Илия Джамбазов: Това е много сериозен проблем с това, защото нещата се изместиха на друга плоскост, която е доста опасна – корпоративния вот. Ролята на местната власт, която агитира своите избиратели и тази власт може да преструктурира висок процент от гласовете на гражданите. Познатите случаи в ромските махали не са толкова страшни, страшно е използването на политическата и икономическата власт.

Фокус: Много избиратели си задават въпроса защо хората над средното ниво не са обект на купуване на гласове, а само малцинствата и етническите групи и как по принцип се печели глас?

Илия Джамбазов: Материалното положението на избирателите е важно от гледна точка на възможността да купиш конкретен избирател. Поведението на местната власт влияе много в този процес. Говоря за хора, които работя в общинските предприятия и в общинската власт. Спадът на властовия вот ще рухне, само когато в България се появи средна класа. Това засега у нас го няма. Ние сме силно диференцирано общество. В последно време излезе един много стряскащ факт, че 1% от населението на България притежава над 70% от активите в нашата държава, като по-голяма концентрация на икономическа власт има само в Русия. Никъде това го няма в Европа и самият политически живот е отражение на този реален факт.

Фокус: Каква ще се случи оттук насетне след изборните резултати. Какви са възможните политически коалиции и по-важният въпрос каква ще е позицията и съдбата на БСП?

Илия Джамбазов: БСП ще заеме възможно най-добрата за нея позиция – тази на опозиция. Няма възможност сама да направи правителство, а в коалиция няма с кога да влезе. Коалиционните партньори в 44-то Народно събрание могат да бъдат ГЕРБ, Обединените патриоти и „Воля“. Аз съм категорично убеден, че коалиция между БСП, ГЕРБ и Патриотите не може да има. Съществуват сериозни различия между Патриотите, БСП и ГЕРБ и те не могат да се обединят в името на държавата и да загърбят различията си. Дори самите Обединени патриоти вътре в самата коалиция имат различия по отношение на външната политика на България. Пред нас тече един процес на идентификация на БСП като ляво формация, на ГЕРБ като десноцентристка и на Патриотите – като обединени патриоти. Възможностите за съставяне на правителство са 3: ГЕРБ съставя самостоятелно правителство, подкрепено от патриотите и „Воля“, ГЕРБ се коалира с Обединени патриоти или, но тук ще има напрежение, тъй като Патриотите ще искат участие във властта чрез свои министри или ГЕРБ се събира с „Воля“ и Патриотите. Тази комбинация е най-сложна, защото „Воля“ и Патриотите не се харесват.

Фокус: Каква ще бъде ролята на ДПС в тези процеси?

Илия Джамбазов: ДПС е политическата партия ,която прие изключителна правилна позиция по време на тези избори, издигайки лозунга „Да спасим България“ и така се показа като национално отговорна партия. Тя формираше дълги години модели за развитие на държавата. Ахмед Доган каза преди време, че той разпределя порциите и той е властта, както и че около всяка партия има обръчи от фирми. Тяхното влияние  е силно, защото те успяха да спрат формация като ДОСТ.

Фокус: Каква ще е съдбата на АБВ и защо никой не успя да припознае промяна в тяхно лице?

Илия Джамбазов: Те се стремят да заемат левия център – хора над средното ниво, които обаче отстояват леви разбирания. Този слой в българското общество е много малък. АБВ допусна грешка с участието си в управлението в кабинета „Борисов“, въпреки че излязоха бързо от него. Има знакови фигури в тази партия, които пречат на избора им от страна на народа. Самото „Движение 21“ изгуби своя електорат – първо, защото на президентските избори Татяна Дончева беше заедно с НДСВ и другото е, че тя седна на една маса за преговори с Румен Петков. Самата коалиция има много тънък електорален слой, а има и много сложен път да извърви, докато се идентифицира като автентична лявоцентристка организация.

Албена ЖИЛЕКОВА