Илия Лазаров, ГЕРБ-СДС: Изборните резултати доказаха, че българите искат продължаване на европейския път и реформите, БСП очевидно не е алтернатива

 

Илия Лазаров, кандидат за евродепутат от листата на ГЕРБ-СДС в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ с първи коментари след изборите за ЕП

 

Водещ: Добро утро, г-н Лазаров.

Илия Лазаров: Добро утро. Искам да поздравя слушателите на Радио „Фокус“ и читателите на Агенция „Фокус“ и да почетем паметта на Красимир Узунов, вашият основател, който много ни липсва в момента с неговите коментари и анализи.

Водещ: Така е. Господин Лазаров, поглед към вчерашните събития. ГЕРБ безспорно е победителят след вчерашния 26-ти май. Извън социологията обаче, направиха ли тези избори победители и от СДС?

Илия Лазаров: В СДС сме изключително доволни от постигната активност на нашите членове. Ние наблюдавахме процеса в цялата страна. Но по-интересното е като се погледне анализът като цяло на изборите. Всичките предричаха крах, провал, предсрочни избори и т.н. Тези избори показаха едно нещо – българите искат да продължим напред, да продължим с реформите, да продължим европейския път. Естествено искат и реформи да се постигнат в Европа, което е похвално. И сегашното управление, макар и с кусури, е това което трябва да продължи напред. БСП не представлява алтернатива на сегашното управление и то най-вече, защото не успяха да излъчат сериозни послания за бъдещето. Никой не иска да го управлява някой, който е анти. Ние 30 г. сме анти нещо, все сме против, все искаме да сваляме някого, но никога не казваме какво точно искаме да направим, след като свалим този някой и се чудим после защо следващият не знае какво да прави и започва от „А-Б“.

Водещ: Да, действително очакванията преди изборите бяха за една, като че ли коренно променена политическа обстановка. Сега след тези избори очаквате ли възвръщане към нормалния ход на нещата във вътрешнополитически план?

Илия Лазаров: Да. Ако погледнете резултатите, има много добри резултати ГЕРБ със СДС заедно. Както ви казах нашият принос, според различни социологически агенции, е между 50-70-80 хиляди гласа. Говорим  в абсолютни числа, не е нужно да говорим за проценти, защото те са относително нещо. Наблюдаваме явен превес на ГЕРБ над главната опозиционна партия БСП. Наблюдаваме много добро представяне на един от основните коалиционни партньори на ГЕРБ, това е ВМРО. За тях сега стои въпросът дали ще имат един или двама евродепутати. Това показва едно здраво национално самочувствие, защото ВМРО е изключително добре позната патриотична партия в България, която защитава изконни български интереси. Освен това има един много успешен евродепутат в лицето на Ангел Джамбазки. Също така е интересно и представянето на „Демократична България“. Ние от СДС имахме преговори с тях. Там проблемът е, че като цяло те не са хомогенна структура. Те са по-скоро ляво-либерална, което аз винаги съм казвал, че няма нищо лошо човек да се определи като ляво-либерал, но наблюдаваме една зараждаща се тенденция, която е различна от БСП. Ще станат ясни и преференциите за БСП, за едно по-добро представяне на социалдемократическото крило, проевропейското крило на БСП в лицето на Станишев и Деница Златева, които са единствените двама представители в листата, които са промотирано проевропейски.

Водещ: Тепърва предстои да видим дали ще ни поднесе преференциалният вот различни изненади. Имаме обаче груб поглед кой влиза в следващия ЕП. Ще успеят ли да се стиковат българските представители, ще видим ли едни по-обединени хора там, особено по важните за страната ни теми?

Илия Лазаров: Надявам се. Надявам се поне по-голямата част от тях да бъдат национално отговорни. Защото в Европа има две основни линии на поведение. Едната е линията на поведение по отношение на големите политически семейства – ЕНП, ПЕС, АЛДЕ и т.н. И другата линия – това е по отстояване на националните интереси, където трябва да се правят различни конфигурации с различни държави, както беше в случая с пакета „Макрон“. Няма какво да си говорим, там беше изключително важно всички да играят заедно и видяхме, че няколко от нашите депутати, трима по-точно, провалиха тази работа.

Водещ: Да. Пакетът „Макрон“ действително припомни защо изпращаме хора в ЕП. Данните сочат, че ЕНП печели най-много места в ЕП. Въпреки това обаче в Брюксел не приеха това като категорична победа. Тези грубо казано 150 места, които различните евроскептични десни партии печелят трябва ли да са повод за притеснение?

Илия Лазаров: Има една еволюция в тези евроскептични партии. Например Салвини в Италия, той не е антиевропейски, той просто иска една Европа с малко повече суверенитет на отделните държави, региони и т.н. Докато например партията на Фараж е определено антиевропейска, т.е. иска да излезе Великобритания от ЕС, т.нар. „Брекзит партия“ и оттам се наблюдава ниска активност във Великобритания. Ще видим като излязат окончателните резултати, но всички прогнози подсказват, че той печели. Марин льо Пен също еволюира изключително много. Тя не е антиевропейска, не е антиевро. Така че всички търпят еволюция. Всички осъзнават, че Европа е нещо важно. Хубавото е, че има визия как да се развива Европа. Въпросът е коя визия ще надделее и как ще се реформира Европа. Ние българите трябва да отстояваме нашите интереси за по-ускорено развитие и основната теза за следващия период, който ще бъде тези пет години за този парламент, за следващия програмен период ще бъде как да се вдигнат доходите на гражданите в България, на активното население. Това е най-важното нещо.

Водещ: За финал, господин Лазаров, след победата от вчерашния ден, действително добрите постигнати резултати, как продължава това успешно сътрудничество между СДС и ГЕРБ?

Илия Лазаров: Когато нашият председател се чу с премиера Борисов снощи и се поздравиха с победата, казаха простичките думи „продължаваме напред“.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА