Илия Лазаров: Целта на СДС и ГЕРБ е да постигнем максимално присъствие на евродепутати в ЕНП от България

Илия Лазаров, главен секретар на СДС, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: ГЕРБ и СДС отиват заедно на евроизборите – това е новината на деня. Продължаваме да я разнищваме с главния секретар на СДС Илия Лазаров. Какви са плановете?

Илия Лазаров: Да ви кажа в прав текст – в сряда получихме официална покана от ГЕРБ за участие съвместно в евроизборите във връзка с призива на председателя на ЕНП Жозеф Дол. Идеята е да не се разпиляват гласовете на десните формации с християндемократически ценности, най-вече да не се подкрепят по този начин, разпилявайки гласовете, да се подкрепят формации, които са антиевропейски, и които в момента набират сила в различни страни, включително и в България. Така че ние откликнахме на този призив на ГЕРБ. Проведе се първа среща, до другия четвъртък живот и здраве най-вероятно ще финализираме разговорите. Беше много конструктивно, много приятелска среща се проведе. От наша страна участваха председателят Румен Христов и колегата Владимир Кисьов, който е бил навремето главен преговарящ по приемането на България в Европейския съюз по време на правителството на СДС.

Водещ: Г-н Лазаров, временна или постоянна ще бъде тази коалиция?

Илия Лазаров: Говорим за коалиция, която е на базата на европейските избори. Тук трябва да бъдем много точни. В рамките на вътрешната политика в България СДС не участва във властта, тя не е в парламента. И поради това си качеството ние не сме част от управлението, тоест, ние сме опозиция. Ние не сме обаче креслива опозиция, ние не сме анти по принцип. По определени теми, по определени политики критикуваме правителството. Някой път го критикуваме за грешни действия, някой път го критикуваме за това, че може повече да се направи и по-добре. Както винаги сме казвали, че в рамките на нашите двустранни отношения с Македония, СДС винаги е смятало, че правителство може да направи повече. Сега, ясно е, че от позицията на неуправляващ може да казваме такива неща, но това е.

Водещ: Ще изпълнят ли и ГЕРБ решенията на Националния съвет на СДС?

Илия Лазаров: Решенията, които взехме на Националния съвет, но и не само на Националния съвет, преди това на НИС имаме два пъти решения, тези решения засягаха по конкретен повод конкретните преговори, които водихме с „Демократична България“, състояща се от ДСБ, Зелените и „Да, България“. Решенията бяха във връзка с разговорите с тях, но те ни поставиха в рамките на преговорите доста, бих казал, унизителни условия, колкото и да звучи несериозно. Те настояваха СДС да не присъства в името на бъдещата коалиция или структура, каквато и да е тя, изрично говореха, категорично отказваха всякакво дългосрочно обвързване. Но това са различни преговори – ние разговаряхме с тях като с равни субекти. СДС са малко себе си, представлява почти толкова като присъствие в политическия живот, колкото трите партии взети заедно в момента, които представляват „Да, България“. Това го сочат всички последни социологични изследвания – плюс-минус половин процент се движим едни от други. И ние направихме 3-месечни разговори с тях, стигнахме до официални преговори. Те отказаха името СДС да фигурира в това формирование или както и да го наречем там, след което отказаха да се обсъжда до 3-то място включително, до 4-то казаха, че е проблематично, при положение, че там първото място е под въпрос въобще, дали ще се случи. Отказваха всякакви  конструктивни разговори. Просто бяхме изненадани от претенциите и от чувството за самодостатъчност, което те изпитваха, отказваха да обсъждаме темата, дали евродепутатът, който ще влезе, ще бъде част от това европейско семейство на ЕНП. Някак си се държаха арогантно, даже Зелените казаха, че трябва да ни преглътнат едва ли не – били сме някакъв токсичен елемент, трябвало да ни преглътнат. Какво да ви кажа? Нашият председател каза много добра фраза – ДСБ, която е сродна като нас, тя произлезе от СДС, даже основата на цепенето на дясното стана с излизането на Иван Костов заедно с ДСБ от СДС – Румен Христов каза така: ДСБ предпочете Зелените пред сините, ако трябва да бъдем честни. Там коалицията не е дясна, можем да кажем, че е дясно-център или по-скоро чисто центристка, но въпреки нашето желание все пак да оформим нещо като по-сериозни разговори, това не се случи. И в интерес на истината ако трябва да бъдем точни – не ние прекратихме разговорите, те прекратиха разговорите.

Водещ: Знаете ли защо те с едно изявление прекратиха във вторник преговорите с СДС?

Илия Лазаров: Мотивът им беше, че разговаряме с ГЕРБ. Те смятат, че с ГЕРБ не трябва да се говори. През цялото време ни караха да предприемем персонални нападки срещу отделни български политически фигури, и не само политически фигури, и срещу магистрати. Те смятаха, че проблемът се корени в личностите. Нашата философия е, че проблемът не се корени в личностите, нашата философия, нашето политическо разбиране, е, че моделът след 2001-ва година като цяло е порочен. Порочността и грешките се натрупват с времето. Този модел трябва да бъде коригиран. Ние затова излязохме с цяла серия от предложения за промяна на Конституцията, на политическия модел на управление на държавата, които могат да редуцират тези натрупани грешки. Нашата Конституция все пак е на около 30 години. Тя си показа своите кусури и е нормално да й бъдат коригирани недъзите. Но ние не виждаме проблемът в едната личност. Това, че ще сменим един човек с друг човек, ако системата остане по същата формула да работи, няма да се реши по никакъв начин въпросът.

Водещ: Г-н Лазаров, какви ще са основните цели на новото обединение за евроизборите, на ГЕРБ и СДС? Всъщност, какви цели си поставяте?

Илия Лазаров: Целите, които СДС си поставя в рамките на това партньорство с ГЕРБ е да вкараме максимален брой европейски депутати, да имаме ясна европейска визия за отстояване на принципите на съвременна Европа, че ние първо трябва да съхраним тази Европа, която е създадена от Де Гол и Аденауер през годините, и след това вече може да я реформираме. Но на този етап битката е за Европа. Ако трябва да бъда по-песимистичен, битката за Европа е за съхраняване на Европа и на европейските ценности. Защото тази Европа, този стабилен дълготраен мир в Европа, даде и просперитета на този континент. Ясно е, че има недъзи, ясно е, че брюкселската бюрокрация прави глупости, много неща са ясни, но ако ние съборим къщата и направим същата глупост, която се е случвала неведнъж в историята – да сринем всичко и да тръгнем от нулата, естествено, че шансът да се получи такава хубава конструкция е минимален. Трябва просто да съхраним тази къща и след това можем да я ремонтираме. Но вкарвайки в Европейския парламент деструктивни партии, които са просто антиевропейски, вкарвайки тези антиевропейски елементи, това ще попречи на Европа да се развива в бъдеще. А истината е, че България за тези 12 години, откакто е в Европейския съюз, ако направим една ясна равносметка какво бяхме преди това и какво сме постигнали в момента, и чисто финансово ако погледнем, ние сме получили много като развитие и като възможности. Ясно е, че сме пропуснали самите ние поради липса на административен капацитет, поради други наши  грешки да кажем, заради вътрешни грешки имаме много пропуски, но фактът е, че в България в момента се живее много по-добре, отколкото се живееше преди 15-на години. Само се сетете за Жан Виденовата зима, мисля че разговаряхме с вас на тази тема. И това е нашата цел – да съхраним Европа, да постигнем максимално присъствие на европейски депутати в ЕНП от България, да се получи, че само системни партии в България изпращат евродепутати – да няма такива деструктиви, за да не се налива вода в мелницата на тези, които искат да разрушат Европа. Виждате тенденцията с Брекзит, как една голяма глупост – свикването на този референдум, който те си мислиха, че така лесно ще го отхвърлят, създаде толкова проблеми на една велика държава, каквато е Великобритания. И ние в момента виждаме как политическата класа на Великобритания се чуди как да излезе от този капан, в който сама се вкара.

Водещ: Г-н Лазаров, имате ли различия с ГЕРБ?

Илия Лазаров: Ние по вътрешната политика имаме различия, естествено, включително и по външната  политика имаме. По отношение обаче на европейската политика и консолидацията на Европа нямаме различия, това, което е най-важното за Европейския парламент и за евродепутатите. Тези избори не са, за да си решим вътрешните проблеми в България, което се опитват много от партиите да го направят като вътрешен вот едва ли не на доверие.

Водещ: Много се твърди в различни медии за хората, фигурите, които ще бъдат от страна на СДС в листата на ГЕРБ. Сочи се за избираемото място г-н Владимир Кисьов, а за другото място в листата – вие. Така ли е?

Илия Лазаров: И на Александър Йорданов се спряга името в нашата партия. Имаме и други номинации. Имаме ги достатъчно. Смеем да твърдим, че сме партия, богата на кадърни хора, отговарящи на изискванията да бъдат евродепутати. Защото не е въпросът, както един – да не цитирам конкретно име, който трудно говори на английски или на какъвто и да е друг език, освен на български и няма как да се справи. Ние имаме достатъчно квалифицирани хора, които не само говорят езици, но които имат и познания по материята, и могат да присъстват. Владо Кисьов е един от най-подготвените хора, познавачи на системата на Европейския съюз. Той беше главен преговарящ.

Водещ: Изборът на г-н Кисьов е безспорен.

Илия Лазаров: За г-н Кисьов мога да кажа, че категорично дотук отказва. Ние се опитваме да го накараме да приеме в интерес на истината номинацията. Той самият отказва поради своята напреднала възраст. Но той е изключително уважаван, и ние смятаме, че той може да бъде много полезен и на Европейския парламент, и на партията ни като такава, и въобще на България със своето присъствие в Европейския парламент. За себе си не мога да коментирам и да говоря. Имаме и други хора, които могат бъдат. В събота в Ловеч ще имаме Национален съвет. Дотогава текат издигане на номинации, на кандидатури в рамките на СДС. Тези кандидатури ще бъдат обсъдени. Ние ще ги предложим на колегите от ГЕРБ като номинации. Ще се обсъди кои са най-подходящите варианти, кой на кое място да бъде. В сряда официално ни казаха, че ще имаме наш представител в т.нар. „избирателен сектор“ – гарантирано избираемите места. На политически жаргон от ГЕРБ считат, че избираемите позиции са до 6-то място. Защото те сега имат шестима евродепутати и са убедени, че ще повторят  резултата. Въпреки че амбициите в момента на нашето сдружение да го наречем, което правим с ГЕРБ, са да постигнем минимум 8 депутата, ако може и 9.

Водещ: Ще фигурира ли абревиатурата СДС в документите?

Илия Лазаров: Ние ще подпишем политическо споразумение за явяване на евроизборите, в което ще фигурира името СДС, и във всички рекламни материали, които ще се правят, и във всичките агитационни материали и навсякъде ще фигурира СДС, и ще се знае, кои от кандидатите са кандидатите на СДС, и нашите избиратели ще имат възможност да гласуват преференциално за тях.

Водещ: Не е много добър тонът, г-н Лазаров, но в края на този разговор искам да ви попитам, ние сме българи, и на сватбата говорим за развода – има ли нещо, което да възпрепятства тази нова коалиция?

Илия Лазаров: Аз лично не виждам, защото това е един договор, ако мога да се изразя в римското право, в който и двете страни може да не са доволни, че са принудени да стигнат до него, но и двете страни печелят.

Цоня Събчева